© Rootsville.eu

Toronzo Cannon (US)
tiltle: Shut Up & Play!
music: Blues
release date: 2024
label: Alligator Records
info artist: Toronzo Cannon


© Rootsville 2024


Toronzo Cannon werd geboren in Chicago op 14 februari 1968 en groeide op in de schaduw van de beruchte stoere Robert Taylor Homes. Theresa's Lounge, een van de beroemdste bluesclubs aan de South Side van de stad, was vlakbij. Als kind stond Cannon op het trottoir voor de deur van de club, genietend van de live blues die naar buiten stroomde, terwijl hij probeerde een kijkje naar binnen te werpen bij levensgrote bluesmannen als Junior Wells en Buddy Guy. Hij hoorde ook veel bluesplaten toen hij opgroeide in het huis van zijn grootvader, en luisterde naar soul, R&B en hedendaagse rock op de radio.

Op zijn derde Alligator Records-album, Shut Up And Play!, baant Cannon zijn eigen weg met 11 emotioneel geladen originelen. Van serieus tot humoristisch, zijn fantasierijke liedjes worden gevoed door zijn krachtige, louterende gitaarsolo's en zijn soulvolle stem. Moderne blues op zijn creatieve best. Het openingsnummer van deze plaat 'I can’t fix the world' laat meteen zien waar we hier mee te maken hebben: een onvervalste snaarbuigende, keiharde originele bluesman uit de winderige stad. Omdat alle twaalf op deze plaat originele nummers zijn, denk ik dat het een hit is.

Shut Up & Play is zijn zesde album. Eerdere releases waren 'My woman', 'Leaving Mood', 'John the Conqueror Root', 'The Chicago Way' en 'The Preacher'. Zijn eerste muzikale ontdekkingstochten waren in de reggae, maar toen hij opgroeide in de buurt van Theresa's lounge, een van Chicago's beroemdste South Side Blues Clubs, was de blues nooit ver weg. Cannon maakte die belofte waar met de release in 2016 van zijn Alligator Records-debuut, 'The Chicago Way' waarbij zijn volwassenheid als artiest volledig tot uiting kwam. Het album werd geprezen als de opkomst van een van de meest opwindende bluesmannen die in decennia het internationale podium betrad. De baanbrekende opvolger uit 2019, The Preacher, The Politician Or The Pimp, bouwde voort op de basis die hij had gelegd en creëerde en definieerde zijn visie op de hedendaagse blues.

Als moderne bluesman transponeert Toronzo zijn teksten ook naar de tijd waarin we leven. In 'Message to my Daughter' gaat hij bijvoorbeeld in op wat echtscheiding voor kinderen betekent, en in Him zingt hij over welke invloed een ex-partner nog kan hebben op het leven van kinderen. een nieuwe relatie.

tracks:

1. Can't Fix The World (4:15)
2. I Hate Love (4:27)
3. Him (4:44)
4. Had To Go Through It To Get To It (3:53)
5. Something To Do Man (4:07)
6. Message To My Daughter (5:47)
7. Unlovable (3:28)
8. Guilty (4:07)
9. Got Me By The Short Hairs (3:43)
10. My Woman Loves Me Too Much (3:47)
11. If I'm Always Wrong (3:54)
12. Shut Up And Play! (5:59)

personel:

Toronzo Cannon: Guitars, Vocals, Percussion and Handclaps
Brian Quinn: Electric and Upright Bass
Cole DeGenova: Piano, Organ, Nord and Clavinet
Jason “Jroc” Edwards: Drums
Phillip “Dante” Burgess, Jr.: Drums on “Him” and “Had To Go Through It”
Matthew Skoller: Harmonica on “My Woman Loves Me Too Much”