© Rootsville.eu

Taylor Eigsti (US)
tiltle: Plot Armor
music: Jazz
release date: march 01, 2024
label: GroundUP
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Taylor Eigsti

© Rootsville 2024


De vervolg-LP van zijn GRAMMY-winnende Tree Falls, het negende album van de pianist-componist-bandleider en zijn debuut op het GroundUP Music-label, bevat twee meesters in elke instrumentale slot - gast (zangeres Lisa Fischer, trompettist Terence Blanchard); zang (Gretchen Parlato, Becca Stevens); saxofoon (Ben Wendel, Dayna Stephens); gitaar (Charles Altura, Julian Lage); keyboards/piano (Maya Kronfeld, de man zelf); bas (David "DJ" Ginyard, Harish Raghavan); drums (Oscar Seaton, Jr., Kendrick Scott), plus vele optredens van een gelaagde strijkerssectie (Stephanie Yu, Corinne Sobolewski, Mia Barcia-Colombo, Jules Levy).

Plot Armor zet Eigsti's winnende aanpak voort door elf van zijn originele composities plus een standaard te presenteren. Met topstrijkersarrangementen van Andrew Balogh toont de orkestrale weelderigheid Eigsti's compositorische bekwaamheid en zijn ervaringen tijdens het delen van de muziektent met het Turtle Island String Quartet als lid van Blanchards E-Collective-band (samen met Altura, Ginyard en Seaton). "The Rumor" begon als een improvisatie tussen Eigsti en Turtle Island-violist Benni von Gutzeit.

"Let You Bee" (een nummer dat Eigsti omschrijft als een eerbetoon aan een hommel die hem niet met rust wilde laten) opent Plot Armor en wordt afgesloten met een meesterlijke Altura mini-masterclass gitaar. "Charles personifieert de bij", benadrukt Eigsti. "Je hoort hem soleren tegen het einde van dat deuntje, en hij wordt als een bij, vrij om rond te zoemen waar hij maar wil."

"Look Around You" is een bewerking van Eigsti's ambitieuze "Imagine Our Future" Hewlett 50 Arts Commission, die in 2022 in première ging op de Community School of Music in Mountain View, CA en met onder meer Fischer, Kleinmann en Wendel. "Het deuntje gaat over het waarderen van de kleine details om je heen", vertelt Eigsti. "Textuurlijk wilde ik dat dit stuk de luisteraar elke keer iets anders zou geven om op af te stemmen. Er zijn dus instrumenten die in andere instrumenten veranderen en uit het niets opduiken om de kleine dingen om ons heen te vertegenwoordigen die we soms niet opmerken, maar maak ons wie we zijn.”

Het titelnummer is een filosofisch thema waar Eigsti over heeft nagedacht: "Het is het concept van karakterbescherming binnen een verhaal en gewoon erkennen dat er een doel zit in het creëren van iets dat je misschien nog niet begrijpt", legt hij uit. "Er zijn veel analogieën met mijn eigen leven, het feit dat ik mijn directe familie heb overleefd. Het voelt alsof daar een doel voor moet zijn. Als je hier aan het overleven bent, is er een reden waarom.

"Light Dream" is geschreven ter ere van Wayne Shorter, die op 2 maart 2023 overleed. E-Collective heeft de saxofoontitan en legendarische componist geëerd, en Eigsti wilde zijn respect betuigen met Blanchard op trompet. "Wayne's muziek geeft me het gevoel dat ik in slaap val met het licht aan en verschillende soorten dromen heb met helderheid en inspiratie. Daar komt die titel vandaan", onthult hij.

Eigsti's moeder, Nancy, ontvangt het eerste van twee officiële eerbetoon via 'Fire Within', haar postume debuut als tekstschrijver. "Ze stierf slechts twee weken voordat ik begon met het opnemen van dit album", vertelt hij. Eigsti overwoog een pauze te nemen vanwege langdurige rouw, maar wist dat zijn moeder zou hebben gewild dat hij volhield. "Mijn hoofd en hart zaten zo diep in deze plaat, en dat heb ik meegenomen in dit project.

"Ik was niet van plan 'Fire Within' op te nemen toen ik begon met het plannen van deze plaat. Het eiste gewoon dat het opgenomen zou worden. Het vertelt haar verhaal op een manier waarvan ik denk dat ze het goed zou hebben gevonden. Het betekende een Ik heb veel om dit met Lisa en Julian op te nemen, omdat ik ze als familie beschouw, en de manier waarop Lisa in dat stuk diep inging op het karakter van mijn moeder, is iets dat ik me altijd zal herinneren."'Beyond the Blue', met de tekst van Gretchen, gaat letterlijk over verlies en het hiernamaals", zegt Eigsti over het tweede nummer ter ere van zijn moeder. (De Japanse versie van Plot Armor bevat een interpretatie van "Nancy with the Smiling Face" - begrijpelijkerwijs de favoriete standaard van zijn moeder.)

Als wonderkind dat opgroeide op het schiereiland in de San Francisco Bay Area, memoriseerde, interpreteerde en voerde Eigsti menig standaard uit. Zijn kijk op 'Bewitched, Bothered and Bewildered' reflecteert misschien op dat deel van zijn jeugd. Maar vanuit een beslist volwassen perspectief wel.

"Ik ben echt geobsedeerd door de teksten van 'Bewitched, Bothered and Bewildered'", geeft hij toe. "Hoe later je in de verzen komt, hoe reëler het wordt. Het is cool omdat er een evolutie is van waaruit je in het begin iemand totaal gefixeerd op iemand anders ziet. En dan onderzoeken ze de voor- en nadelen. Tegen het einde is het 'Bewitched, lastiggevallen en verbijsterd niet meer', wat volgens mij een belangrijke resolutie is, dus ik behandelde het als een break-up-lied."

Hoewel Plot Armor ontspannen klinkt en lijkt alsof het is vastgelegd in een reeks live groepssessies, is het opnieuw een zwaar gelaagde productie die een bewijs is van Eigsti's goed georganiseerde werkethiek als bandleider en onafhankelijke muzikant. "Voor Tree Falls kreeg ik eigenlijk alles gedaan in zes trackingdagen. En daarmee waren het in totaal ongeveer 70 dagen in de studio, met meer dan 20 tot 30 trackingdagen waarin ik alleen maar verschillende dingen toevoegde", zegt hij. "We hebben dit echt geleidelijk gedaan, met verschillende sessies in zowel L.A. als New York.

tracks:

 1. Let You Bee
 2. Bucket of F's (feat. Ben Wendel)
 3. Look Around You (feat. Becca Stevens)
 4. Plot Armor
 5. Light Dream (feat. Terence Blanchard)
 6. Fire Within (feat. Lisa Fischer)
 7. The Rumor
 8. Actually
 9. Beyond The Blue (feat. Gretchen Parlato)
 10. 201918
 11. Bewitched Bothered and Bewildered
 12. Bad Sport Lobby