© Rootsville.eu

The Hitman Blues band (US)
tiltle: Hey, Can You Guys Play...
music: Blues
release date: 2024
info artist: The Hitman Blues Band
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2023


Een scherp pak en duizend liedjes. Dat is wat de in New York City geboren Russell Alexander zijn bijnaam opleverde, vroeg in de enorme muzikale carrière die hem tot de meestergitarist, zanger en songwriter maakte van de Hitman Blues Band die hij nu is.

Het kostte veel werk om die bijnaam te verdienen. Maar de belangrijkste optredens die Russell ooit heeft gedaan op weg naar het verkrijgen ervan, heeft hij niet eens mogen spelen. Als tiener verdiende hij $ 10 per optreden om spullen op te zetten voor een band die elk weekend vijf shows speelde. De jonge gitarist leerde op die manier honderden nummers, gewoon op gehoor.

Russell maakte al snel naam als sideman. Hij werkte jarenlang 25 avonden per maand als freelancer, vloog door het hele land en speelde orkestrale swing, country, jazz, rock, chassidische muziek, salsa, Grieks en meer. Wanneer een band een verzoek kreeg dat ze niet kenden, deed Russell dat wel. Professioneel kon hij alles spelen, maar voor de lol speelde Russell blues. Als hij in smoking en hoed opdook voor jamsessies in de Chicago Blues Club, riep de co-presentator van de jam: "Het is Hitman Russ!" Toen Russell eindelijk de kans kreeg om zijn droomproject op te bouwen, kon het alleen maar The Hitman Blues Band heten. Zeven albums en talloze tours later bevestigen duizenden fans dat dit de juiste keuze was.

Met deze nieuwe plaat 'Hey, Guys Can You Play...' brengen ze hun nieuwste album op de markt met daarop 10 covers gespeeld in hun eigenste 'Hitman Blues' stijl. Zo openen ze met de wel al grijs gedraaide 'Hootchie Coochie Man' maar begeven ze zich toch enigsins op andere paden door het brengen van The Times They Are A-Changin’ van de Robert en niet in het minst 'Sunday Morning Coming Down' van Kris Kristofferson waarvan ik toch eerder het origineel de voorkeur aan geef.

Geen van de nummers is in de originele stijl geschreven, behalve John Lee Hookers klassieker “Boom Boom”, die live werd uitgevoerd. In plaats van, ze zijn volledig herwerkt, soms met nieuwe of aanvullende teksten toegevoegd, om een aantal oude – en aantoonbaar overdreven – standaarden te maken compleet nieuwe ervaring.

tracks:

1. Hoochie Coochie Man (7:32) W. Dixon
2. The Times They Are A-Changin’ (5:37) R. Dylan
3. Sunday Morning Coming Down (4:08) K. Kristofferson
4. Come On In My Kitchen (4:36) R. Johnson
5. John The Revelator (5:34) R. Alexander, based on the traditional by Blind Willie Johnson
6. Good Morning Judge (4:03) LT. Innis
7. Nobody’s Fault But Mine (4:48) R. Alexander, based on the traditional by Blind Willie Johnson
8. Who Put The Benzedrine In Mrs. Murphy’s Ovaltine (3:17) H. Gibson
9. Death Letter (4:20) Son House
10. Boom Boom (4:50) JL Hooker