© Rootsville.eu

Ulysses Owens Jr. & Generation Y (US)
tiltle: A New Beat
music: Jazz
release date: january 19, 2024
label: Cellar Music group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Ulysses Owens Jr.

© Rootsville 2024


Geprezen door The New York Times, Rolling Stone, DownBeat en meer voor zijn impactvolle werk als bandleider en erkend als een vitale kracht voor legendes als Kurt Elling, Wynton Marsalis en Christian McBride, de opkomst van Owens Jr. “jonge leeuw” tot doorgewinterde mentor is onmiskenbaar snel geweest. Terwijl zijn carrière als muzikant van wereldklasse enorm tot bloei is gekomen, geldt dat ook voor zijn impact in het muziekonderwijs, gekenmerkt door een hoogleraarschap aan The Juilliard School, dat nu in zijn zevende jaar zit. Geïnformeerd door zijn ervaring als pedagoog en door de diepgaande erfenis van mentorschap van de grote bandleiders Art Blakey en Betty Carter, scout Owens Jr. de volgende generatie jazzverhuizers en -shakers in een ensemble dat hij Generatie Y noemt. Vier jaar na de oprichting ervan nam Owens Jr. de groep – in zijn meerdere iteraties – mee de studio in. Het eindresultaat is A New Beat - een unieke muzikale nevenschikking die zowel een eerbetoon is aan de erfenissen en tradities van zijn mentoren, als een eerbetoon aan het ongebreidelde potentieel van de toekomst.

Ulysses Owens Jr.'s Generation Y, en uiteindelijk A New Beat, vindt zijn oorsprong in een ogenschijnlijk eenvoudige vraag die de manager van de drummer, Myles Weinstein, hem vroeg: "Ulysses, wie maakt je gelukkig als je speelt? Wie wil je zijn op de muziektent met?" Op dit moment begreep Owens Jr. dat van alle energie en enthousiasme die hij tijdens zijn carrière op het podium had ervaren, de vonk die zijn muzikale passie echt aanwakkerde het werken met jongere muzikanten was. Hij realiseerde zich dat dit kwam doordat jonge muzikanten nog steeds evolueren en groeien, en dat het hem ook in staat stelt voortdurend te groeien. Terwijl de synapsen vers vuren en de opwinding borrelt, dacht Owens Jr. onmiddellijk aan zijn zeer getalenteerde toenmalige Juilliard-studenten. Toen de repetities begonnen en de band op pad ging, realiseerde Owens Jr. zich dat wat hij had ontdekt niet alleen maar een concept of zelfs een passie was, maar een kans voor een levenslange inspanning om aankomende generaties muzikanten te koesteren en op hun beurt geïnspireerd te raken. en vitaliseerde zichzelf.

De titel van het album, A New Beat, is een uitdrukking die de veelzijdige groei van Owens Jr. in alle aspecten van zijn leven samenvat, terwijl hij een nieuw tijdperk is binnengegaan als pedagoog, muzikant en zelfs filantroop. Owens Jr. is zijn zevende jaar als directeur van het Small Ensemble aan de Juilliard School ingegaan, en zijn 16e jaar als artistiek directeur van het non-profitkamp Don't Miss A Beat; hij heeft zijn eigen Jazz Summer Camp opgericht en gerund, en is nu – met veel trots – vader van zijn tweejarige zoon. Owens Jr. vat het ronduit samen: "Ik ben geen kind meer, en zoveel van waar ik mijn aandacht aan geef, is nu ten behoeve van anderen. Dat is een nieuwe realiteit voor mij, en ik geniet er echt van, en het is iets dat heeft de manier veranderd waarop ik alles benader.” Voor Owens Jr. is deze veranderde aanpak doorgedrongen in zijn wereld, van hoe hij leeft tot hoe hij presteert. "Het is een nieuwe tijd en een nieuw seizoen, waardoor ik een nieuw geluid en A New Beat kan hebben."

Muzikaal gezien werd dit album substantieel beïnvloed door het overlijden van Owens Jr.’s belangrijkste mentor, Mulgrew Miller, en een van zijn grote inspiratiebronnen, Roy Hargrove. Owens Jr. ontmoette Hargrove voor het eerst tijdens een tournee met Christian McBride, en de overtuiging, ziel en emotie die Hargrove en het spel van zijn band doordrong, hebben een blijvende stempel gedrukt op Owens Jr. scène", zegt Owens Jr. "Mijn hoop is dat generatie Y de muzikale leegte zal opvullen: een kwintet zijn dat swingt, speelt in de blues- en soultraditie van de muziek en onze ouderen eert." Wat Mulgrew Miller betreft, is het oppakken van de mantel van training en het bieden van kansen voor de volgende generatie Owens Jr.’s gekozen manier om de pianogigant te eren. "Mulgrew heeft de volgende generatie voortdurend begeleid, dus er is een onderliggende toewijding aan elk lid van deze band om hen te begeleiden en te begeleiden buiten de muziek, het album en het toeren."

