© Rootsville.eu

Big Daddy Wilson & The Goosebumps Bros (US/I)
Blues - Soul - Gospel
Hnita Jazz Club - Heist-op-den-Berg (17-02-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Big Daddy Wilson - The Goosebumps Bros
info club: Hnita Jazz Club


© Rootsville 2024


Het is stilaan een certitude aan het worden dat het 'Blues' programma van Jan Ursi hier in de 'Hnita Jazz Club' er gelijk een 'Sold Out' wordt aan meegegeven. Het mag gezegd dat van bij de start hier in deze oudste 'Jazz Club' van 't land ook aan onze geliefkoosde blues niet wordt verzaakt en vanaf het begin nog nooit teleurgesteld zijn geweest. Op zaterdagavond dus weerom een logische 'Volzet' aan de deur en daar zorgen niemand minder dan 'Big Daddy Wilson & The Goosebumps Bros' voor. Komt het of er iets in de lucht hangt in Heist-op-den-Berg? Misschien wel maar vast staat dat het ook de vriendelijke bediening en de gezelligheid hier steeds in de spotlights staan. De spinner van dienst vanavond is Karel Verbeeck, de 'MC' vandaag, en dit zo maar rechtstreeks uit Vegas is uiteraard Jan Ursi.

'Big Daddy Wilson' is een Amerikaanse blues, soul en gospel zanger die al heel wat jaartjes meedraait in de Europese bluesscène. Je kan haast geen enkel festival van betekenis opnoemen waar hij nog niet present tekende. Mijn laatste ontmoeting met ' Adam Wilson Blount' zoals zijn echte naam is dateert van vorig jaar op de 'Southern Blues Night' in het Nederlandse Heerlen toen met aan zijn zijde Hans Theessink. Tijdens zijn militaire dienst voor de 'United States Army' was hij gestationeerd in Duitsland, een land waar hij ook na zijn 'tour' zich thuis voelde en zo ook onderdak vond bij het platenlabel van Thomas Ruf en later verkaste naar 'Continental Blue Heaven'.

'The Goosebumps Bros' staan ook gekend als een backing band en dus ook zo van 'Big Daddy Wilson' zowel on stage als in de studio. Hun roots liggen in Italië en bestaan uit Cesare 'Big C' Nolli op gitaar en vocals, Andreas Vismara op basgitaar en Nik Taccori op drums. Eind vorig jaar bracht Big Daddy Wilson samen met 'The Goosebumps Bros' zijn nieuwste album 'Plan B' op de markt en met de daaruit getrokken single 'I Need You' kan zo geen soul & blues liefhebber aan die lokroep weerstaan en zijn ze zo in grote getalen afgezakt richting 'Hnita Hoeve'.

Nu niet bepaald de perfecte openingszin hier de warme en toegankelijke 'Hnita Hoeve' maar met 'I Hate' openen 'The Goosebumps Bros' hier vanavond de debatten en kan je al meteen opmerken dat hier een solide band 'on stage' staat. 'Big Daddy Wilson' liet zo ook het tweede nummer aan dit sterk trio en zo namen zij ons dan weer mee richting 'Mexico' met die hit van 'The Coasters' uit 1956. Kan deze avond nog mooier beginnen?

Tijd dan voor de 'Star of the Show' dan en samen met zijn warme persoonlijkheid kwam ook zijn soulvol gevoel mee uit de backstage en dat werd dan nog eens benadrukt met 'Deep In My Soul' uit zijn gelijknamig album van 2017. Meteen hing iedere bezoeker zo dan ook aan zijn lippen en stonden we zo voor een 'Echanted & Soulful Evening'. Een nummer met een funky bruggetje richting Lou Donaldson...ain't it funky now!

Met 'Rise & Shine' beginnen 'Big Daddy Wilson & The Goosebumps Bros' dan met eentje uit hun nieuwe album 'Plan B' en dit was ook de reden waarvoor ze naar de 'Hnita Hoeve' zijn afgezakt. Ook hert daaropvolgende 'Dance Little Momma' kan je terugvinden op dit album, en hier is de 'bridge' dan wee richting Sly & The Family Stone' met 'Family Affair'. 'Adam Wilson Blount' zoals zijn naam is groeide op in North Carolina en zo moet hij het levend bewijs zijn waardoor je zo zonder aarzelen de plas zou willen gaan oversteken, al verblijft deze 'Big Daddy Wilson' het meest in Europa.

Onwaarschijnlijk strak zijn ook de begeleidingsband 'The Goosebumps Bros' die telkens ook weer meer en meer respect komen af te dwingen. Krijgen we vervolgens nog uit 'Plan B' het nummer 'Relax and Go' en een intens aanvoelende 'Texas Boogie' en 'The City Streets' aka Psalm 23 uit het album 'Hard Time Blues' van 2021.

Met 'He Cares For Me' krijgen we dan ook het gospel gevoel mee en zingt 'Big Daddy Wilson' dan van Jesus is All We Need...en de 'Hnita Jazz Club' dan? Dansen was toen al toegelaten als moest je er het juiste plaatsje voor vinden tussen al die verwonderde fans. Het mooie soulbluesje 'I Can't Help But Love You' luid dan helaas ook het einde van 'set 1' in en mag zo de deur even op een kier voor wat frisse lucht want waren we ook niet met z'n allen bedwelmd door Big Daddy's soulvolle klankkleur.


Cesare 'Big C' Nolli

Even toch ook nogmaals 'The Goosebumps Bros' in de spotlights zetten want de voortreffelijke beheersing van hun instrumenten en harmonieuze en soulvolle samenzang draagt er toe bij dat hier alles perfect de club wordt ingestuurd...en zeker ook dank zij de PA technicus. Het is quasi zo perfect dat het recht van het album zo kunnen komen.

'Rise and Shine' dat kregen we al in het eerste gedeelte maar zo beklom 'Big Daddy Wilson' ook het podium voor het tweede gedeelte van dit warm en diep binnenkomend concert alhier. Na 'In This Storm' krijgen we met 'I Know' uit het album 'Deep In My Soul' krijgen we hier soulblues van het hoogste allooi en is er werkelijk niemand meer in de 'Hnita Hoeve' die aan de charmes van deze charismatische blues & soulman nog kan weerstaan.


Nik Taccori

Na 'Faith' vervolgen ze met het uptempo 'Ain't Got No Money' en gaat het dak er hier zowaar af. Uit 'Thumb A Ride' uit 2011 brengt 'Big Daddy Wilson' vervolgens een eerbetoon aan de huwelijksverjaardag van 'Anna Mae'. Of het 'die' Anna Mae betrof is niet geweten. dat het vandaag de dag een 'Crazy Wolrd' is daar zijn we ons van bewust en zo is het dan tijd voor wat meer interactie met de aanwezige fans op 'Love Is The Key'. Een momentum met een sing-a-long en een hele hoop snappin' fingers.

Helaas was het over maar de doorwinterde concertgangers weten met zekerheid dat er nog een encore zal gaan volgen. Onder daverend applaus krijgen we zelfs twee bissers waarbij het nummer 'Baby Don't Like' meteen alweer het vuur aan de lont steekt. Met 'My Day Will Come' komen we helaas aan het einde van deze soulvolle avond hier in de 'Hnita Jazz Club' waartop we repliceren van 'Feel So Good 'cause 'Big Daddy Wilson' was our shepherd tonight! CU! Don't Forget...op 9 maart is er hier Erroll Linton en dat is weerom vuurwerk.


Andrea Vismara