© Rootsville.eu

Djempi & Bontempi (B)
Blues, Hits & Leivese Liekes
De Geensmolen Drieslinter (26-04-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Djempi & Bontempi
info club: De Geensmolen


© Rootsville 2024


We lieten het lot beslissen en na een fikse draai aan het rad bleef de pijl staan op 'Djempi & Bontempi' in 'De Geensmolen' te Drieslinter. Een ontspannende avond zou geen kwaad kunnen want morgenmiddag is het al meteen 'Jazz' dat op het programma staat. Dus rustig op m'n eentje richting 'Bermuda Driehoek' van onze internetproviders. Allemaal zever in pakskes natuurlijk want het opzettelijk vertragen van '4G' komt dan weer te leiden naar een hoger tarief voor '5G' maar daar zijn onze politiekers nu eens niet mee bezig.

Ik dacht hier een rustig avondje aan den toog te beleven maar dat was zonder 'den Toots' van 'Den Venetiaen' gerekend want die had zijn 'PR' team dan weer uitgezonden. De keet stak vol en dat was allemaal de fout van Alain Louie AKA Djempi en Luk de Graaff aka Bontempi. Soit, Anke en ook wij zijn klaar voor een sing-a-long avond met Blues, hits en Leivese Liekes.

In het verleden hadden 'Djempi & Bontempi' hun tenten opgeslagen aan de 'Zoete Waters' en werden ze altijd wel vergezeld van een extra gast. Zo zagen we er memorabele optredens met onder meer Pascale Michiels en BJ Scott die voor altijd in het geheugen gegrift blijven. Nu spelen ze onder hun tweetjes en soms lijkt het meer voor fun dan 'om den brode'. Alles spic & span zou je denken maar niets is minder waar want dit olijke duo had zich verschanst achter hun pupiter vergezeld van tientallen vellen met songteksten. Mijn portrettentrekker zou zo goed als overbodig zijn en van een setlist was ook al geen sprake, dus alles dan maar à l'Improvist.

De debatten werden geopend met 'King Of The Jungle' vergezeld van enkele oerwoudgeluiden en de fanclub van 'Djempi & Bontempi' die waren meteen met de s(ch)ouffleur 'Half Blind Willie' op het voorplan. Meteen dan maar overschakelen met een bluesje van 'Blind Willie Johnson' en diens 'It's Nobody's Fault But Mine' uit alweer 1927. 'Here I Am' of in dit geval 'Here We Are' is dan weer een country deuntje waarna we dan richting Griekse eilanden trokken met 'Tessa...rikidam ofzo in het Leives. We blijven nog even aan de Middellandse zee met Fernando en neeje dit was niet de versie van ABBA.

Ook het werk van 'The Fab Four' hebben 'Djempi & Bontempi' richting 'Geensmolen' gebracht, en zo krijgen we uit 1964 'If I Fell'. De eerste keer dat ze het brachten maar volgens de Luk misschien wel de laatste keer. Dan maar over naar 'Warren Zevon' en omdat we hier toch een beetje op 'de buiten' zitten dacht ik aan die weerwolven maar het werd 'Roland the Headless Thompson Gunner', eentje dat Warren schreef met de hulp van David Lindell. We slaan zo van de hak op de tak met 'Golden Brown' van 'The Stranglers' overschakelend naar 'Sunny Afternoon' van 'The Kinks', en zo zitten we uiteraard bij de hits. Van de hits rechtstreeks naar 'Cuba' met de 'Buena Vista Social Club' en hun wereldhit 'Chan Chan'...De Alto Cedro voy para Marcané en zo was deel 1 hier plots ten einde.

Om het tweede gedeelte te openen grasduinen 'Djempi & Bontempi' dan maar eens in het arsenaal van 'The Rolling Stones' en deze 'Play With Fire' hoor je wel niet dagelijks. Alain en Luk breiden er dan maar een akoestische Flamenco aan vast. Hits dan maar met 'Bye Bye Love' van die andere muzikale broertjes en 'He'll Have To Go' de million selling hit van Jim Reevs. Vervolgens bracht ons duo nog enkele 'Leivense Liekes' om daarna te verdwalen in 'Drieslinter Prison' met eentje van Johnny Cash. Dat van smokin' big cigares is er al lang niet meer bij. Gelukkig kennen we de liedjes. Sonny & Cher en zelfs Ramses Shaffy passeren hier dan nog de revue waarna we een Leivense versie krijgen van 'Ne Me Quitte Pas' van Jacques Brel.

Hilarisch was de daaropvolgende Flamenco met zeker niet de geweldige Spaanse kreten van 'Bontempi'. Als we het over Leuven en de blues hebben moet zeker ook 'Big Bill' ter sprake komen en zo komen we ook terecht met een groet richting Jean-Marie Aerts met 'een goei zjat soep' of moet het Stella zijn? Van soul met 'My Girl' over die andere 'Girl' van 'The Beatles', allemaal 'a peace of cake' om te eindigen met 'Sway' in de versie van Dean Martin.

Aangenaam was zeker ook het reisje richting 'The Big Easy' met nummers als 'Jambalaya' en 'The House Of New Orleans' en een engeltje vertelde me dat we deze traditional dit jaar nog zullen gaan horen maar daarvoor moet je wachten tot september voor die 'BIG' surprise. Een andere verrassing was dat de Michel een jaartje mocht bijzetten op zijn conto maar van diene 'Tournée Général' kwam niets in huis.

Even nog JJ Cale erbij halen met 'Call Me The Breeze' maar toen de verzoekjes er begonnen aan te komen koos ik voor een veilige aftocht Dus ribbedebie en tot de volgende en dat zal zijn op 10 mei in 'De Schuur' met onze eigenste 'The Fast Food Kings' inclusief de ketchup. Morgen gaan we op ontdekking naar een nieuwe blues band met de 'T-Bones' in 'Den Venetiaen' want iemand moet het doen. CU!