© Rootsville.eu

Amoerfoe (B)
Film - Balkan - Folk
Stamineeke Webbekom (06-05-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Amoerfoe
booking: Quiet Crowd Agency
info club: Stamineeke


© Rootsville 2024


Maandagavond en hoogste tijd om onze horizonten weer eens te gaan verruimen en daarvoor moet ik naar het cultuurcafé 'Stamineeke' in Webbekom. Dat de verkiezingskoorts hier nog niet is losgebarsten is al een voordeel te noemen want hier in dit café staat muziek op de eeste plaats, ook al huist er hier soms een toekomstige burgervrouw. Op de affiche prijkt 'Amoerfoe' en ook dit zal tijdens het concert voor mezelf een openbaring gaan worden.

'Amoerfoe' dat zijn twee gelijkgestemde muzikale zielen met liefde voor (zotte) muziek en daar heeft een zeker tv-station nu eens niets in de pap te brokken. Het duo bestaat uit Koen De Nef op viool en Steven Van Brussel op accordeon. In dit etablissement waar ooit accordeonist 'Jefke Piot' AKA Jef Vandeperre koning was dwaalt accordeonmuziek nog steeds als een geest doorheen het café.

Vandaag geen 'Prelude van Bach' laat staan 'Decap' muziek maar wel filmmuziek zonder uiteraard 'Cinema Paradiso' met het 'Thema d'Amore' of 'De Mannekes Van Plezier' uit 'De Witte van Sichem' maar totaal iets anders. Nog voor aanvang denk ik dan ook nog even terug aan Rony Verbiest en zijn skills op accordeon en bandoneon waarvan we hier konden genieten maar die ons helaas op 25 januari 2024 kwam te verlaten. Zijn muzikaal talent wordt nog steeds gewaardeerd maar in de eerste plaats ook nog gemist.

'Amoerfoe' kwam tot stand met de gedachte om filmmuziek een andere dimensie te geven en daar zijn Steven en Koen dan ook met verve in geslaagd. Samen met hun viool en trekzak trokken ze als 'Buskers' door Europa en deelden hun stukken van Boedapest langsheen de 'Blauwe Donau' tot aan de brug van Avignon waar ze ook op het befaamde cultuurfestival hun ding kwamen te doen om dan pas huiswaarts te keren als 'den hoed' vol was.

Naast Balkan en Folk is zeker ook filmmuziek hun stokpaardje waarin ze hun vrije expressie zomaar kwijt kunnen. Een avondje dus met een huwelijk tussen accordeon en viool maar zonder woorden en...en toch betreft het hier geen 'stomme film'. Vooraleer ze ons meeslepen in hun filmische klanken gaan we met dit duo in de eerste plaats op bezoek in het circus. Met 'Alegria' uit het 'Cirque du Soleil' van Franco Dragone wordt 'Joy' hier dus het keywoord van de avond.

Met 'Cheap Thrills' van de Australische Sia wordt het voor een leek als mezelf al wat een stuk moeilijker. Gelukkig bestaan er ook woorden bij maar dan moeten we even Rihanna in ons nog niet verdronken 'cerrebelum' naar voren halen. Eén van hun favoriete soundtracks is op de eerste plaats die van 'Moulin Rouge' en zo kan het voorspel tussen viool en accordeon in de tango niet worden vergeten. Nog zo een memorabel stuk is er eentje uit de 'The Last of The Mohicans' en worden we zo begeesterd door hun versie van Dougie MacLean's 'Promentory'. Gewoon magistraal mooi!

Van de film stappen ze zonder moeite ook polka gewijs over naar het Songfestival om dan terug te vallen op die mooie soundtrack van 'Moulin Rouge' met hun bewerking van Elton John zijn 'Your Song'. En ja hoor ook zonder woorden zijn we hier in 'Stamineeke' onder de indruk. Een 'Valse' mag zeker ook niet ontbreken en daarna belanden we terug op het songfestival met onze inzending uit 2003 van 'Urban Trad' en hun 'Vodka Time' en zo sluiten ze het intiemere eerste gedeelte dan ook meteen af.

De draad weer oppakken is voor 'Amoerfoe' a peace of cake en zo nemen Koen en Steven ons dan ook mee naar die geweldige TV-hit 'Game Of Thrones'. Een stuk vrolijker wordt het alvast wanneer ze ons met Schotse en andere folk weten te entertainen en dan moet de 'Whiskey Tastin'' nog beginnen. Even wordt het nog Melodramatisch met het 'Main Theme' uit die geweldige serie 'Band of Brothers' om zo verder te gaan met een schoewe lieke uit de Zweedse serie 'The Restaurant'.

Tijd voor wat 'leute' dan en zo komen we uit bij een Middeleeuwse traditional dat een nieuw leven kreeg door het uitbrengen door 'Laïs' en dan doelen we uiteraard op ''t Smidje'. Helaas was er hier geen ruimte om te dansen, daar zullen die van 'Amoerfoe' in de zomer nog eens moeten voor terugkomen tijdens de alom gekende 'outdoor concerten' van 'Stamineeke'.

Opmerkelijk is wanneer het over drinken gaat Koen en Steven plots wel de woorden kennen wanneer ze die geweldige hit uit 1976 van de Nederlandse folkrock band Bots het café in slingeren en ja hoor op deze 'Zeven Dagen Lang' gaan alle remmen hier los en zeker ook die van 'Amoerfoe'. Nog even een 'Balkan' medley'ke waarin zeker ook niet de 'Kasatchok' mag worden vergeten met daarin een bruggetje naar 'Bella Ciao' zonder evenwel aan de oorlog te gaan denken want van origine is dit vrolijke nummer een protestsong. Als absolute uitsmijter brengt 'Amoerfoe' hier nog Gabry Ponte's 'Mash-Up of Thunder' en zijn wij hier danig onder de indruk van deze twee virtuozen.