© Rootsville.eu

Vanessa Peters (US)
tiltle: Flying on Instruments
music: singer-songwriter - Americana
release date: february 23, 2024
label: Idol Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info band: Vanessa Peters

© Rootsville 2024


Doordachte, introspectieve teksten verweven met onweerstaanbare melodieën, Vanessa Peters brengt album na album uit met goed gemaakte nummers folk/rock pareltjes voor bijna twintig jaar. Ze heeft er duizenden gespeeld shows in de VS en Europa en heeft geopend voor artiesten als Josh
Rouse, Nina Persson & James Yorkston, 10.000 maniakken, John Oates, en Matthew Zoet.

Haar laatste twee releases bij Idol Records brachten ze uit wijdverspreide lovende kritieken - een 4-sterrenrecensie in MOJO, 8 van de 10 sterren in Der Spiegel en een speelfilm in Rolling Stone Duitsland, en uitnodigingen naar NPR's Mountain Stage , 30A, en AmericanaFest.

Terwijl haar vorige release, Modern Age, rauw en baldadig was, Peters’ nieuwe album, Flying on Instruments, is een hartverscheurende terugkeer naar het formaat dat recensenten en fans gewend zijn. Uitblinken nummers zijn onder meer 'Halfway Through', 'Better' en 'Pinball Heart'.

Het album ontleent zijn naam aan ‘How Long’, dat gaat over de onvoorspelbaarheid van het dagelijks leven. Vanessa legde uit: “In de context van het lied verwijst ‘vliegen op instrumenten’ naar het zelfs maar vooruit moeten blijven gaan al kun je niet vooruit kijken, wat een veel voorkomend thema is op dit album. We hielden van de dubbele betekenis van de zo veel dat we besloten om er de titel van het album van te maken.

Deze verzameling liedjes is introspectief en hoopvol; in de single ‘Halfway Through’ merkt Peters op: “Ik ben nog steeds Ik probeer erachter te komen wat ik mee moet nemen, wat ik moet achterlaten en wat ik zonder kan.” Dat laat ze zien zwaarbevochten vrijheid en behoedzaam optimisme in ‘Better’ als ze zingt: ‘Ik heb me bijna mijn hele leven zorgen gemaakt over wat anderen van mij denken, en ook al is het nu beter, ik kan niet zeggen dat ik vrij ben - maar het is beter, het is een stuk beter.”

Vanessa Peters heeft jarenlang haar talent voor het schrijven van liedjes getoond door albums uit te brengen die het hele spectrum bestrijken van indiepop tot alt-country tot experimentele folk tot singer-songwriterrock uit de jaren 70. Met Flying on Instruments hebben Vanessa en haar band opnieuw een prachtig album gemaakt dat toch krachtig is gevoelig, boordevol hoop en empathie.

tracks:

1. Beauty or Grace (5:10)
2. Halfway Through (4:39)
3. Blind Curves (5:22)
4. Better (4:45)
5. Pinball Heart (4:18)
6. Out to Sea (4:06)
7. How Long (4:42)
8. Hey Claire (4:31)
9. Wasted Days (4:19

musicians:

Vanessa Peters: Vocals, Acoustic Guitar
Federico Ciancabilla: Electric Guitar
Matteo Patrone: Piano, Keyboards
Andrea Colicchia: Bass Guitar, Bocafon
Rip Rowan: Drums
Joe Reyes: 12-string Guitar, Mandolin, Lap Steel (How Long) / Drums (Wasted Days)
Austin Burket - Violin
Hayden Oliver - Violin
Sarah Haines - Viola
Buffi Jacobs - Cello