© Rootsville.eu

Swamp Dogg (UK)
tiltle: Blackgrass: from West Virginia till 125th St
music: Bluegrass, Folk, Soul
release date: may 31, 2024
label: Mattan Records
info artist: Swamp Dogg


© Rootsville 2024


"Niet veel mensen praten over de ware oorsprong van bluegrassmuziek", zegt Swamp Dogg, "maar het kwam van zwarte mensen. De banjo, de wastub, al dat spul begon met Afro -Amerikanen. We speelden het voordat het zelfs een naam had. '

Het opmerkelijke nieuwe album van Swamp Dogg, Blackgrass: van West Virginia tot 125th St., is echter geen geschiedenisles. Geproduceerd door Ryan Olson (Bon Iver, Poliça) en opgenomen met een All-Star-band waaronder Noam Pikelny, Sierra Hull, Jerry Douglas, Chris Scruggs, Billy Contreras en Kenny Vaughan, is de collectie een oproer mix van verleden en heden, mengen Het heilige en de profane in typische moerasmode terwijl het de lijnen vervaagt tussen folk, wortels, land, blues en ziel. De tracklist is een eclectische - Brand nieuwe originelen en vintage moeras Dogg Classics zitten naast elkaar met re -voorstelling van R & B -hits uit de jaren '70 en popmelodieën uit de jaren 50 - maar de uitvoeringen hier zijn grondig samenhangend, het filteren van alles door een progressieve Appalachian lens die nikken die nikken. Traditie zonder er ooit aan gebonden te zijn. Speciale gasten zoals Margo Price, Vernon Reid, Jenny Lewis, Justin Vernon en de cactus bloesems dragen allemaal bij aan de opwinding, maar het is uiteindelijk de 81-jarige levering van Swamp Dogg-sluw en speels en vol met echte vreugde en pijn-dat steelt de show. Het resultaat is een plaat die zo eerbiedig is als het raunchy is, een verzameling die conventionele noties van genre en race uitdaagt, terwijl tegelijkertijd de muziek viert die heeft geholpen Swamp Dogg de geliefde iconoclast te maken die hij vandaag bekend staat.

Geboren Jerry Williams, Jr., Swamp Dogg kwam voor het eerst bluegrassmuziek tegen op de radio opgroeien in Portsmouth, VA, in de jaren veertig. Hoewel hij veel van de jaren '50 en '60 zou doorbrengen ondergedompeld in de wereld van ziel, funk en R&B - zowel als een kunstenaar als als een A&R man/producent die werkt met Patti LaBelle, de Commodores en De Drifters - Roots Music zou een belangrijke wedstrijd in zijn leven blijven.

Tegen die tijd had Williams al in zijn geboortenaam ingeruild voor de Swamp Dogg -naam, deels als een daad van rebellie tegen de beperkende raciale en commerciële politiek van de muziekindustrie, en deels als een omhelzing van zijn natuurlijke neiging tot oneerbiedigheid en excentriciteit. "Ik had een alter ego nodig omdat ik wat dingen wilde zeggen," zou hij later tegen NPR vertellen. "Ik wilde kunnen praten over seks, religie, politiek; ik wilde over alles zingen." En zingen over alles wat hij deed. Beginnend met de totale vernietiging van je hoofd uit de jaren 1970, zou Swamp Dogg een reeks van meer dan twee dozijn albums uitbrengen, variëren John Prine. Hoewel de meeste van zijn records (met hun vreemde titels en nog meer bizarre kunstwerken) in hun eigen tijd jammerlijk ondergewaardeerd zouden gaan, zouden critici en publiek uiteindelijk komen om Swamp Dogg te zien voor de visionair die hij was: de New York Times prees zijn "zout , aardachtige zuidelijk-soul verhalen vertellen; ' Rolling Stone begroette zijn catalogus vol met "klassiekers die generaties jongere muzikanten hebben beïnvloed;" De onafhankelijke noemde hem een ​​"psychedelische ziel origineel"; De fader verklaarde hem een ​​'legende'; Pitchfork noemde hem "een van Pop's grote cult -acts"; en vice bekroond hem 'de onbezongen koning van soulmuziek'.

