© Rootsville.eu

Tom Holland & Band (US/F)
Blues
Banana Peel Ruiselede (27-05-2024)

reporter & photo credits: Marcel

info band: Tom Holland
info club: Banana Peel


© Rootsville 2024


Nog snel een concertje meepikken in de Banana Peel, alvorens er een resem festivals er aan komen. Het seizoen is bijna ten einde met nog een drietal concerten voor de boeg, waaronder vanavond deze Tom Holland.

Tom Holland, afkomstig uit de Windy City Chicago, speelt nu al meer dan 18 jaar over de hele wereld! Tom speelt al meer dan 14 jaar professioneel en speelde ooit in de band van John Primer, Hubert Sumlin en Eddy “The Chief” Clearwater om er slechts enkelen te noemen. We konden hem trouwens al aan het werk zien met Shawn Holt en op het Bay Car Blues Festival met Chicago Wind met onder andere Deitra Farr en Matthew Skoller.

Ze spelen een gepassioneerde blues geïnspireerd door grote figuren als Muddy Waters, Earl Hooker, Eddie Taylor, Luther Tucker, John Primer en Robert Jr. Lockwood. Het betere werk dus. Tom trad ooit op met zijn Shuffle Kings, vandaag komen deze uit “la douce France”, en die voor dit optreden bestaan uit Abdel Bebop aan de staande bas en Denis Agenet op drums. So let’s have some fun folks !

Een goed gevulde Banana Peel was volledig klaar om een reis te maken naar Chicago en na de aankondiging van de band slingerde Tom al ‘Side Tracked’ van Freddie King de joint in en zonder veel poespas volgde onmiddellijk erna ‘Sugar Sweet’ nummer dat ook gekend is van Muddy Waters. Er werd lekker “geshuffeld” en al zeker bij ‘Waiting On The Other Shoe To Drop’ waar Tom de slide bovenhaalde. Dit was al werk van de bovenste plank.

Tijd om het tempo wat naar beneden te halen met een trage blues maar dit was maar van korte duur want onmiddellijk daarna joeg het trio het tempo weer de hoogte in met ‘Look Here Baby’ en ‘Natural Born Lover’ van Jimmy Reed. Een boogie mocht alvast niet ontbreken en we kregen ook een stevig exemplaar op ons bord en richting het einde van de eerste set volgde nog ‘Easiest Thing I Ever Do’. Afsluiten deed het trio met een furieuze instrumentaal waarbij we een fenomenale contrabas solo kregen van Abdel en Denis zijn drums achterwege liet om percussie te komen spelen op de kast van de contrabas. Hiermee lieten onze twee “Fransozen” zien dat ze een ritmesectie “out of hell” waren.

Tijd voor een kleine rustpauze en deze was welgekomen na deze schitterende en ik zou zelfs zeggen adembenemend eerste set.

Back to business en deel twee bleef op hetzelfde hoge niveau vertoeven. Waarbij we in het begin al werden getrakteerd op een heel mooie ‘Black Nights’ en ‘She Wincked Her Eye’. Tom kon ons de hele avond het Chicago-gevoel bezorgen en zorgde voor een Chicagoblues gitaar masterclass! Met ‘Good Time Charlie’ van Danny O’ Keefe kregen we een meer gekend nummer mee. Tom is geen showman, zeker niet. Heel bescheiden op het podium met uitgemeten solo’s. Hij weet waar hij dient te beginnen en wanneer hij moet stoppen. Een echte vakman en zoals onze zuiderburen zouden zeggen: “un artisan de la guitare”.

Sommige nummers deden mij bijwijlen denken aan de stijl van Hound Dog Taylor maar zo kon hij zonder moeite ook overschakelen op een meer soulachtig genre, iets waar zijn stem zich zeer goed toe leent, zoals bij ‘I’ve Got An Angel’. ‘That Will Never Do’ was er dan weer eentje van Freddie King maar op geregelde tijdstippen haalde Tom het tempo weer even naar beneden. Zijn sets zijn zeer goed uitgebalanceerd en hij weet perfect waar hij mee bezig is. Maar jammer genoeg duren mooie liedjes niet lang en voor we het wisten waren we al aan het einde van deze avond gekomen en deze werd afgesloten met een pittig instrumentaal nummertje waarin Denis Agenet zijn duivels kon ontbinden met geweldig drumwerk.

Gezien het echter nog geen 23 uur was, stond er ons alvast nog eentje te wachten en terwijl er om een lullaby werd gevraagd kregen we in de plaats een stevige ‘Shuffle King Boogie’ om mee te nemen naar huis. Kers op de taart zou ik zeggen.

Dit was alweer een optreden om in een kadertje te steken. Voor een aantal uren waanden we ons wel in een blues club, ergens South Side Chicago en dit was alvast de verdienste van deze geweldige muzikant genoemd Tom Holland en zijn twee Franse acolieten. Vertaald in voetbaltermen, kan men zeggen dat de man duidelijk de top van de Champions League speelt.

Volgende afspraak in Ruiselede is op 10 juni want dan hebben ze onze eigenste Ghalia Volt op bezoek. Cheers folks !!

Marcel