© Rootsville.eu

Zaccai Curtis (US)
tiltle: Cubop Lives!
music: Jazz
release date: may 10, 2024
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Zaccai Curtis

© Rootsville 2024


Cubop Lives! is een album dat het hoogtepunt vormt van zijn werk als componist/arrangeur, uitvoerder en pedagoog, doordrenkt van de Afro-Cubaanse jazztraditie. Als muzikant die zo diep doordrenkt is van de jazz- en beboptraditie en zo levendig ondergedompeld in de werelden van de Afro-Cubaanse jazz, merkte Curtis dat hij hulde wilde brengen aan de grote muzikanten in wier voetsporen hij trad en die de kenmerkende fusie samenbrachten. van deze muziekculturen. Het resultaat is Cubop Lives!, met de veelgeprezen pianist naast Willie Martinez (drums, stem, timbales), Camilo Molina (percussie), Reinaldo De Jesus (percussie, drums) en de broer van de bandleider, Luques Curtis (bas).

Zaccai Curtis is een veelzijdige pianist voor wie alle kanten van zijn werk glanzen. Curtis, die zowel uitvoerder, componist, pedagoog als producer is, heeft zichzelf op elk gebied gewaardeerd, terwijl hij op levendige wijze zijn beheersing van zowel de jazz- als de Afro-Cubaanse jazzstijl tentoonspreidt. Als componist is Curtis drievoudig winnaar van de ASCAP Young Jazz Composer, ontvanger van de Connecticut Commission on Tourism’s Artist Fellowship Grant en de Chamber Music America “New Jazz Works” subsidie. Als artiest is Curtis tweemaal geselecteerd voor het Jazz Ambassador-programma door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, en in 2020 werd hij verkozen tot ‘Rising Star’ in de DownBeat Critics’ Poll. Als docent bekleedt Curtis hoogleraarposities aan de Universiteit van Hartford en de Universiteit van Rhode Island, en als producer heeft Curtis een GRAMMY-nominatie voor zijn werk aan Entre Colegas van Andy González. Nu, nadat hij zijn vakmanschap op elk gebied van het muzikaal vakmanschap heeft aangescherpt, begint Curtis aan een reis die hem nauw aan het hart ligt met Cubop Lives!, een album dat het hoogtepunt vormt van zijn werk als componist/arrangeur, uitvoerder en pedagoog, doordrenkt van de Afro-Cubaanse jazztraditie.

De titel van het album heeft meerdere betekenissen omdat het een eerbetoon is aan de muziek die eraan voorafging. “Cubop” verwijst naar de culturele en muzikale versmelting van Cubaanse muziek met Bebop. Door in de titel naar Cubop te verwijzen, heeft Curtis het album bewust op één lijn gebracht om de muziek van beroemdheden als Machito en zijn Afro-Cubanen, Dizzy Gillespie, Mario Bauzá en Chano Pozo te erkennen en aan te duiden. De titel impliceert dus dat de invloed van deze pioniers doordringt in de muziek van het heden. Als geheel betekent de uitdrukking Cubop Lives! is ook een inherente verwijzing naar de invloed van Charlie Parker door te verwijzen naar de uitdrukking “Bird Lives!”, en bovendien naar de invloed van Jackie McLean, die het beroemde stuk met die titel componeerde. McLean zelf was een van de belangrijkste invloeden en mentoren van Curtis. Met zo’n gelaagde betekenis in de wereld van zowel de Bebop- als de Afro-Cubaanse muziek, is het de perfecte uitdrukking om de doelstellingen van Curtis’ project samen te vatten.

