© Rootsville.eu

Jim Bows & The Flycatchers (CH)
Americana
't Atrium (Pallieter Café) Herselt 16-05-2024

reporter & photo credits: Freddie

info band: Jim Bows & The Flycathers
info club:
't Atrium
booking: Rootstown (Kurt De Bont)

© Rootsville 2024


Weerom een nieuwe zaal voor het geven van concerten en dat is 't Atrium'. Het is in feite de bovenverdieping van 'Pallieter Café' te Herselt waar Palieterke Hans al ruime tijd al zijn vrije uurtjes was komen in te steken. Binnen kwam het toch enigszins te verrassen al zijn er nog enige puntjes die op een finishing touch wachten. De opkomst voor het eerste concert in dit zaaltje was goed te nomen wetende dat de vaste muziekliefhebbers van '(Ge)Varenwinkel' op team-building waren en zo kwam ik dan maar de honneurs waar te nemen.

Dit 'Atrium' zou vanaf nu 'het hart' van dit 'Pallieter café' moeten gaan worden en tijdens de opening ervan staan er al heel wat concerten geprogrammeerd. Concerten met deze maand nog 'Jeshua Marshall' en op 27 juni 'Carrie Nation & The Speakeasy', een officiële opening is er 4 juli met maar liefst drie optredens van 'Lighting Luke', 'Clyde & The Milltrailers' en de absolute top band 'The Archievers'. Op 18 juli kan je dan singer-songwriter 'David Newbould' hier op het podium verwachten en volgen die maand ook nog 'Les Talons Gitans ft. Mr. Paul' en 'Peddlin' Pete'.

Het openingsconcert van vanavond is dan weer weggelegd voor 'Jim Bows & The Flycathers'. Jim Bows is van oorsprong een Brit maar al lang voor de Brexit er zat aan te komen koos hij de precieze nauwkeurigheid van een Zwitsers horloge in het land van 'Toblerone' en 'Gruyère'. Hij wordt als vanouds bijgestaan door zijn twee zonen Bench en Josh en dat zijn dan weer 'The Flycatchers'.

Hun muziek is zeer toegankelijk te noemen en zelfs hier in Vlaams-Brabant hebben ze na een paar jaar al vaste fans. Ze brengen een mix van country, blues, folk en bluegrass onder de vaste noemer van 'Americana' en op een kleine uitzondering na zijn het ook nog originals.

Jim, net als zijn zonen Bench en Josh, getuigen van enige virtuositeit en hun instrumentarium heeft voor ze al lang geen geheimen meer. In hun, voornamelijk originals, trekken ze het brede spectrum 'Americana' volledig openen en laten instrumenten als akoestische gitaren, dobro, mandoline, viool en een elektrische basgitaar het woord nemen.

Mede door hun diversiteit wordt een concert van deze 'Jim Bows & The Flycathers' nooit als eentonig ervaren wanneer ze ons meenemen op een tripje langsheen de prairies met de country uit Nashville langsheen de Appalachen met de gekende bluegrass naar de blues van het diepe zuiden rond de 'Mississippi river'. Een trip die je nadien nog lang zal herinneren.

Met hun opener 'Give Me The Bible' zou je haast denken dat het Amerikaantjes zijn die hier voor ons staan met daarop een Bench op de onvervalste 'Dobro'. Al vlug komt de trend 'Bluegrass' hier ter sprake en ook al zijn er helaas enkelen die uit de lucht te vallen klinkt de instrumentale traditional 'Billy in The Lowground' best wel aardig. Een nummer dat zelfs de 18-eeuwse geschiedenis van de Ierse en Schotse folk met zich meedraagt alvorens in de 19de eeuw de oversteek te maken naar Bluesgrass country, 'De Appalachen'.

Ook 'Lost Along The Way' is bluegrass van een bijzonder hoog niveau waarmee kan verduidelijkt worden dat ook al bestaan 'Jim Bows & The Flycathers' maar uit drie de ruimte hier volledig gevuld wordt door hun toch wel meer dan volle sound. Dit is meer dan genieten...

De verandering van instrument is zeker voor Bench iets als 'spielerei' waardoor hij met gemak de overschakeling maakt van mandoline naar dobro en naar akoestische gitaar en zo belanden we met 'Circle Of Lies' in de countrywereld alsof hier de mannelijke tegenpolen van Wynonna en Naomi Judd uit Nashville voor ons staan. Nogmaals de diversiteit en omschakeling naar de diverse genres in hun Americana is meer dan een pluspunt te noemen.

Met 'Delta Prison Blues' gaan we zo verder richting 'Deep South' en de wedergeboorte van de blues zou nu net iets zijn voor die 'Kiekens' van Gevarenwinkel. Vrolijker wordt het nog met het cajun'ke 'Under The Cajun Moon' gestuwd door de basgrooves van Josh en van die warme maan zijn we al jaren fan. Helaas komen we na 'Moonshine Whiskey' met 'You Don't Want To Know' al aan het einde van een heerlijk eerste gedeelte.

Ook tijdens deel 2 van dit meer dan aangenaam concertje nemen 'Jim Bows & The Flycathers' ons weerom mee in de brede wereld van Americana en beginnen we bij 'KFC' met het intens gebrachte 'Louisiana Chicken' en waar zijn nu die two-steppers? Ook als is de titel van een nummer als 'Ballad Of A Broken Man' er eentje waarop je een ballad kan verwachten toch is dit het niet want de slide op de dobro neemt ons dan weer mee richting 'Outlaw Country'.

Het instrument dat al het ganse optreden bedeesd op de achtergrond kwam dat volledig in de spotlights te staan toen Jim Bows naar zijn 'Cigar Box' kwam te grijpen en ons zo als cowboy of cowgirl te vereenzelvigen op 'I Need Love'. Of we dan al huiswaarts mochten gaan? Nee, niet voor de bisser met wat Ierse Folk op 'The Private Life' en zo ben ik meer dan voldoende opgeladen voor de 'Blues Peer' driedaagse van morgen en kijken we uiteraard ook uit naar de passage van deze 'Jim Bows & The Flycathers' in 2025, want ze zijn meer dan welkom hoor of je liefhebber bent van country, bluesgrass, folk of blues, ze brengen het allemaal!

Nog wat minpuntjes wegwerken Hans en je hebt hier een pracht van een concert locatie...Keep up the good Work!