© Rootsville.eu

The Odd Cases (B)
tiltle: Bad Love
music: Blues
release date: january 01, 2024
label: Frogs for Snakes Records
info artist: The Odd Cases

© Rootsville 2024


Hail hail to Orval, want het was mede door deze 'echte' trappist dat deze 'The Odd Cases' tot stand kwamen. History repeating itself zou je kunnen stellen want hopelijk blijft het niet bij een dronkenmanseed op een verdwaalde nacht in 'Klein Brabant'. De verantwoordelijken voor dit schijfje echte juke joint blues zijn niemand minder dan onze 'Belgian Proud' wanneer het de 'Mississippi Saxophone' betreft, Steven Troch. Wie zich die nacht ook in dat zelfde café bevond is niemand minder dan string bender Bart Jult.

Geen risin' beauties in de buurt enkel een goed glas Belgisch bier en wat restte deze twee klasbakken dan om het enkel over de blues te hebben. Was het de blues of het bier, het blijft ons gelijk want het resultaat werd een schijfje met daarop 10 steengoede blues zoals onze favoriete muziekstijl hoort te klinken. Nog voor de jaarwisseling werd zo de eerste single 'Sweetest Angel' op het 'www' geplaatst en konden we zo ook niet meer wachten naar het uiteindelijke resultaat.

Deze 'Bad Love' werd 'live' opgenomen wat het album een authentiek karakter komt te geven. Het rauwe van de 'Mississippi Delta' komt hier gewoon in de spotlights te staan al moeten we spreken van onze Blues Delta die zich uitstrekt tussen de Rupel en de Schelde. Vette en rauwe blues zoals die wordt samengevat in 10 nummers waarvan er 8 originals zijn van de hand van dit duo aangevuld door 'Ramblin' On My Mind' van de man waardoor het allemaal begon in de 30-tiger jaren, Robert Johnson. Maar ook voor dat de man die zijn ziel aan de duivel verkocht was er al blues en zo komen we uit bij de tweede cover op deze 'Bad Love' en dat is de traditional 'C.C.Rider' die in 1924 reeds werd opgenomen door 'Ma Rainey' en het tot 'Standard' kwam te brengen in diverse muziekstijlen.

Twee covers die iedereen wel kent maar het is nu aan deze 'The Odd Cases' om hun nieuwe spinsels voor te stellen en dat doen ze alvast met opener 'Gotta Have That Woman'. Een shuffle waar je meteen vrolijk van wordt en zo de 12-bar blues terug komt te etaleren. Als een perfect howlin' song springt dan vervolgens 'Fly Real Love' uit de speakers.

Het daaropvolgende 'Bad Love' brengt ons dan bij een passage die iedere blues liefhebber wel eens heeft gekend in zijn leven, hier gebracht in ware 'Live' modus. Na de twee gebrachte covers komen we met de shuffle 'Morning Sun' weerom uit in de hedendaagse blues van deze 'The Odd Cases' volkomen in een blues jasje anno 50-tiger jaren. Voor diegene die de single nog niet hebben kunnen beluisteren moet 'Sweet Angel' zich toch ergens hebben verscholen in die juke joint van 'Klein Brabant'. Een huwelijk tussen een echte bluesgitaar en een howlin' noeneke.

Ook 'Call Me' is een ouderwetse shuffle en zo misschien ook een lokroep aan alle blues festivals en dito kroegen want echter dan dit wordt het niet. Met 'Greasy Meat' wordt door Bart en Steven het blues pad even verlaten om zo een beetje ragtime toe te voegen aan deze 'Bad Love'. Afsluiter '1993' is dan weer op en top blues zowel instrumentaal als met de lyrics en zo zijn we toch meer dan tevreden dat we kunnen besluiten van 'The blues isn't dead it's more than alive'.

tracks:

01 Gotta Have That Woman
02 Fly Real Low
03 Bad Love
04 Ramblin' On My Mind
05 C.C. Rider
06 Morning Sun
07 Sweetest Angel
08 Call Me
09 Greasy Meat
10 1993

musicians:

Bart Jult: guitars
Steven Troch: vocals, harmonica