© Rootsville.eu

Willy Roidriguez (PR)
tiltle: Seeing Sounds
music: Jazz
release date: march 29, 2024
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Willy Rodriguez

© Rootsville 2024


Drummer-componist Willy Rodriguez kondigt met trots de release aan van zijn debuutalbum Seeing Sounds, dat op 29 maart 2024 uitkomt. De in Puerto Rico geboren, in New York gevestigde muzikant wordt op zijn uitgebreide debuut vergezeld door trompettist Jason Palmer, saxofonist Hery Paz, pianist Leo Genovese, bassisten John Hébert en Kenneth Jimenez, en speciale gastartiest, saxofonist Dave Liebman, en geluidsontwerper Tehn Vega.

Geboren in Puerto Rico, als zoon van een timbalero, begon Rodríguez’ ritmische reis ook op de timbales, waarbij hij handvaardigheden ontwikkelde door te spelen in Latin-rockbands die zijn spoedcursus vormden in de opmerkelijk diverse Afro-Caribische muziekcultuur van Puerto Rico. Op de middelbare school maakte hij kennis met drums, terwijl de formele training uitgroeide tot een uitnodiging voor een felbegeerd zomerprogramma aan het Berklee College of Music in San Juan, Puerto Rico. Tegen de tijd dat hij het eiland verliet om naar Berklee te gaan, had Rodríguez zich al beziggehouden met pop, rock, metal en Latin Jazz. Vernederd door de diepe jazzdrumcultuur van Boston, dook Rodríguez zijn studie in en absorbeerde de invloeden van legendes als Elvin Jones, Tony Williams, Roy Haynes, Jack DeJohnette en Terri Lyne Carrington. Rodríguez vestigde zich uiteindelijk in New York City, waar hij momenteel verblijft. In de loop van zijn twintigjarige carrière, inclusief zijn decennium in New York, heeft Rodriguez gewerkt met een uitgebreide lijst van jazzzwaargewichten, waaronder George Garzone, Melissa Aldana, John Ellis en meer.

De dageraad van Seeing Sounds, met de treffende beelden van de Puerto Ricaanse schilder Angel Borroto als cover, stijgt op met Rodriguez’ muzikale perfecte storm ‘Beyond the Struggle’. Geïnspireerd door de ‘Psalm’ van John Coltrane, onderzoekt de compositie de ‘groei en wijsheid die je verkrijgt door mislukking’, terwijl Genovese, Jimenez en Rodriguez een opvallende achtergrond vormen voor de Cubaanse saxofonist Hery Paz om alle delen van het lied te onderzoeken. Uiteindelijk trekken de wolken op terwijl sonische verlichting het deuntje een serenade brengt in de richting van zijn vreedzame oplossing. Geïnspireerd door cijfers die de loop van de complexe meters in de compositie in kaart brengen, ontvouwt ‘Roy’s Masterplan’ zich als Rodriguez’ hoekige knipoog naar de ingenieuze invloed van een voormalige Berklee-collega, met een fascinerend samenspel tussen Palmer en Paz. De hoek om, rechtdoor Jazz is het swingende ‘Where There’s A Will, There’s A Way’, Palmers ode aan Rodriguez en hun vijftien jaar samenspelen.

“Guani”, genoemd naar de langsnuitkolibrie die in verschillende delen van het Caribisch gebied voorkomt, sjokt boven een 3/4 walspatroon maar met een 4/4 gevoel, terwijl de band improviseert op vijf frasen van componist Paz. Hier “wordt elke muzikant een drummer in de band”, beschrijft Rodriguez, terwijl de groep gezamenlijk een kleurrijk beeld schetst van de vogel die door Taino-indianen is gezalfd als hun dierenleraar in de geestenwereld. Het zelden opgenomen 'Fixed Goal' manifesteert het soort vreemde spanning dat je zou verwachten van een Ornette Coleman-compositie, terwijl het deuntje zwaait met hoekige akkoordprogressies, netjes geplaatste Monk-citaten van Paz en traptredensequenties die de band in volledige vorm aantreffen. .

‘Waltz Dilemma’ doet zijn naam eer aan en danst tussen maatsoorten, waarbij de bas van Jimenez het stralende drumwerk van Rodriguez verankert achter de sprankelende frasering van Genovese. Na een rigoureuze klim door de melodie, is iedereen het erover eens om het harmonisch oneens te zijn, terwijl Paz de melodie terugbrengt naar 3/4 voordat de impasse uiteindelijk wordt opgelost. “The Infinity of Your Love” toont een caleidoscoop van emoties en is Rodriguez’ uiteenzetting over de gevarieerde aard van genegenheid.

Wat het allemaal nog verrukkelijker bizar maakt is “The Red-tailed Hawk is Going to Eat Your Babies”, met veldopnames van muziekproducent Tehn Vega. Hier schittert Rodriguez door de chaos in de volière te antropomorfiseren die zich tijdens zijn verblijf in Puerto Rico routinematig afspeelde in de mangobomen in de achtertuin. “Un Pequeño Desahogo (A Little Relief)” neemt de vorm aan van een temperamentvolle amuse, die onze paletten schoonmaakt en tegelijkertijd de opmerkelijke hoeveelheid polyfone informatie laat zien die Rodriguez in een nummer van minder dan drie minuten kan persen.

Spetterende cimbalen kondigen ‘Self Love’ aan, de gespierde maar ook gevoelige vertoon van Rodriguez’ technische creativiteit wanneer hij door en alleen voor zichzelf mag spelen. Ter ere van de geest en de diepe invloedrijke impact die drummers Ralph Peterson Jr. en Bob Gulloti op Rodriguez hebben gehad, wordt het album afgesloten met ‘Praise’, een meeslepende compositie van Genovese die doet denken aan de meeslepende stijlen en de elitaire muzikale tradities die deze meesterdrummers gedurende hun hele carrière in stand hielden. .

Diep luisteren zorgt voor een zachte verdringing van kunstgrepen, ego en traditionele verwachtingen. Het creëert de ruimte die nodig is om muziek te waarderen voor wat het is, in tegenstelling tot alles wat we zouden willen of nodig hebben. Zoals bij iedereen die ooit met meditatie heeft geworsteld, kan het op deze manier leegmaken van de geest opwindend, verrassend vredig en zeer leerzaam zijn. Seeing Sounds is een genot voor diep luisteren, een speciaal album dat de nieuwsgierige aard van vrije improvisatie gebruikt als een kunstzinnige vorm van muzikaal onderzoek. Omringd door goede vrienden die ook als behendige muzikale agenten fungeren, introduceert Seeing Sounds Rodriguez zijn indrukwekkende scala aan talenten, terwijl hij ons uitdaagt om diep en met een verhoogd bewustzijn naar deze opmerkelijk indrukwekkende prestatie te luisteren.

tracks:

 1. Beyond the Struggle 
 2. Roy’s Masterplan
 3. Where’s There’s a Will There’s a Way
 4. Guani (feat. Dave Liebman)
 5. Fixed Goal
 6. Waltz Dilemma
 7. The Infinity Of Your Love (feat. Dave Liebman)
 8. The Red-tailed Hawk is going to Eat Your Babies (feat. Tehn Vega)
 9. Un Pequeño Desahogo
 10. Self Love
 11. Praise (in memory of Ralph Peterson & Bob Gulloti)