© Rootsville.eu

The Afro-Caribbean Jazz Collective (US)
tiltle: Fiesta At Caroga
music: Jazz
release date: january 26, 2024
label: Self-released
info artist: The Afro-Caribbean Jazz Collective
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2024

 

Het Afro-Caribbean Jazz Collective is een band die traditionele Afro-Caribische muziek neemt en er een moderne jazztwist aan toevoegt. Hun muziek is een samensmelting van traditionele en moderne klanken, waardoor een unieke en opwindende luisterervaring ontstaat. Hun vrolijke geluid is zowel vertrouwd als fris en spreekt fans van beide genres aan. Hun muziek is een viering van de Afro-Caribische cultuur, en je zult er zeker van genieten.

The Collective werd opgericht door de gitarist van de band, Jose Guzman, tijdens zijn studie aan de Universiteit van Illinois Urbana-Champaign. De muziek van de band wordt beïnvloed door verschillende genres, waaronder Cuban Son, Puerto Rican Bomba en Salsa. Hun leden zijn allemaal ervaren professoren aan verschillende centrale universiteiten in Illinois en treden regelmatig op in de muziekscene in Champaign-Urbana en Chicago.

Eén van de dingen die The Afro-Caribbean Jazz Collective zo uniek maakt, is hun gebruik van de elektrische gitaar en geluidseffecten. Ze geven hun muziek een modernere uitstraling, terwijl de traditionele Afro-Caribische ritmes het in de roots houden. De band heeft een wisselende cast van leden, waaronder Victor Garcia, Tito Carillo en verschillende universiteitsprofessoren die zijn afgestudeerd aan het UIUC-programma. Fiesta at Caroga is een feest, elk nummer vertelt een verhaal dat een eerbetoon is aan salsa-muzikale vormen zoals Descarga 2, Xipirona Cha-Cha en het zeer energieke deuntje 'El Volcan'. El Cañaveral” verkent de mysterieuze sfeer van de suikerrietvelden aan de kust door gebruik te maken van een bembe-groove, spaarzame percussie in de inleiding, langzame melodische ontwikkeling en improvisatie. Het Caroga Arts String Orchestra voegt zich bij de groep voor de laatste twee nummers van het album. “Cariño” is een langzame bolero die spreekt over het proberen vreugde na verdriet te vinden en het album wordt afgesloten met “Baile Bailekita”, een energiek eerbetoon aan de West-Afrikaanse dansleraar Bailekita. Dit project wordt gedeeltelijk ondersteund door een Individual Artist Program Grant van het Department of Culture & Special Events van de stad Chicago.

tracks:

1. Descarga 2 (Jose Guzman) 7:33
2. Xipirona Cha Cha (Jose Guzman) 6:57
3. El Cañaveral (Jose Guzman) 7:49
4. El Volcan 8:07 (Brian Stark)
5. Cariño 5:28 (Jose Guzman)
6. Baile Bailekita 6:05 (Brian Stark)