© Rootsville.eu

The Mike Jacoby Electric Trio (US)
tiltle: Rocket Fuel Logic
music: Americana
release date: june 14, 2024
promotion: KG Music Press
info artist: The Mike Jacoby Electric Trio

© Rootsville 2024


Een jaar na het uitbrengen van de veelgeprezen plaat The Long Haul is het Mike Jacoby Electric Trio weer terug met Rocket Fuel Logic. De nummers zijn geschreven door frontman Mike Jacoby en werden live gespeeld tijdens de sets van het trio, dus besloten ze de definitieve versies van de nummers op te nemen. De plaat werd geproduceerd, opgenomen en gemixt door Mike Jacoby en gemasterd door Grammy Award-winnende mastering engineer Gavin Lurssen in zijn studio in Burbank, CA.

Met een liefde voor muziek, geboren in de klassieke rock-'n-roll, zijn de nummers van het Mike Jacoby Electric Trio stevig geworteld in de aderen van Americana en alt-country. Jacoby’s schrijven is solide en oprecht en hij heeft het vermogen om naadloos over te schakelen van serieuze, hartverscheurende liedjes naar grappige, gekke liedjes. Ze kunnen je naar binnen laten reflecteren en ze kunnen je aan het lachen maken – vaak tegelijkertijd. En vergeet de geweldige haken niet! Dit zijn liedjes die zich in de ziel van mensen nestelen.

De albumopener, ‘There Ought to Be a Law’, zet de toon voor de plaat: een nummer over doorzettingsvermogen tijdens de ups en downs van het leven. “Het kleinste duwtje mag je niet laten vallen”, waarschuwt Jacoby in het lied. “Dit is een lied over het feit dat je moet blijven autorijden ondanks de tegenslagen van het leven.”

De band blijft rocken met nog een waarschuwend verhaal, “Stomp the Gas”, voordat ze overschakelen naar de country-ravotten over echtscheiding “Your Love Song”. "Lie in Bed" is een lied over de destructieve effecten van liegen, een langzame ballad die in intensiteit toeneemt. Ik tel de uren terwijl ze te langzaam bewegen |Ik verplaats de deken en ze zegt alleen maar "nee"| Ik hoor haar ademen door haar zachte, zachte tranen | Ik voel de duisternis en ik zie deze angsten onder ogen.

Jacoby heeft meerdere vertolkingen van het nummer "Lay of the Land" geproduceerd, waaronder een semi-akoestische vertolking en een contemplatieve, langzame rockbewerking. Deze opvallende versie geeft echter perfect de essentie weer en roept een Neil Young met Crazy Horse-sfeer op. Het nummer duikt in het verhaal van een man die worstelt met het besef dat hij zijn leven heeft laten ontsporen en vastbesloten is de zaken recht te zetten.

Het slotnummer ‘Try’ brengt de cirkel weer rond met de lessen van de ups en downs van het leven terwijl we door het leven reizen, maar met een hoopvol einde. Hé, probeer nog harder. Hé, probeer door te zetten. Hé, probeer het overal om ons heen. Hé, probeer het. Ik hou van je.

De teksten van Jacoby weerspiegelen het echte leven en de echte situaties waar gewone mensen doorheen gaan. Hij heeft het vermogen om liedjes over te brengen die zowel diep als grappig zijn. Het is duidelijk dat de band goed samenwerkt, aangezien ze nu al 5 jaar samen spelen. Jacoby bracht ook zijn ex-vrouw Ann De Jarnett binnen, die haar talent op viool leent, en Art Baily Jr., die piano speelt op “Your Love Song”. “Kunst is een oude vriend die momenteel in San Francisco woont”, legt Jacoby uit. “Jaren geleden speelden we samen in bands en toen ik een echte pianist nodig had, was hij de eerste aan wie ik dacht. Ann is op zichzelf een fantastische muzikante en is genereus genoeg om te helpen.”

Alle nummers zijn oudere, klassieke Mike Jacoby-nummers, maar het Electric Trio heeft de definitieve versie van deze nummers gemaakt. Toen hem werd gevraagd wat hij zijn luisteraars wilde laten weten over het album, was het antwoord van Jacoby duidelijk: "Het is eerlijk." De luisteraar mag het gas intrappen, in een aantal gebroken liefdesaffaires duiken, een aantal liedjes over ervaring en verdriet beluisteren, een nogal ordinaire kerel ontmoeten die in Resume Speed, Texas woont, en uiteindelijk nooit stoppen met proberen. Rocket Fuel Logic is een hele verzameling.

tracks:

01 There Oughta Be a Law
02 Stomp the Gas
03 Your Love Song
04 Explaining to Do
05 Lie in Bed
06 Ready When You Are
07 Lay of the Land
08 Here and Now
09 Resume Speed, Texas
10 Try