Het album opent met "Sticks", een compositie van Cannonball Adderley/Nat Adderley die het publiek opvalt met een krachtig statement. Zonder dat velen het wisten, waren de Adderley Brothers inheemse Floridanen, en Owens Jr, die zich daar zelf heeft gevestigd, wilde de unieke bijdragen van Floridianen aan de jazz onder de aandacht brengen. Toen dit stuk oorspronkelijk werd opgenomen, speelde Sam Jones, een andere jazzmuzikant uit Florida, en dus greep Owens Jr. de kans aan om hard te swingen en tegelijkertijd hulde te brengen. A New Beat gaat verder met "Better Days", een compositie van Generation Y-bandlid en trompettist Anthony Hervey. Tijdens de productie van Hervey’s veelgeprezen debuut Words From My Horn (Outside in Music, 2023) werd Owens Jr. verliefd op de compositie en voegde hij deze toe aan het Generation Y-repertoire. Owens Jr. vervolgt de muziek van zijn bandleden met "London Towne", een originele compositie van Benny Benack III. Owens Jr. grapt dat hij "niet zal stoppen totdat we er een standaard van maken", nadat hij verschillende arrangementen van het nummer heeft opgenomen met zijn New Century Jazz Quintet, zijn Big Band en nu Generation Y.

"Until I See You", van pianist Luther Allison, benadrukt de gedeelde liefde van hem en Owens Jr. voor harmonie en Black American Church-muziek. De compositie neigt naar het spirituele en is bij concerten een favoriet gebleken. Owens Jr. zet zijn eerbetoon aan Roy Hargrove voort met zijn nummer "Soulful". Het volgende nummer, “Heart Full of Rhythm”, heeft een speciaal plekje in het hart van Owens Jr., aangezien dit nummer aan hem werd onthuld tijdens zijn rol als Armstrong Now! Kunstenaar in residentie. “Dit nummer, dat mede werd geschreven door Horace Gerlach en Louis Armstrong, trof me echt diep en het was een hit tijdens de release in de jaren dertig en veertig”, blikt hij terug. Hij nodigde een andere jazzvader, Milton Suggs, uit om zijn soulvolle stem te delen tijdens zijn vertolking.

Het album vordert met de compositie van Jackie McLean, "Bird Lives." Gekozen door saxofonist Sarah Hanahan, die McLean als een grote invloed beschouwt, demonstreert dit nummer het vermogen van de band om binnen het bebop-idioom te heersen, terwijl ze op halsbrekende tempo's stand houden. Het voorlaatste nummer is "Helen's Song", een nummer van George Cables waarmee Owens Jr. voor het eerst kennis maakte tijdens zijn tijd in de band van Steve Wilson. "De nummers van George spraken me echt aan omdat ze aanvoelen als R&B-nummers, met prachtige akkoordwisselingen en melodieën, en de structuur van de nummers past bij het geluid van deze band", zegt Owens Jr. "Helen's Song" werd door Cables voor zijn vrouw gecomponeerd en benadrukt een sentimentaliteit die Owens Jr. onweerstaanbaar vond. A New Beat wordt afgesloten met "Chicken An' Dumplings." Dit stuk, oorspronkelijk gecomponeerd door pianist Ray Bryant, was een vast onderdeel van het Art Blakey songbook en is sinds de dagen van zijn New Century Jazz Quintet een vast onderdeel van het repertoire van Owens Jr. Een feel-good blues met een draaiende brug, dit stuk markeerde de perfecte manier om het album af te sluiten. "Het doet me denken aan thuis, en het communiceert de algehele bezieling die ik via mijn band en muziek naar de wereld probeer te brengen", zegt Owens Jr.

Met A New Beat toont Owens Jr. niet alleen zijn al lang geliefde formidabele drumwerk en arrangementen, maar laat hij ook zijn aangrijpende visie en leiderschap in de schijnwerpers staan. Door het organiseren en berijden van de golven van jeugdige creativiteit en het ongebreidelde vermogen van de opkomende generatie om te groeien, heeft Owens jr. heeft een artistiek statement gecreëerd dat schittert van schittering - zowel muzikaal als met de zaden van de erfenis die hij voor de toekomst plant.

tracks:

  1. Sticks (7:36) J. Adderley 
  2. Better Days (7:15) A. Hervey 
  3. London Towne (7:06) B. Benack III 
  4. Until I See You Again (6:03) L. Allison 
  5. Soulful (8:13) R. Hargrove 
  6. Heart Full of Rhythm (5:19) L. Armstrong & H. Gerlach 
  7. Bird Lives (live) (8:32) J. McLean 
  8. Helen’s Song (5:11) G. Cables
  9. Chicken An’ Dumpling (5:41) R. Bryant (Digital Only Bonus Track)