© Rootsville.eu

Ben Reel (Irl)
Singer-songwriter
Pallieter Café Herselt (21-05-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Ben Reel
info club: Pallieter café


© Rootsville 2024


We hadden best een copy and paste kunnen doen met vorig jaar toen in november deze 'Ben Reel' ook al op de affiche stond in het 'Pallieter Café'. Dit jaar was er weliswaar de jaarlijkse kermis in Herselt met als gevolg dat de 'Flikken' we paraat waren in dit anders wel vredige dorp. Hopend dat den Hans ons zou vergasten op een pak smoutebollen kwamen we toch maar van een kale reis thuis. Wat ook nu hetzelfde was als vorig jaar was dat we onze paraplu hadden meegebracht.

Is het nu door Ben Reel die het weer uit zijn Ierland had meegebracht of is het doordat onze aardkloot zich lijkt te resetten, we weten het niet maar in 1969 schreef Burt Bacharach al van 'Raindrops Keep Falling On My Head' en toen spraken we nog niet over de opwarming van de aarde. Helaas ook geen 'Guinness' te verkrijgen de vertrouwde paroles aan den toog die waren er dan wel.

Ben Reel is een Ierse troubadour die zich al jaren weet te manifesteren als een uitstekend singer-songwriter. Zijn stijl verbindt Rock met Americana en Folkmuziek en sinds het uitbrengen in 1999 van zijn debuutalbum 'This is The Movie' valt hij niet meer te stoppen. Vorig jaar was er met 'Come A Long Way' zijn recentste album als opvolger 'Locked In' dat uiteraard te maken had met 'Corona'. In 2020 bracht hij 'The Nashville Calling' uit, een album dat in slechts drie dagen werd ingeblikt in Nashville TN. Momenteel staat zijn conto op 11 albums.

Rond de klok van 09.00PM begint Ben eraan met het toepasselijke 'Rainy Night', een nummer dat je kan terugvinden op zijn album 'Time To Get Real' uit 2009. Op zijn vraag van 'Who is Gonna Stop The Rain' kunnen wij wel antwoorden van 'Creedence Clearwater Revival' zeker ;-). Er mag uiteraard al eens gelachen worden want het mag ook niet te veel deprimerend worden op deze rainy night. Uit zijn toch wel bejubeld album 'Come A Long Way' krijgen we vervolgens 'Don't Fight It Baby'. Een dromerige en intieme ballad gevolgd door 'Hardwired Blues' van diezelfde plaat. Ondertussen kwam een jonge deerne uit zijn entourage zijn hoofddeksel veranderen in de hoop dat misschien daardoor ook de zon zou gaan schijnen. Maar nee hoor, het bleef water druppelen buiten.

Verder dan met 'Reflection Of The Blues' uit het album '7th' uit 2015, zijn zevende album dus en zo blijft deze Ben Reel putten uit zijn toch omvangrijk arsenaal aan nummers zoals 'Heart Just Won't Heal' en dit kan je terugvinden op zijn album 'Darkness And The Light', het bluesy album dat hij uitbracht in 2013. Ook met 'Broken' en 'All In Good Time' blijft het een intieme singer-songwriter night hier in het 'Pallieter Café'. Door het slechte weer zagen we zelfs al wat foorkramers die hun tenten kwam op te rollen.

Wij bleven warm hierbinnen genieten van de nummers van Ben Reel al wist hij met 'From The Day I Was Born' de dagdagelijkse realiteit met de oorlogen in Oekraïne en Palastina ons met de feiten op de neus te drukken. Helaas, is het altijd wel ergens oorlog vanaf de dag dat ook ik geboren ben en het waarschijnlijk ook altijd zo wel zal blijven. Met zijn 'Isolation Blues' kregen de blues liefhebbers hier dan toch ook een nummer om alert te blijven.

Nu maar hopen dat we wat kunnen slapen na de nummers over oorlog en vrede want het boek van Leo Tolstoj dat hebben we al lang verpatst tijdens de laatste garage sale. Vergeet ook niet het programma te bekijken van de zaal hierboven want in 't Atrium' passeren deze 'zomer' nog wel interessante bands...CU!