© Rootsville.eu

Connor Selby (UK)
Blues 'n Soul
Hnita Jazz Club Heist-op-den-Berg (13-04-2024)

reporters & photo credits: Rootsville

info organisatie: Hnita Jazz Club
info band:
Connor Selby

© Rootsville 2024


Met een naam als 'Connor' gooi je hier in België momenteel geen hoge ogen maar gelukkig hebben we het hier over een Britse blues muzikant die als familienaam Selby heeft. Connor Selby tekende in december 2022 bij 'Provogue Records' en heeft zijn debuut op een groot label uitgebracht, met het titelloze album 'Connor Selby', kreeg niets dan lovende kritieken. Bij dit label is hij in het gezelschap van namen als Cedric Burnside, Walter Trout, Beth Hart en Joe Bonamassa. Selby is één van de grootste talenten uit de Britse blues scene. Hij is de afgelopen drie opeenvolgende jaren verkozen tot ‘Young Artist of the Year’ bij de UK Blues Awards en hij heeft al een indrukwekkende checklist voor locaties, waaronder het Wembley Stadium, waar hij opende voor 'The Who'. Vanavond gewoon hier in de 'Hnita Jazz Club' in Heist-op-den-Berg waar we de laatste periode toch extra verwend zijn geweest.

Er zit een tijdloze melancholische kwaliteit in zijn muziek. Herkenbaar in zijn eerlijkheid en openheid, put hij uit zijn angst en kwetsbaarheid, maar brengt het met een door de wereld gedragen elegantie. De hemel is de limiet voor hem. Connor Selby brengt een soulvolle mix van blues en zijn emotioneel introspectieve songwriting, dit naast zijn indrukwekkende arsenaal aan gitaarspel. De 'MC' voor de avond is als vanouds Jan Ursi, diegene die deze Connor Selby als première naar de 'Hnita Jazz Club' heeft gelokt.

Wat we mochten verwachten was koffiedik kijken want zoals geweten was dit 'Connor Selby' pas zijn eerste passage in ons kleine landje en daarvoor had hij zijn band meegebracht bestaande uit eveneens een prijswinnaar als 'Instrumentalist of the Year', wizzard on de black & white keys Stevie Watts. De ritmesectie bestaat uit bassist Sonny Winslow en drummachine Oscar Reynolds. Connor Selby staat uiteraard in voor vocals en het bespelen van zijn Gibson, daar waar Stevie Watts de statige 'Yamaha C5X' vleugelpiano tot zijn beschikking kreeg. Allemaal mooi maar toch zal ook Stevie's 'Viscount Legend Soul' als Hammond kloon veelal in de spotlights komen te staan (klinkt zoals 'the real thing').

Met opener 'Falling In Love Again' krijgen we hier meteen alles op ons bord. Beklijvende soulblues en heerlijke Hammond grooves met als gevolg dat het wel heel stil wordt in de 'Hnita Hoeve'. Heerlijk blues om luisteren enkel onderbroken door een welverdiend applaus. Je kan het nummer her beluisteren op Connor's 'Selftiled' album uitgegeven bij 'Provogue' in 2023. Ook met het daaropvolgend 'I Shouldn't Care' blijven we luisteren naar die meer dan aangename blend van blues en soulblues, de signature van deze Connor Selby.

Op 'If You're Gonna Leave Me' ontluiken er zelfs enkel subtiele B.B. King rifjes waardoor het allemaal nog mooier wordt. Connor's fijne gitaarwerk samen met die magistrale organ grooves van Stevie Watt, het lijkt wel een match in heaven. Met 'The Deep End' worden we meegesleept in de jazzy blues en ontluikt bij mij de gedachte dat deze klasbak zeker geen prijzen zal winnen door zijn interactie maar uiteraard des te meer door zijn muziek. Op dit nummer haalt ook Stevie alles uit de kast en wisselt hij voortdurend tussen het organ en de Yamaha vleugel. Live can be beautiful!

We blijven de ganse set bij de ballads waarbij veelal soul de bovenhand komt te halen en daarvoor moeten we Connor's vader platencollectie dan weer dankbaar voor zijn, want het was zo dat het allemaal begon. 'Is The Truth Comes Out Eventually' is pure luister blues waarbij 'genieten' het keyword blijkt te zijn. Met 'Out Of Luck' en 'The Man I Ought To Be' belanden we zo in de 'Deep Blues' of moeten we zeggen 'Deep Soul'.

Net als bij de vele blues liefhebbers die sinds van bij de start van het blues programma de weg hebben gevonden naar deze 'Hnita Jazz Club' zijn ook alle bezoekende muzikanten danig onder de indruk van de kwaliteiten van deze club, in die mate zelfs dat een topband als 'Bywater Call' hier volgend jaar op 4 juni hun nieuwe Europese tour komen af te trappen. Wij genieten alvast van het tweede gedeelte van Connor's bezoek aan Heist-op-den-Berg en dat doen we met 'I'll Never Learn' en ook met 'My Baby Don't Dig Me' worden we wakker geschud en krijgen we heerlijke dansbare uptempo blues voorgeschoteld.

Easy swing krijgen we ook met 'It Hurts To Be in Love', eentje dat we ook kennen van de rhythm 'n blues era. Met 'Hear My Prayer' verdiepen we ons terug naar soulvolle ballads en gaan we met 'Love Letter To he Blues' ook terug naar de periode toen er nog echte blues werd gespeeld. Weerom magisch mooi door invoeging van die vleugelpiano en de organ grooves waarvoor superlatieven te kort schieten hier vanavond. Hear that talkin guitar!

Met 'What Else Is Hear To Stay' en 'That's Allright' uit zijn debuutalbum 'Made Up My Mind' is de passage hier voor Connor Selby en zijn uitstekende band hier tot een einde gekomen. Even wat tijd nodig om uit de betovering te ontwaken maar dat gebeurt ook met een daverend applaus en de vraag om een encore. Wie of wat Emily is weten we niet maar genieten doen we zonder meer.

Voor alle aanwezigen op deze lentedag was het weer een bullseye maar dat zijn we hier stilaan gewoon in de 'Hnita Jazz Club' en blijven we achter met de vraag, kan het nog beter? En ja, hoor want van zodra dat het nieuwe seizoen wordt aangekondigd zullen naar gewoonte de tickets de deur uitvliegen want wie wil deze concerten in de Hnita Hoeve nog missen? Niemand toch! Op 18 mei is er hier de ressurection van 'Paul Lamb & The Kingsnakes' en zo lonken we met een boos oog richting Jan en die weet wel waarom...en nu maar sommigen verkondigen dat er niets nieuws is onder de zon. Connor Selby nog niet gehoord zeker? De plakkers genieten daarna nog van de spinner van dienst DJ Joris.