© Rootsville.eu

The Özdemirs feat Simon Oslender (D)
Blues
Move2Blues Heusden-Zolder (11-04-2024)

reporter & photo credits: Rootsville

info band: The Özdemirs - Simon Oslander
info club: Move2Blues

© Rootsville 2024


Papa Erkan kennen we al van in de periode met Memo Gonzalez & The Bluescasters, toen ook nog met Kai Strauss in hun midden. Jaren later waren zijn zonen Kenan (gitaar) en Levant (drums) volgroeid om met Erkan Özdemir mee de hort op te gaan en vanaf toen ging het snel. The Özdemirs waren geboren en werden eerst bekend als een begeleidingsband van Memo Gonzalez, Tad Robinson en Sugaray Rayford om er maar een paar te noemen. Dit doen ze nu nog maar zijn tevens ook uitgegroeid tot een heuse bluesband die vorig jaar hun debuutalbum 'Introducing The Özdemirs' uitbrachten.

Gewapend met covers en eigen nummers bieden The Özdemirs een nieuwe draai aan een traditionele blues. Het gebruik van een blazerssectie onder leiding van Sax Gordon, de toevoeging van zangeres Illaria Audino, een gastoptreden van Trudy Lynn en het gebruik van Hammond-orgel en piano geven de plaat net dat beetje extra kick. Het is werkelijk een bijzonder debuutalbum dat overal de aandacht zal trekt.

Vanavond zijn ze te gast bij 'Move2Blues' en hebben organist Simon Oslender meegebracht naar het 'Muzecafé' hier in het 'CC Muze' te Heusden-Zolder. Simon ontwikkelde al snel muzikale interesse. Geïnspireerd door het drumwerk van zijn vader en de zang van zijn moeder had hij vanaf het begin een sterke band met allerlei soorten muziek. Het duurde niet lang voordat hij de kindermuziek achter zich liet en in de wereld van de platencollectie van zijn vader dook, die bestond uit klassieke rock, blues en soulmuziek.

Gedurende de eerste paar jaar na zijn eerste ontmoeting met het Hammond-orgel ontwikkelde Simon zijn muzikaliteit door op het gehoor mee te spelen met bluesplaten, gretig om erachter te komen wat zijn helden op de opnames speelden. Zijn vooruitgang ging snel en tegen de tijd dat hij op 8-jarige leeftijd zijn eerste klassieke pianolessen volgde, was hij al een bekwame bluespianist/organist en had hij zijn eerste ervaring opgedaan met het spelen in verschillende lokale bands.

Vanavond krijgen we hier een excellente blend van Blues, Soul en zelfs een snuifje Funk. Helaas kon drummer Levant Özdemir er niet bij zijn en werd hij vervangen door, trouwens een meer dan uitstekende collega die luistert naar de naam Hendrik Smock, en zijn grooves op de 'Ludwig' zijn voelbaar tot achter in het Muzecafé. Met als intro best leuke blues en shuffle's aangevuld met een prachtige slowblues haalt Kenan Özdemir daarna dan meteen ook een oldie van Freddie King uit de kast en op de tonen van 'What About Love' uit 1962 zijn meteen ook de eerste danspasjes een feit hier op dit aardig gevulde 'Move2Blues' concert.

Tijd voor wat denderende soul dan met Ann Peebles haar chartbuster 'I'm Gonna Tear Your Playhouse Down' uit 1972. Op hetzelfde elan dan maar verder met 'That's How Strong My Love Is' dat in 1964 werd uitgebracht door O.V. Wright in de categorie 'Deep Soul'. Een jaartje later werd het ook een postume hit voor Otis Redding. Vandaag zetten 'The Özdemirs' hier 'Move2Blues' er door in vuur en vlam. Met de vermelding 'Last change to dance' weet Kenan nog eens iedereen te doen recht veren alsof het een party van jewelste zou gaan worden. Hé, that's the way the story goes. De vermelding 'Pause for the Cause' was dan de aanzet voor een kleine rustpauze.

Dat Kenan en Erkan bijzon der populair zijn hier bij 'Move2Blues' waren we tijdens de pauze overduidelijk getuige van, but the show must go on en zo begonnen 'The özdemirs' er terug aan met een instrumentale versie van 'Tell Me What's On Your Mind'. Ondertussen had Kenan zijn Tele ingeruild voor een Golden Gibson 'Les Paul' en werd het zo ook een andere sound. What a saturday night on this thursday! Met Albert King's 'Let's Have A Natural Ball' uit 1962 veerden de danslustigen terug op en stonden er op het eerste verdiep ook twee hip shakin' mama's in de spotlights.

Papa Erkan die stond dan weer zichtbaar te genieten wat zoonlief hier allemaal uit de mouw kwam te schudden en de aanwezigen die lusten er papa van. Met het slowbluesje 'Ol' Love' kregen we even een cool down, en dan werd het 'Johnny 'Guitar' Watson' time. 'Ganster of Love' dateert in feite al van 1957 maar kende een heruitgave in 1978 en met 'A Real Mother For You' was het hek hier meteen terug van de dam.

De twee shakin' mama's boven kregen zo ook het gezelschap van Kenan en zo was dit het zoveelste hoogtepunt van dit concert. Van op de stoel over het eerste verdiep tot aan het andere kant van het 'Muzecafé', de intensiteit steeg hier ten top, en Simon Oslander bleef onvermoeibaar verder grooven. Helaas deinden we ook richting einde van deze passage van 'The Özdemirs' hier bij 'Move2Blues' maar dat was dan zonder het oorverdovend applaus gerekend. Dus een bisser kregen we.

Als eerste kregen we de rock 'n roll van Dave en Phil ALvin AKA 'The Blasters' en op hun waanzinnig dansnummer 'Marie Marie' uit hun glorie periode leek het wel of er een knettergek virus was uitgebroken hier in het 'Muzecafé'. Bij de tweede toegift brak er een snaar van Kenan's gitaar en toens...toens kwam er een varkentje met een lange snuit en het verhaaltje van 'The özdemirs' was uit. De volgende 'Move2Blues' komt er aan op 8 mei met niemand minder dan 'Rusty Zinn' en ook dat is weerom een topper. Wij namen afscheid hier in Heusden-Zolder op de tonen van Strauss waarvoor we de 'Rocco' dan weer dankbaar zijn.