© Rootsville.eu

Peerse Feesten
(Blues Peer)
Peer (17-05-2024)

reportage & photo credits: Rootsville

info organisatie: Blues Peer

© Rootsville 2024


In het verleden was het telkens feest rond onze Nationale feestdag maar nu is dit al het derde jaar op rij dat we het 'Pinksterweekend' moeten vrijhouden voor 'Blues Peer'. Le nouveau 'Blues Peer' est arrivé en dat is dit jaar met een wervelend programma over het ganse 3-daagse weekend. Een echt feestweekend dus met maar liefst 29 live acts en de 'High Voltage' uitzending van one radiostation en zo zakken we af naar de welgekende 'Deusterstraat'.

Op vrijdag 17 mei is het aan de 'Peerse Feesten' om de aftrap te geven en dat beginnen ze hier met 'Radio Willy' die over de weide galmt. Rond de klok van 07.30PM is dan het moment aangebroken om met 'Live Music' te beginnen en die eer is weggelegd voor 'ISE'.

Nog maar net 18 en samen met haar gitaar al een ster in wording. Een bijzon der vocale beleving waarmee ze al meteen in de prijzen kwam te vallen zoals 'De Nieuwe Lichting 2024'. 'Pukkelpop' en 'Bospop' werden al aangevinkt en de 'AB' zelfs al tweemaal en zo kon 'Blues Peer' uiteraard niet achterblijven met deze Limburgse parel. Alhoewel dat deze 'Ise' met naar nummers nogal breekbar overkomt weet ze er de 90-ties mee te omarmen en met haar single 'Goodbye Letter' komt de tent door haar mee naar Peer afgezakte fans hier meteen haast te ontploffen.

Een uurtje later wordt dan gedacht aan de toch talrijke blues liefhebbers hier aanwezig. Het was Thomas Ruf die deze 'Eddie 9V' onder de aandacht kwam te brengen hier in Europa en waar hij op 'Ruf Records' al twee albums kwam uit te brengen. Brooks Mason Kelly AKA 'Eddie 9V' is voor de inwoners van Atlanta al werelderfgoed geworden. Vorig jaar zeilde hij nog mee met de 'Bluescruise' van Joe Bonnamassa en hield bij zijn terugreis nog vlug een tussenstop op 'Gevarenwinkel' en later op het jaar ook op het Franse 'Bay-Car Blues'.

Zijn kenmerk is het mixen van blues met authentieke soul. Door het uitbrengen in 2021 van zijn tweede album 'Little Black Flies' was ook hier in Europa meteen de trein vertrokken. Later volgde ook nog het album 'Capricorn'. De man brengt soul als geen ander en in zijn band vinden we zijn broer Lane Kelly (bas), Chad Mason (keys) en David Green (drums).

Hij gaat stevig van start met ‘I Believe’ en het fijne ‘Beg, Borrow & Steel’. Ook maakt hij tijd voor dat 'funky stuff' en een goede portie Chicagoblues met ‘Reachin To Your Heart’. Licht jazzy was dan weer ‘You’re Too Hot’ en oerdegelijk en stevig met ‘Little Black Flies’. Hij brengt ook werk van John Lee Hooker en Bob Dylan alvorens hij hier het doek laat vallen over zijn passage op 'Blues Peer' met 'Can't Find My Way Home'. Hey Eddie, buiten eerste straat links.

Van de blues naar pop dan maar met 'Mooneye'. Ook Michiel Liebberecht vond met zijn band in 2019 de springplank bij 'De Nieuwe Lichting' van 'Studio Brussel'. Na het uitbrengen van een EP kreeg hij met 'Thinking About Leaving' er een bescheiden hit mee. In 2021 verscheen debuutalbum Big Enough, met succesvolle singles als Bright Lights, samen met Meskerem Mees die we hier vorige editie nog mochten verwelkomen op 'Blues Peer', Fix The Heater en Are You Lonely Too.

Eind 2022 dook de band de studio in voor het langverwachte tweede album en frontman Michiel Libberecht wilde terugkeren naar de essentie van de band: intimiteit opgebouwd vanuit een akoestische basis. Hij liet zich inspireren door zijn liefde voor de Amerikaanse manier van songwriting, waarin elementen uit folk en country werden verwerkt, en invloeden variërend van Kevin Morby en akoestische Beck tot de soundtracks van Morricone en Luppi. Het resultaat is het verbluffende album 'Come With Me and Hide' een oprecht album waarin Mooneye volwassener klinkt dan ooit.

Na een solotour ter ondersteuning van Ruben Block (Triggerfinger) in Duitsland kijkt Libberecht uit naar 2024, de release van ‘Come With Me And Hide’ en een nieuwe tournee die de band meeneemt naar prachtige locaties in België, Nederland en Duitsland. En dat is tenslotte waar het bij Mooneye om draait: op het podium staan ​​en hun muziek delen met fans en publiek overal om zich heen met nummers 'Like You' en 'Another Foul' en als afsluiter 'Fix The Heater'. Mooie beluisterbare muziek.

