© Rootsville.eu

Wolff-Clark-Dorsey (US)
tiltle: A Letter To Bill Evans
music: Jazz
release date:march 08, 2024
label: Jazz Avenue 1
promotion: Lydia Liebman Promotions


© Rootsville 2024


Voor hun zevende optreden samen als hechte, samenwerkende ritmetandem schakelden bassist Leon Lee Dorsey en drummer Mike Clark pianist Michael Wolff in als derde man in hun voortdurende trio-avonturen. Wolff, die eerder met Dorsey en Clark verscheen in Play Sgt. Pepper, was inderdaad de perfecte keuze om het driemanschap te vervolledigen op dit oprechte eerbetoon aan de overleden, grote pianist-componist die bekend staat om zijn bijdragen aan Miles Davis' Kind of Blue en zijn enorm invloedrijke trioalbums met bassist Scott LaFaro en drummer Paul Motian .

Wolff zover krijgen dat hij die uiterst belangrijke pianostoel voor dit project invulde, was de grote klap, ook al was hij aanvankelijk een beetje op zijn hoede. “Leon vroeg me al een tijdje of ik een album van Bill Evans wilde maken, maar ik bleef hem afwijzen. Bill was zowel muzikaal als persoonlijk zo belangrijk voor mij dat ik aarzelde om me in zijn muziek te verdiepen. Maar na de pandemie besloot ik dat ik net zo goed alle muziek kon doen waartoe ik de mogelijkheid had, dus namen we met zijn drieën een paar muzieksessies op en dit is wat we bedachten. Terwijl de muziek op Letter to Bill Evans de geest van de grote pianist weergeeft, nemen Wolff/Clark/Dorsey wat vrijheden met dit klassieke Evans-materiaal en interpreteren ze het door hun collectieve muzikale lens. Van hun bossa-achtige vertolking van 'Gloria's Step' tot hun allesomvattende swingende versies van 'My Romance', Peri's Scope, 'You and the Night and the Music' en 'Nardis', tot hun elegante lezingen van 'Turn Out the Stars”, “Waltz for Debby” en “Time Remembered”, elk onderstreept door Clarks bijna subliminale penseelvoering, drukten ze hun eigen stempel op deze tijdloze deuntjes. Wolffs bijna twee minuten durende piano-intro op ‘Time Remembered’ is een diep oprecht statement, terwijl zijn virtuoze dubbele octaafmelodielijnen op ‘You and the Night and the Music’ een buitengewone pianistische prestatie is.

Voor swingers als ‘Interplay’ en ‘You and the Night and the Music’ kanaliseert Clark zijn drumheld Philly Joe Jones, die naast Evans, bassist Percy Heath, gitarist Jim Hall en trompettist Freddie Hubbard verschijnt in de klassieker uit 1962, Interplay. Clarks sublieme penseelvoering op de ballads laat een andere kant van zijn spel zien die niet vaak wordt getoond. “Hij is een meester met de penselen en kan er op elk gewenst moment mee spelen”, aldus Wolff. “De manier waarop hij op ‘Turn out the Stars’ speelt is perfect. Hoe hij ook bekend staat, Mike is een meesterdrummer met een enorm vocabulaire waaruit hij kan putten, en hij kan met zijn muzikale visie op elke muziekstijl spelen.” Clark had evenveel lof voor zijn pianistische partner op Letter to Bill Evans. “Het idee om Wolff voor dit project te gebruiken was eenvoudig omdat hij een enorm harmonisch Bill Evans-hoofd is. Bovendien werd hij feitelijk een vriend van Bill, dus hij werd een waarschijnlijke kandidaat. En aangezien we de Sgt. Pepper samen opnemen, was het logisch. Aanvankelijk aarzelde hij omdat hij niet vergeleken wilde worden met Bill Evans. Maar ik zei tegen hem: ‘We vragen je niet om te spelen als Bill Evans, maar laten we iets oprechts voor hem doen.’ Dus kwamen we bij elkaar, kozen de deuntjes en bespraken de zaken. Mike veranderde enkele akkoorden om bij zijn mentaliteit te passen en ik moest mijn geheugen van het materiaal opfrissen en uiteindelijk deed ik mijn versie van wat ik zou doen als ik met Bill Evans zou spelen. Ik bedoel, ik zou het niet spelen zoals Paul Motian, ik speel het gewoon zoals ik het speel. En ik ben echt dol op deze plaat. Ik heb er echt kritisch naar geluisterd en vind het leuk wat er gebeurt. Ik vind dat het echt swingt.”

Deze vertolkingen van klassiekers van Bill Evans bevatten het soort sprankelende energie en improviserende frisheid die deze triosessies tussen Dorsey, Clark en hun derde partner altijd bezielen. En deze keer kwamen ze tot de perfecte keuze bij pianist Wolff, die de muziek decennia geleden diep had geïnternaliseerd. "Ik hoorde Bill Evans voor het eerst toen ik 15 jaar oud was", legde hij uit. “Ik zat in de tiende klas van Berkeley High in Berkeley, Californië, toen mijn pianoleraar, Dick Whittington, me een plaat bracht om naar te luisteren. Het was Live at the Village Vanguard van Bill Evans en het veranderde mijn leven. Vanaf dat moment raakte ik geobsedeerd door de muziek van Bill en kocht ik zoveel mogelijk albums, waarbij ik af en toe probeerde mee te spelen. Toen hoorde ik Bill voor het eerst live in Davies Hall in San Francisco toen ik 18 was. De enige beschikbare kaartjes stonden daadwerkelijk op het podium, dus ik mocht het concert van dichtbij meemaken. Een paar jaar later, toen ik 20 was, ging ik op pad met Cal Tjader en kwam Bill veel tegen in verschillende steden waar we allemaal speelden. Ik raakte bevriend met hem en jaagde hem natuurlijk op voor informatie over zijn muziek. Hij was heel open en begripvol tegen mij. En telkens als hij in de Bay Area optrad, ging ik elke avond naar hem luisteren. Na het optreden bracht ik hem naar ons favoriete late-night-restaurant, Pam Pam, waar we vroeg ontbijten en muziek bespraken. Hij was al mentor voordat ik het woord ‘mentor’ kende.”

tracks:

  1. Gloria’s Step
  2. My Romance
  3. Time Remembered 
  4. Peri’s Scope
  5. Interplay
  6. Waltz for Debby
  7. Turn Out The Stars
  8. Nardis
  9. You and the Night and the Music