© Rootsville.eu

Red Red (US/B)
Alt-Blues
De Living Heist-op-den-Berg (14-04-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Red Red
info club: De Living


© Rootsville 2024


Cous-Cous kreten waren het niet maar wel berichten allerlei die ik ontving op zondagnamiddag en dus besloot ik dan maar na mijn kroegentocht doorheen Lier voor 'All You Can Jazz' nog een halte in te lassen in staminee 'De Living' voor een concert met 'Red Red'. Meteen ook een primeur, allee voor het staminee in Heist-op-den-Berg dan want van de alternatieve bluesband 'Red Red' zijn we al jaren fan.

We schrijven 30 maart 2019 toen 'Vic Varenwinkel' en ikzelf tijdens één van onze nachtelijke escapades verzeild raakten in 'De Zapoi' te Mechelen waar deze 'Red Red' toen voor ons een openbaring zou gaan zorgen. Speciaal dat wel maar eentje waar we onmiddellijk van zijn gaan houden, en dat is niet de fout dat we terug in een mid-life crisis zijn verzeild geraakt. Door onze inspanningen, en ook die van fan David Ronaldo, belanden ze zo ook vorig jaar op het 'Mine Blues' festival in Heusden-Zolder en het 'Sortie' festival in Herent. 2023 was ook het jaar waar ze bij 'NAKED' hun vinylplaat kwamen voor te stellen en deze 'Alabama Kid' zorgde nog maar eens een extra versnelling zodat we deze formatie ook dit jaar in augustus op de affiche van 'Gevarenwinkel' zullen zien staan.

Vic, Suzanne, Johan, Leen, Theo, Diane, Lesley, David Ronaldo, Tom, Alexis, Carla en een vriendin waarvan ik de naam alweer ben vergeten, ze tekenden allemaal present hier in 'De Living'. 'Red Red' bestaat uit de Amerikaanse songwriter Tom Beardslee, gitarist Steve Ceulemans, drummer Pieter Vandergooten, bassist Chris Forget en de scratchin' grooves van DJ Courtasock. Sinds het opnemen en uitbrengen van het album 'Alabama Kid' mag ook Arianne Van Hasselt als een vast lid van deze formatie worden gerekend. Aan Steve had ik al laten weten dat ik hoogstwaarschijnlijk het einde van het concert niet zou gaan halen. Too much music will kill you, want dit was al mijn zesde optreden in twee dagen en het festival seizoen zit er aan te komen...pfff!

De die-hards weten het ondertussen al dat wanneer DJ Courtasock aan zijn psychedelische intro begint er met het nummer 'Alabama Kid' de volume knop zal worden opengedraaid en vandaag is dit niet anders. Steevast op #2 krijgen we dan 'The Cuckoo', een traditional waarbij deze Britse Folk song tijdens de geschiedenis ook een oversteek kwam te maken richting Amerika en een zodanige transformatie ondergaat door de herschreven arrangementen van deze band in de analen van de blues geschiedenis zouden mogen worden vermeld.

Met 'Send The Sun' krijgen we dan Arianne aan het werk en mogen we ook noteren dat dit een nieuw nummer betreft of dacht je dat die van 'Red Red' al op hun lauweren konden gaan rusten. Niets is minder waar natuurlijk en na 'I Gotta Know' gaat het meteen rocken hier in 'De Living'. Daarna komt er voor mij één van hun beste bewerkingen en dat is het arrangement op Willie Dixon's 'Spoonful'. Onwaarschijnlijk straf en voor de leken onder ons is het even afwachten vooraleer ze mee zijn met het nummer.

Wanneer Steve Ceulemans in een trance raakt dan mag je er zeker van zijn dat het ook zo is. 'Good Company' is niet alleen het gezelschap maar ook een nummer van deze 'Red Red Company'. Nog een oude blues dat volledig is herwerkt door 'Red Red' is Robert Johnson' zijn 'Come On In My Kitchen' uit 1936 eentje waarbij de slide dwars doorheen je lichaam gaat. Zo zie je maar op hoe een ontmoeting met de duivel kan uitdraaien. Zonder die crossroad van Mr. Johnson was er misschien helemaal geen blues.

Die van 'Red Red' weten met de oude blues nummers wel raad mee, luister maar eens naar 'In The Pines' aka 'Black Girl' aka 'Where Did You Sleep Last Night', eentje dat door de bewerking van 'Lead Belly' geschiedenis kwam te schrijven maar al dateert van de 19de eeuw. In 'Long Black Train' zit dan een behoorlijke dosis Southern Rock en daardoor is den David ook in zijn nopjes. Vervolgens is er met 'Lay Me Down Marie' het nummer dat als eerste single werd gekozen uit het album 'Alabama Kid'.

Voor de ontdekkers van deze 'Red Red' lijkt het er misschien op of alle zes bandleden met iets anders bezig zijn maar nee hoor het komt allemaal tot zijn recht. Luister maar naar de op Lynyrd Skynyrd lijkende grooves van 'Here Tonight'. Hier in 'De living' worden de fans ook nog eens verwend met twee bisnummers en dat zijn dan 'Betty Ann', van origine een Afrikaanse traditional en ook nog 'Cakewalk' van niemand minder dan 'Taj Mahal'. Ja, het is anders maar het is goed!