© Rootsville.eu

Troy Roberts (Aus)
tiltle: Green Lights
music: Jazz
release date: may 10, 2024
label: Toy Robot Music
info artist: Troy Roberts
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2024


Roberts, een in Australië geboren en nu al geruime tijd inwoner van New York City, is ook een productief leider met zestien releases op zijn naam. Momenteel viert Roberts zijn nieuwste, Green Lights (met John Patitucci, Paul Bollenback en Jimmy Macbride), en onderhoudt hij een druk opname- en optredenschema met enkele van de grootste artiesten van vandaag.

Het nieuwste album van Troy Roberts, Green Lights, markeert zijn 16e poging als bandleider en toont zijn opmerkelijke vermogen om genres te combineren, waardoor geluiden ontstaan die resoneren met zowel jazz als andere hedendaagse genres. Roberts, een Australische immigrant uit New York City, heeft een reputatie opgebouwd als tweevoudig GRAMMY-genomineerde saxofonist wiens veelzijdigheid en vaardigheid hem tot een van de meest gewilde muzikanten van zijn generatie hebben gemaakt.

Het album bevat de unieke samenwerking van John Patitucci op bas, Paul Bollenback op gitaar en Jimmy Macbride op drums. Dit kwartet, hoewel ze elkaar individueel kennen, neemt op dit album voor het eerst samen op. Deze dynamiek creëert een fris en spontaan geluid en biedt luisteraars een nieuwe ervaring.

De keuze van Roberts om alle originele composities op te nemen, waarvan sommige nieuw voor deze groep zijn geschreven en andere oudere stukken opnieuw zijn bedacht, spreekt van zijn voortdurende evolutie als componist en kunstenaar. Deze aanpak zorgt ervoor dat Green Lights niet alleen opvalt als verzameling optredens, maar ook als een alomvattend artistiek statement.

De albumtitel, Green Lights, en het onderliggende concept weerspiegelen Roberts’ reis als onafhankelijke artiest. Het begrip ‘groene lichten’ symboliseert zijn autonomie in het creatieve proces, een idee geïnspireerd door de Wayne Shorter-documentaire Zero Gravity. Roberts interpreteert de kleur groen als een veelzijdig symbool dat verschillende thema's vertegenwoordigt, zoals rust, natuur, positiviteit, maar ook verval, verrotting, hebzucht of jaloezie. Deze interpretatie voegt een rijke betekenislaag toe aan het album en nodigt luisteraars uit om deze thema’s te verkennen door de lens van zijn muziek.

Muzikaal verschuift Green Lights naar een meer akoestische en rechttoe rechtaan jazzstijl, in contrast met de elektrische sfeer van zijn vorige project ‘Nu-Jive’. Deze stijlverandering benadrukt het aanpassingsvermogen van Roberts en zijn vaardigheid in het verkennen van verschillende muzikale landschappen met behoud van een samenhangend geluid.

Roberts is een muzikant die bekend staat om zijn veelzijdigheid, creativiteit en technische vloeibaarheid. Zijn vermogen om traditionele jazzelementen te combineren met hedendaagse geluiden wordt gezien als een belangrijke factor in zijn succes. Zijn eerdere werken, zoals Nu-Jive: Nations United en Nu-Jive 5, worden geprezen om hun originaliteit en dynamische energie.

Green Lights is Roberts die ons een levendige artistieke visie brengt, gebaseerd op zijn vermogen om door de complexiteit van de moderne jazz te navigeren. Het is een plaat die zijn reis als onafhankelijk artiest samenvat, zijn relaties met collega-muzikanten en zijn voortdurende zoektocht naar muzikale verkenning en expressie.

tracks:

01. Green Lights 8:07 (Troy Roberts)
02. The Question 7:14 (Troy Roberts)
03. By Rour Side 5:56 (Troy Roberts)
04. Solar Panels 6:52 (Troy Roberts)
05. Harry Brown10:07 (Troy Roberts)
06. Jive Dumpling 9:22 (Troy Roberts)
07. Up to No Good 9:05 (Troy Roberts)
08. The Scotsman's Ballad :32 (Troy Roberts)
09. Stretch Armstrong 8:13 (Troy Roberts)
10. Soundcheckin' 0:30 (Troy Roberts)