© Rootsville.eu

European Blues Challenge #12
preselectie & finale
Espaço Vita Braga (Portugal) (04/06-04-2024)

reporters & photo credits: Freddie

info organisatie: EBC

© Rootsville 2024


Braga ligt op een boogscheut van de Atlantische oceaan en dus konden we ook dit niet links laten liggen tijdens ons weekje Portugal. Onze keuze viel op het dorpje Apulia op een kleine 30 minuten van Braga, de stad welk deze week het centrum was van de blues. De robuste golven tegen de rotsen in de oceaan waren een welgekomen rustpunt en een extra toevoeging aan ons verlof.


Apulia (Atlantische oceaan)

zaterdag 06 april - Finale van de European Blues Challenge.

De ganse dag aan het gissen geweest wie zich vanavond tot finalist zou kronen van de 12de editie van de 'European Blues Challenge'. Het is uiteraard altijd wat muggenziften over de smaak van de 'Blues' jury en hun verdict. Wie ook de winnaar wordt laten we niet aan ons hartje komen want wij reizen pas maandag af richting België. De info over de deelnemers kon je lezen tijdens de dag verslagen, vandaag spitsen we ons toe op de liedjes. Que os jogos comecem!

De MC's waren nog steeds Alicia en Suzanna en hadden er blijkbaar nog steeds veel zin in daar waar de spanning in de zaal wel al wat voelbaar was. Vanavond 8 finalisten die zouden meedingen naar de hoofdprijs van deze 'European Blues Challenge'. De loting was geschied maar of dit door een onschuldige kinderhand gebeurde is niet geweten.

De spits wordt vanavond afgebeten door de Zweedse inzending 'The Blue Benders'. Met hun inzending 'We Got You' stond dit kwartet bij velen hoog in de rangschikking en dus mochten ze nogmaals de zaal en jury proberen te overtuigen waarvoor ze voor hen moesten kiezen.

Met quasi dezelfde nummers wisten ook nu Samson Mirro (vocals), Edvin Öström (guitar), Morris Malek (guitar), Johan Sund (Bass) en Oskar Boså (Drums) het publiek aan hun klant te krijgen en antwoorde de zaal al even enthousiast met een stevig en dankbaar applaus. Meteen ook werd duidelijk waarom ze in hun thuisland in 2022 tot in 2022 'Newcomers of The Year' werden verkozen.

Tweede aan de beurt was de inzending van Kroatië. Charlie & Bell Blues Experience is een bluesroots duo en zij zijn de winnaars van de 13e Croatian Blues Challenge in de categorie solo/duo. De muziek die ze uitvoeren is gebaseerd op bluesroots klassiekers en blues standaarden, maar ze brengen ook enkele eigen, originele composities.

Ook nu vierden de covers weer hoogtij als stond hun afsluiter 'Born and Living With The Blues' op dezelfde hoogte als gisteren. Deze harper uit Kroatië heeft de technieken van een Sonny Terry wel degelijk onder de knie maar van de vele covers was er misschien eentje teveel.

Met de derde deelnemer van deze finale komen we uit bij Groove City & Daria Biancardi uit het land van 'La Mama'. Dat Daria Biancardi succes heeft met haar tribute voor Aretha Franklin kan je best begrijpen wanneer deze diva haar stembanden aan het werk laat.

De band bestaat nog steeds uit Daria Biancardi (vocals), Fabio Ziveri (keyboards), Gianluca Schiavon (drums), Pier Martinetti (guitar, vocals), Rita Girelli (bass), Andrea Scorzoni (sax) en Franco Venturi (trumpet) en zijn een lust voor oog en oor. Hun inzending 'Two Fisted Mama' is blues met een hoog soul gehalte en een terechte keuze om hier in de finale te staan.

De verrasing van de ze finale was 'Kiko & The Blues Refugees' en zo zie je maar dat de mening van de 'professionele' jury wel degelijk kan verschillen met deze van een volle zaal met blues liefhebbers. Mijn gedacht ging richting 'Eurovisie Song Festival' waar 'de' politiek ook een mondje mag meespreken.

Dat ze de plaats innamen van de eerste inzending kon het tij niet doen keren bij mij en dus bleef ik onberoerd bij hun inzending 'Sugar For Instagram'. De voodoo hoed was ondertussen wel ingeruild voor een statige Stetson. Niet mijn keuze.

Tijd dan voor onze Belgische inzending 'Thomas Frank Hopper'. Thomas Frank Hopper, Diego Higueras (Guitar), Jacob Miller (Bass, backing vocals), Nicolas Scalliet (Drums, backing vocals) en Maxime Siroul (Keyboards) waren ondertussen tot hert besef gekomen dat Braga nog niet klaar was voor hun blend van blues en rock.

Hun set was degelijk omghegooid en zo begonnen ze met het bijzonder mooie 'Mississippi' uit hun vorige album 'Bloodstone'. Geheel iets anders tot de vreugde van de blues liefhebbers hier in 'Espaço Vita'. Ook 'Into The Water' komt uit datzelfde album en daarmee waren ze hier goed op weg. Na 'The Sinner' dachten we dit zit snor maar met nog drie minuutjes te gaan was het plots gedaan.

Eén van de kanshebbers van gisteren was zeker de Nederlandse inzending met de 'Robbert Duijf Band'. Gelukkig hadden Alice en Suzanne de ganse nacht kunnen oefenen op de uitspraak van Robbert's naam en zou dit geen euvel meer mogen zijn.

Zijn nummer 'Love To See You Cry' bleef nog evenzeer als gisteren de blues zielen raken en was zo toch het beste wat we van blues konden horen tijdens deze '12de European Blues Challenge'. Uiteraard bleven Robbert, Rubin en Robin de aanwezigen moeiteloos meekrijgen in hun blues met zowaar een staande ovatie als gevolg. TOP!

Ook al waren ze gisteren te laat op het appel toch had het Odin Landbakk Trio zonder al teveel moeite de finale gehaald en dat kon je gerust op de rekening schrijven van Odin' uitmuntende gitaarspel.

De niet zo perfecte klankkleur werd evenwel feilloos verdoezeld door het trio bestaande uit Odin en Haakon Landbakk en drummer August Cancino. Je mag gerust zijn dat we nog veel van deze jonge wolven uit Noorwegen zullen gaan horen. 'Another Night, Another Place' zou ik zo zeggen.

Als allerlaatste finalist is er het Zwitserse duo Dan Mudd feat. Bearbeat . Dan Mudd heeft met zijn waanzinnige gitaarspel en massieve stem een enorm publiek aangetrokken en zo herbergt zijn 'Change' tocjh een behaaglijk gevoel.

Voor een café optreden zie ik wel zitten maar met amper drie nummers in 20 minuten voel je dat de akoestische blues ietsje te ver worden uitgerokken.

Tijd om de jury hun ding te laten doen en ondertussen worden er enkel 'Awards' uitgereikt wat bij mij de indruk opwekt dat deze zijn om enkel leden te plezieren. Een snelcursus speeches zou hier op zijn plaats zijn geweest. Dan toch enindelijk de verwachte winnaar en dat is...

Robbert Duijf Band
Congratz!!!

Ze hadden er nog een extra prijs bijgedaan voor het beste duo maar met enkel 2 duo's in de wedstrijd hadden Dan Mudd feat. Bearbeat dan 50% kans. En ze haalden het dan ook nipt. De tweede prijs ging naar 'The Blue Benders' uit Zweden en zowaar gingen 'Kiko & The Blues Refugees' nog lopen met de derde plaats.