© Rootsville.eu

Tinsley Ellis (US)
tiltle: Naked Truth
music: Acoustic Blues
release date: 2024
label: Alligator Records
info artist: Tinsley Ellis


© Rootsville 2024


Het allereerste akoestische soloalbum ooit van de wereldberoemde gitarist, zanger en songwriter Tinsley Ellis uit Atlanta. Het nieuwe album is doordrenkt van de folkbluestradities van Muddy Waters, Skip James, Son House, Robert Johnson en zelfs Leo Kottke. Voor de gewone fan lijkt dit misschien een nieuwe richting, maar voor Ellis is het een verlengstuk van zijn muziek, waarin hij gebruik maakt van de rauwe essentie van de blues.

“Dit is een plaat die ik altijd al heb willen maken, en waar mijn fans al jaren om vragen”, zegt hij, terwijl hij opmerkt dat hij al jaren een akoestische miniset in zijn concertoptredens heeft opgenomen. In de afgelopen twaalf maanden heeft Ellis al meer dan honderd soloshows gegeven, waarvan vele samen met zijn Alligator-labelgenoot Marcia Ball. “Ik vind het zo leuk om deze shows te spelen”, zegt hij.

Op Naked Truth (zijn 21e album) ruilt Ellis zijn zinderende, gitaargestuurde fullband-workouts in voor even gepassioneerde, zielzoekende akoestische folkblues. Zijn beroemde gitaarspel en muzikale creativiteit komen volledig tot uiting in de twaalf nummers van het album, waaronder negen nieuw geschreven originelen.

Naked Truth werd geproduceerd door Ellis, met de verpletterende cover van Son House’s Death Letter Blues geproduceerd door rootsmuzikant Eddie 9V uit Atlanta. Het album werd live in de studio opgenomen met Ellis’ geliefde Martin D-35 uit 1969 (een geschenk van zijn vader) en zijn National Steel O Series-gitaren uit 1937. Of het nu gaat om het ingewikkeld tokkelen van de Martin of het spelen van huiveringwekkende slide op de National Steel, Ellis levert elk nummer met onverbloemde intimiteit.

tracks:

01. Devil In The Room (3:31)
02. Windowpane (2:55)
03. Death Letter Blues (4:27)
04. Silver Mountain (3:25)
05. Don't Go No Further (2:54)
06. The Sailor's Grave On The Prairie (4:03)
07. Tallahassee Blues (4:05)
08. Hoochie Mama (3:43)
09. Alcovy Breakdown (2:28)
10. Horseshoes And Hand Grenades (3:05)
11. Grown Ass Man (2:46)
12. Easter Song (1:51)