De stukken op dit album, gecomponeerd of gearrangeerd door Curtis, maken de artistieke lijn duidelijk waaruit hij zijn inspiratie haalt. Een van de meest opmerkelijke manieren waarop hij dit doet is via de “Noro Morales Suite”, een verzameling van vier stukken van de grote Puerto Ricaanse pianist Noro Morales. De suite begint met “Maria Cervantes” en gaat verder met “Oye Men”, alvorens over te gaan naar “Stromboli” en te eindigen met “Rumbambola”. “Ik weet niet zeker of er nog een hommagealbum aan Noro bestaat, maar ik ben blij hem op deze opname te kunnen erkennen”, zegt Curtis. “Zijn bijdrage aan Latin Jazz is enorm en zijn stijl en muziek verdienen het om meer ontdekt te worden.” Eén van de meest intrigerende arrangementen op Cubop Lives! is die van Scott Joplin’s “Maple Leaf Rag”. Terwijl Curtis deze Ragtime-standaard opnieuw bekeek, merkte hij een opvallend aantal correlaties en overeenkomsten op met het hedendaagse Afro-Cubaanse pianospel. De manier waarop Joplins rechterhandpartij in octaven wordt ‘gebroken’, waarbij losse noten of akkoordtonen in de bovenloop worden aangeslagen, lijkt sterk op hoe de pianist een montuno speelt in Cubaanse muziek. Het hele stuk is compatibel met een clave-ritme, en als gevolg daarvan laat Curtis' arrangement het rechterhandgedeelte vrijwel geheel ongewijzigd ten opzichte van het origineel van Joplin, waarbij alleen enkele aanpassingen aan het linkerhandgedeelte worden gemaakt om meer van de "Spaanse tint" toe te voegen. Jelly Roll waar Morton over sprak. “Er zijn zoveel meer verbindingen met ‘Latijnse’ muziek in dit stuk”, zegt Curtis. “De akkoordwisselingen, de grondtoonbeweging, het pianistische drieklanksarrangement en zelfs het einde van sommige secties kunnen elementen bevatten die vaak worden gebruikt in de Afro-Cubaanse muziek. Is het mogelijk dat de techniek voor het spelen van een guajeo verband houdt met de techniek in Ragtime?”

Naast arrangementen bevat het album ook drie composities van Curtis, getiteld "Let's Do It Again", "Earl" en "Black Rice". De eerste is een mambo, oorspronkelijk opgenomen in 2016 met blazerssectie. Hier bevat het deuntje uitsluitend een ritmesectie en leunt het diep in de bebop-gevoeligheid met wendingen in de akkoordwisselingen. ‘Earl’ is een eerbetoon aan Bud Powell, Curtis’ favoriete pianist aller tijden en ‘een echte vernieuwer in de Afro-Cubaanse jazz.’ Ten slotte is ‘Black Rice’ een blues, maar dan wel een die gespeeld kan worden als een straight-ahead swingdeuntje of opgesloten in een clave. Voor deze opname koos Curtis voor het laatste.

Cubop Lives! Raakt een weergalmende snaar bij zijn luisteraars, omdat het een vaak onbezocht deel van de jazzgeschiedenis nieuw leven inblaast, dat het landschap van jazz en creatieve muziek sinds de oprichting ervan in de jaren veertig op dramatische wijze heeft gevormd. Door de muziek uit deze tijd nieuw leven in te blazen en deze tegelijkertijd te combineren met nieuwe muziek die zo stoïcijns in deze traditie geworteld is, bewijst Curtis dat de mantra die in zijn titel staat volkomen en onsterfelijk waar is: Cubop Lives!


tracks:

 1. Earl 3:21
 2. Black Rice 5:01
 3.  52nd Street 3:22
 4. When I Fall IN Love 5:00
 5. Cuban Fantasy 4:49
 6. Woody And You  4:32
 7. Someday My Prince Will Come 7:07
 8. Let's Do It Again 4:53
 9. Jazzin’ 3:58
 10. Solo Piano 4:07
 11. Oye Men 2:30
 12. Stromboli 3:13
 13. Rumbambola 4:09
 14. Maple Leaf Rag 5:53
 15. Contour 2:53
 16. Miners Holiday 3:14
 17. Moose 4:08