© Rootsville.eu

The Cinelli Brothers (UK)
Blue Rooster Events
Hanewijk Rotselaar (Werchter) (23-05-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: The Cinelli Brothers
info organisatie:
Blue Rooster Events

© Rootsville 2024


Vanavond een nieuw concert van het 'Blue Rooster Event'. Dus tijd voor een avondje te vertoeven in de Hanewijk en specifiek met een 'Hanewijk Tripel' in de hand. Al zal dit laatste moeilijk worden om er aan te komen want de 'keet' is hier vanavond helemaal 'Sold Out'. Het kan uiteraard gebeuren wanneer je één van de populairste bands van het ogenblik op de affiche zet en dan hebben we het over 'The Cinelli Brothers'.

Dit is reeds de vierde keer dat ik deze 'The Cinelli Brothers' aan het werk zie en het gaat zeker nog niet vervelen. Ik zag ze een eerste keer in 2022 in het Nederlandse Vlierden bij 'KTBA', ondertussen toch al ruim 2 jaar geleden. Meteen was iedereen onder de indruk door de voortdurende change-over van hun instrumentarium wat uiteraard hun klasse als muzikanten in de spotlights komt te zetten. Ze blijven voor dynamiet zorgen op het podium en hebben als surplus nog een zeer aangename close harmony.

'The Cinelli Brothers' bestaan uit de Italiaanse broers Marco (gitaar, keys, bas en zang) en Allessandro Cinelli (drums, bas), de in Londen wonende Fransman Stephen Giry (bas, gitaar en zang) en 1 rasechte Brit, Tom ‘Julian‘ Jones (harp, gitaar en zang). Vorig jaar schreven ze ei zo na de 'Internationale Blues Challenge' in Memphis TN. op hun naam en moesten ze enkel 'Matthias Lattin' uit Houston TX. voor zich dulden. Het zal dan ook wel met Amerikaans chauvinisme te maken hebben.

Ondertussen hebben we hier aan de andere kant van de oceaan nog niet veel gehoord van deze Texaan maar gaan 'The Cinelli Brothers' wel vlot van mond tot mond. Vorig weekend stonden ze nog op de affiche van 'Blues Peer' en in augustus maken ze ook hun opwachting op het (Ge)Varenwinkel Festival. Later dit jaar ook te beluisteren in de 'Hnita Jazz Club'. Vanavond dus voor een uitverkocht 'Hanekot' en dat zullen ze hier geweten hebben. Het zou een mix gaan worden van hun gekende soulvolle blues, blues, een gospel en zelfs een streepje disco.

Ze beginnen hier de avond in het 'Hanekot' meteen met 'The Very Thing That Make You Rich (Makes Me Poor) ' en de woorden makes you rich, makes me poor kunnen hun al ruime schare fans al gewillig meezingen. Deze 'Blue Rooster Club' meteen in de juiste vibes en zo komen we hier in beweging op het footstompin' 'Don't Need No Favor' en zo zitten we meteen bij hun nieuwste album 'Almost Exactly' dat eerder dit jaar uitkwam. De soms open falsetto lijkende klankkleur van Marco met het samengaan met de heerlijke Hammond grooves zijn een lust voor het oor. And so, the crowd went wild!

Vlug eerst nog een fles 'Hanewijk Tripel' halen voor ze hier door hun voorraad heen zijn en kunnen we zo verder met dit feestje op de tonen van het door de jungle drums aangedreven van Allesandro in harmonie met de howlin' Mississippi saxofoon van Mr. Jones...en dit allemaal hier gewoon in the middle of the night. Het bluesy rifje op gitaar bij het openen van 'Save Me' doen herineringen opborrelen van de 'Chess Era' met Willie Dixon en Howlin' Wolf en zo zitten we bij hun in 2021 uitgegeven album 'Villa Jukejoint'. Hier in deze 'juke joint' deed de temperatuur niet anders dan stijgen op deze lome blues. Het applaus hierna was overduidelijk.

Na 'Ain’t Blue But I Sigh' blijven me met 'Last Cigarette' bij het album 'Villa Jukejoint', een slowbluesje lichtjes geïnfecteerd door een rumba ritme, en ook op 'I Can't Quit You Baby' gaat het intense ritme een beetje naar beneden. Ze beëindigen dan het eerste gedeelte met het zinderende 'Lucky Star' een nummer dat ook als single werd uitgegeven en lucky voelden we ons hier helemaal en zo ook tijd voor de merchandising en...een luchtje scheppen buiten. Graaf!

Het veranderen van instrumenten is minder intens dat toen we deze 'The Cinelli Brothers' maar dat verrassingseffect was toch al een beetje getemperd, zolang hun blues maar top blijft. Lichtjes funky op de grooves van 'Last Throw Of The Dice' doet meteen iedereen terug bij de les zijn voor wat dit viertal nog in petto hebben voor ons deze avond.

Back to Soul zou ik zo zeggen met 'Dozen Roses' waar we allemaal heerlijk kunnen meedeinen, en zo blijven we bij het fantastische album 'Almost Exactly' en keen we genieten van de sterkte van deze 'The Cinelli Brothers' en dat is hun diversiteit aan muziekstijlen. Het daaropvolgende gospel bluesje 'Prayer'. Toch wel één van mijn favoriete Cinelli' songs waarbij de vierstemmigheid van de band weerom op het voorplan komt te treden. Praise the Lord!

Even terug een cool down met het slowbluesje 'Nobody's Fool' gebracht door Stephen alvorens het dak er hier af gaat. Dat gebeurt hier dan met het op het podium roepen van Frank...heu het moet uiteraard Fred(erik) zijn van de hometown band 'The Blue Chevy's' en meteen was het er boenk op met een swing blues alsof het zo uit het arsenaal van een Clarence 'Gatemouth' Brown zou kunnen komen. Yep ook al meer dan 30 jaar ervaring en dat hoor je.

Voor diegene die het Disco inferno hebben meegemaakt, en dat waren er toch veel vanavond, is er dan vervolgens 'Leave It With You'. De discobol hier in deze 'Blues Rooster' meteen zo in overdrive. Bijzonderd opzwepend is dan vervolgens 'Choo Ma Gum'. Rock 'n roll is in da house en je zou er zo je Stimorol van gaan inslikken. Heerlijke grooves maar helaas ook het aanzetten richting 'The End'. Heerlijk juke joint vibes hier op dit 'Blue Rooster Event' en vooraleer er nog een encore uit de bus valt krijgen we dan 'Mama Don't Want You' maar het tegendeel is waar want onze mama's willen deze 'The Cinelli Brothers zeker wel.

Wij hebben morgen afspraak met 'The Blue Chevy's' in 'JH Kabal' in Puurs als warming up voor 'Duvel Blues'...allee als de 'Frank' uit zijn bed kan :-) Nog even afscheid nemen van onze twee favoriete 'Hanewijk Girls' en natuurlijk ook de rest van de gang en morgen dus een meet and greet met den Duvel. Kukeleku oh waht a night!