Flashback: Jan Jaspers (Boogie Beasts) @ Blues Peer 2016

© Rootsville

10.00PM en tijd voor de 'Boogie Beasts'. Een introductie hoeft dit viertal al lang niet meer en toch...toch kunnen we dit aanzien als een primeur. Zo kwam met 'Neon Skies & Different Hights' nog maar pas hun nieuw album uit en bereikte deze alternatieve bluesband weerom een nieuw stadium in hun bestaan. Een album waarbij ze met de diversiteit in hun 'boogie' nieuwe hoogtepunten komt te bereiken.

Jan Jaspers, Gert Servaes die al hun ganse leven als 'wereldburgers' mogen worden aanschouwd dit samen met hun twee Waalse 'boogie brothers' Fabian Bennardo en Patrick Louis zijn een lust voor oog en oor. Een 'Live' gig van deze 'Boogie Beasts' is zonder fout steeds weer een party van jewelste. Vorige maand lanceerden ze met 'Cold Ways' hun eerste single uit het nieuwe album en of je nu nieuwe of oude fan bent het blijft allemaal gelijk want we houden ervan. Gisteren was er nog een lichte aardbeving voelbaar bij hun album voorstelling in de 'Botanique'.

Dat deze mix van Vlamingen en Walen steeds weer eenieder tot samenhorigheid komen te brengen voor het podium is geweten. Met 'Save Me' starten de festiviteiten van deze 'Peerse feesten' dan ook in een sluier van North Mississippi boogie en is er zelfs een tweestemmigheid te horen tussen Jan en Patrick. Zelfs hun laatste single 'Love Chase' galm hier al vlug over de weide voortgestuwd door een waanzinnige menigte. Ook met 'Howl' een van hun vorige singles gaat het dak er hier zo goed als af.

Het is en blijft een 'High Standard' hoe ze hun talrijke fans aanwezig weten te beroeren. Of het nu ouder werk is met het afsluitende 'Like A Snake' of 'Broken Glass' uit 'Neon Skies & Different Hights, het lijkt wel de alternatgieve versie van de 'Seatsniffers' want ieder nummer wordt opok hier lustig meegekeeld en zo bewijzen onze Waalse vrienden dat ze wel degelijk het 'Engels' machtig zijn. Hier komt zo aan misschien wel het feestje van het jaar helaas weer tot een einde want 'Oeh Oeh' dit zijn de 'Boogie Beasts'. Of toch dan weer niet want 'Uptown' wordt het nu ook al drummen.

Na dit waanzinnig feestje van de 'Boogie Beasts' is het nu ook weer tijd voor alweer een feestje maar dan van een totaal andere orde. Met 'Bart Peeters & De Ideale Mannen' kan je ervan op aan dat ook met Vlaamse nummers een feestje kan worden gebouwd. Die Ideale mannen spelen ondertussen samen als een haarfijn afgestelde tierelier en ze hebben in hun gelederen werkelijk alleen maar topgerief: de Smeulders-broers, Emile Verstraeten op de kleine snaren, Amel Serra Garcia en Piet van den Heuvel, de percussie- en backing-tandem die elke frontman zichzelf toewenst.

'Met de deur in huisvallen' is een quote eigen aan deze 'Bart Peeters' en onwaarschijnlijk hoe hij in één, twee, drie de bomvolle tent op zijn hand weet te krijgen. Met hun opener 'Poolijs' staat het vast dat het hier naar lucht happen wordt en krijgen we er zelfs een folky dansje er bovenop. Zijn 'Idealen Mannen' kennen stuk voor stuk hun vak en toch is er een kleine knipoog naar alle mannen hier met 'Mannen Zijn Idioot' of moeten we dit zien als een answering song op Margriet Hermans haar 'Alle Mooie Mannen Zijn Zo Lelijk'.

Het is uiteraard geweten dat sinds Bart Peeters met aan zijn zijde destijds de broertjes Robert (1970-2000) en Ronny Mosuse deze man een entertainer 'pur sang' is en bij het brengen van 'Lepeltjesgewijs' moeten die van het 'Rode Kruis' nog net niet aan komen rennen om extra zuurstof toe te dienen. Nummers als 'Het is Wat Het Is' en 'Zwemmen In De Zee', ze doen het allemaal en dat is de ambiance hier ten top brengen op deze 'Peerse feesten'.

Eén vat energie dat kan je wel stellen maar dat is Bart Peeters ook al van voor zijn 'Ideale Mannen'. Hun instrumentarium leent zich uiteraard steeds weer voor een feestje. Van 'Konijneneten' tot aan 'Heist aan Zee' zijn gewoonweg een feit dat ook in de het Nederlands uit de bol kan worden gegaan en daar mag 'Ik Hou Meer Van Folk' dan ook niet aan ontbreken. Wij houden dan maar ook van 'Bart Peeters & De Ideale Mannen' en moeten we nu schreeuwen van Bart Peeters for President!

En zo valt het doek hier voor de Peerse Feesten van 2024 en maken we ons op voor een volgende tweedaagse van 'Blues Peer' met blues, rock en nog zoveel meer...een voorbeeld aan alle andere festivals is ook dat je hier al van bij het binnenkomen jetonnekes kreeg voor de waarborg van de pinten. Knap gezien van deze wereldburgers!

nog zo een kleine aardbeving...e Jupke!