© Rootsville.eu

The Mavericks (US)
tiltle: Moon & Stars
music: TexMex - Americana
release date: may 17, 2024
label: Mattan Records
info artist: The Mavericks


© Rootsville 2024


De uit Miami afkomstige, in Nashville gevestigde, genre-overstijgende Americana-iconen The Mavericks keren terug met hun langverwachte 13e studioalbum 'Moon and Stars'. De plaat markeert hun eerste nieuwe muziekrelease sinds het baanbrekende en succesvolle 'En Español'-project uit 2020 en hun eerste terugkeer naar een volledig Engelstalige release sinds hun veelgeprezen album 'Brand New Day' uit 2017.

Decennia lang hebben ze het soort multiculturele Americana gecreëerd dat veel verder reikt dan Amerika zelf, waarbij ze hun favoriete Amerikaanse geluiden – waaronder rock & roll, country en R&B – vermengen met Tex-Mex-twang, Cubaanse ritmes, Jamaicaanse ska en andere Latijns-Amerikaanse muziek. invloeden. De verkenning gaat verder met Moon & Stars, een progressief album waarin Raul Malo en zijn gezelschap de grenzen blijven verleggen en de buitenwereld verkennen van een organisch, buitenaards geluid dat geheel eigen blijft.

"Deze plaat bracht ons naar plaatsen waar we nog nooit eerder zijn geweest", zegt frontman, coproducent en hoofdsongwriter Malo, wiens stem een ​​dreunende bariton is die blijft verouderen als whisky van de bovenste plank en fijn leer, en rijker en rijker wordt. plooibaar bij elk album – blijft een van de visitekaartjes van de band. "Het is een verzameling verhalen uit het universum. We hebben de wereld rondgereisd, nieuwe verhalen en nieuwe geluiden verzameld, en dit is wat we daarvoor moeten laten zien. Moon & Stars is onze kosmische energie die in de praktijk wordt gebracht."

Het is ook het geluid van een band die weigert zich te laten beperken door zijn eigen erfenis. Drie dagen na het ontvangen van de Trailblazer Award tijdens de Americana Music Honours & Awards 2021, gingen The Mavericks opnieuw de snelweg op en hervatten het drukke tourschema dat de band in vorm hield. Samen met oude coproducent Niko Bolas namen ze onderweg delen van Moon & Stars op, sloegen hun kamp op in studio's in Santa Fe, New Mexico en Maurice, Louisiana, voordat ze de plaat thuis in Nashville afmaakten. De trackingsessies waren snel en geïnspireerd, opgebouwd rond de chemie van vier muzikale broers – Malo, gitarist Eddie Perez, toetsenist Jerry Dale McFadden en drummer Paul Deakin – die samen duizenden uren op het podium hebben gestaan ​​en meerdere Grammy-, ACM- en CMA Awards onderweg.

Op de elf nummers van Moon & Stars zijn The Mavericks groter dan het leven: niet alleen muzikaal, maar ook letterlijk, dankzij een uitgebreide selectie met een driestemmige blazerssectie, een accordeonist en een gastenlijst vol krachtige zangers. zoals Nicole Atkins, Maggie Rose en Sierra Ferrell. Nummers als het tropische titelnummer van het album bewijzen de kracht van cijfers, waarbij Ferrell en Malo hun stemmen stapelen in dik opeengestapelde harmonieën over een Cubaanse charanga-groove. Rose verschijnt op 'Look Around You', een albumhoogtepunt dat het verschil verdeelt tussen tijdloze country-soul en klassieke R&B. Saxofonist Max Abrams staat centraal op 'Here You Come Again' om de stomende jaren 80-texturen van George Michael's 'Careless Whisper' te kanaliseren, terwijl Atkins saus en branie toevoegt aan 'Live Close By (Visit Vaak),' een roadhouse-rootsrocker wiens hoorn arrangement knikt naar de invloed van Stax Records en Muscle Shoals.

Malo schreef samen met K.T. Oslin, en het is niet de enige krachtige songwriting-samenwerking die Moon & Stars voedt. Niemand minder dan Bernie Taupin, de iconische tekstschrijver achter talloze Elton John-hits, heeft bijgedragen aan het openingsnummer van de plaat, ‘The Years Will Not Be Kind’. Een somber nummer dat de ene minuut doet denken aan westernritten en de film van Quentin Tarantino de volgende. 'The Years Will Not Be Kind' dateert uit het begin van de jaren 2000, toen The Mavericks nog steeds hoog scoorden op het succes van nummers als 'All You Ever'. Do Is Bring Me Down" (hun genre-buigende hit met Flaco Jiménez) en het Grammy-winnende "Here Comes the Rain." Het is een nummer over uitputting en ruige duurzaamheid, en Malo – een straatvechter die van beide veel heeft gezien – zingt elke regel met een laag register dat Johnny Cash kanaliseert. "Toen ik die oude demo vond en ernaar luisterde, herinnerde ik me precies waarom ik hem niet had opgenomen toen we hem voor het eerst schreven", zegt hij. "Het was nog niet geloofwaardig! Ik zou als een kind hebben geklonken - te lief, te ongerept - omdat ik niet genoeg leven had meegemaakt. Maar nu kan ik dat liedje beter belichamen. Ik heb het geleefd."

Moon & Stars besteedt echter niet veel tijd aan achteromkijken. ‘Look Around You’ is een moderne strijdkreet voor broederschap, gericht op een samenleving die wordt bedreigd door geweld en partijdige ruzies. ‘Onze verschillen zullen ervoor zorgen dat de wereld doorgaat’, zingt Malo, zijn fluwelen stem ondersteund door de harmonieën van Maggie Rose en Kaitlyn Connor. Hij gaat nog dieper met 'And We Dance'. De operazang en tremologitaren van het nummer kanaliseren Roy Orbison, maar de boodschap ervan – geïnspireerd door een aangrijpend, emotioneel geladen nieuwssegment over de Russische invasie van Oekraïne – is een hedendaagse roep om kracht, weerstand en veerkracht.

Alles is rond met het laatste nummer van het album, "Turn Yourself Around". Het nummer is sterk geïnspireerd door de Beatles en werd opgenomen op de verjaardag van Ringo Starr in de Blackbird Studios in Nashville. Voor Malo vertegenwoordigt het een vermenging van verleden en heden – als een toewijding aan wat de toekomst ook mag brengen.


tracks:

1. The Years Will Not Be Kind (3:26)
2. Live Close By (Visit Often) [with Nicole Atkins] (3:21)
3. Moon & Stars (with Sierra Ferrell) (4:35)
4. Look Around You (with Maggie Rose) (4:44)
5. And We Dance (3:44)
6. Without a Word (3:39)
7. Overnight Success (2:55)
8. Here You Come Again (with Max Abrams) (3:31)
9. A Guitar and a Bottle of Wine (3:11)
10. The Name of the Game (5:12)
11. Turn Yourself Around (4:08)