Toen het tijd was om Blackgrass op te nemen, belde Swamp Dogg opnieuw op Ryan Olson, die sorry had geproduceerd dat je het niet kon redden (samen met 2018's op dezelfde manier gevierde liefde, verlies en auto-tune).

"Ik had het concept, maar Ryan kende alle juiste muzikanten om voor deze plaat binnen te halen", zegt Swamp Dogg, die voor de sessies van zijn huis in Californië naar Nashville verhuisde. "Hij zorgde voor de band en kreeg het beste van het beste daar, zodat ik me kon concentreren op zingen,"

Er zijn hier echter geen affectaties, geen handelende een onderdeel of pandering naar stilistische verwachtingen. Ondanks de reis diep in het oude schoolblauw Bluegrass -territorium, blijft Swamp Dogg zijn eigenzinnige, eigenzinnige en volkomen dwingende zelf gedurende het hele record.

"Geloof het of niet, ik heb niets gedaan dan deze liedjes zingen zoals ik ze zou hebben gezongen als het een R & B -album was", legt hij uit. "Dat is gewoon de manier waarop de muziek uit me komt, en het zou voor mij onheilig zijn geweest om te proberen iemand anders te imiteren."

Die authenticiteit is te zien vanaf het begin van Blackgrass, die opent met de schunnige 'puinhoop onder die jurk'. Het nummer combineert virtuoze bluegrass -instrumenten met wrang lyricisme, het nummer zet het podium voor het soort album dat alleen Swamp Dogg zou kunnen maken, een die in gelijke mate absurditeit en oprechtheid in evenwicht brengt. De "lelijke man van de lelijke man", bijvoorbeeld, biedt een tong-in-wang relatie wijsheid ("Neem mijn advies / ik ga je niet twee keer vertellen / als je het hoge leven wilt leiden / de vrouw van een lelijke man worden" ), terwijl de verwoestende "gordijnen op het raam" rekent met existentiële pijn van eenzaamheid en wanhoop ("Ik hoorde de deurmat fluisteren tegen het tapijt / 'Ik denk dat haar geest is verzonnen dus laat haar gaan' / de rozen in het bloembed waren allemaal sterven / terwijl het huis en ik schreeuwden 'we houden zo van je' ').

Naast het nieuw geschreven materiaal dat de plaat begint, bezoekt Swamp Dogg ook verschillende deuntjes uit zijn verleden op het album en draait ze op hun hoofd met een bedwelmende bluegrass -spin. Er zijn nummers die hij oorspronkelijk schreef als R & B -nummers (zoals de Liberation Anthem "Songs to Sing" en Love Triangle Lament "The Other Woman", die hier een nieuw leven aanneemt met Margo Price); Tracks die hij oorspronkelijk voor andere artiesten produceerde (zoals de verlangende 'Your Best Friend', die hij de Drifters opnam die in 1969 zongen, en 'opstaan' woeste, die hij in 1971 met de Commodores sneed en terugkeert naar hier met Vernon Reid); en nummers waar hij gewoon van luisterde in zijn jongere jaren (zoals de bitterzoete 'Have a Good Time', oorspronkelijk beroemd gemaakt door Tony Bennett in 1952, en de bruisende 'Count the Days', voor het eerst uitgebracht in 1967 door Inez en Charlie Fox en hier opnieuw in staat met hulp van Jenny Lewis).

Het maakt niet uit waar of wanneer de nummers vandaan komen, maar ze klinken allemaal duidelijk als Swamp Dogg: Raw, Real en enigszins links van het midden. Zoek niet verder dan het spookachtige album dichterbij "Murder Ballad" om de diepte en reikwijdte van het bereik van Swamp Dogg te begrijpen. Over een reserve banjo en griezelige fluiting, combineert hij gesproken woord en jammerende zang, die een aangrijpende moordende uitspraken vertelt met de koelbloedige onthechting van Springsteen's 'Nebraska'. Waarom niet land en ziel, folk en funk, bluegrass en blues?

"Zwarte muziek heeft in de loop der jaren zoveel verschillende labels opgezet dat ik soms op het podium sta en ik weet niet wat ik in godsnaam ben dat ik zing", zegt Swamp Dogg met een lach. "Het enige dat ik weet hoe ik moet doen, is mezelf zijn."

En niemand doet dat beter dan Swamp Dogg.