© Rootsville.eu

Hymn For Her (US)
Rootstown Barn
Gasthuisschuur Aarschot (12-11-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info organisatie: Rootstown

info band: Hymn For Her

© Rootsville 2024


Met een overaanbod van 'Hymn For Her' in de buurt kiezen we dan maar voor het openingsconcert van hun nieuwe Europese tour hier in de 'Gasthuisschuur' in Aarschot. Onder de noemer van 'Rootstown Barn' zijn hier met regelmaat concerten te bewonderen uit de stal van Kurt De Bont en zijn organisatie 'Rootstown' en was zo deze 'Hymn For Her' het laatste voor het seizoen 2023-2024.

'Hymn For Her' verschijnen al sinds een paar jaar als trio op onze podia en hebben voor hun nieuwe passage doorheen Europa hun nieuwe album 'Bloodier Than Blood' in hun bagage meegebracht, welk we dan dit concert als een CD-voorstelling kunnen gaan aanzien. 'Hymn For Her' stonden in het begin van hun carrière bekend als het duo dat rondreisde in hun vintage 'Bambi Airstream-Trailer' uit 1961.  'Hymn For Her' dat zijn het roots duo Wayne Waxing en Lucy Tight. Hun 'Airstream-Trailer' was buiten hun woonst ook de plaats waar hun dochtertje Diver kwam in op te groeien.

Voor Lucy Tight en Wayne Waxing begon het leven pas echt toen ze hun 'Vintage 1961 Airstream-Trailer' als hun echte thuis begonnen te aanschouwen. Deze home on wheels en de liefde voor muziek maakten dat ze altijd samen en thuis waren waar ook in het grote Amerika en zo ook later in de rest van de wereld. Leaving the Everglades was voor dit duo a peace of cake geworden. Een levenwijze die ze dan nog eens bezegeld zagen met de geboorte van een dochter Diver. Of ze nu doorheen Amerika trekken of ze een trip doorheen Europa maken, Wayne en Lucy blijven trouw aan hun way of live.

Sinds een paar jaar geeft ook dochter 'Diver' acte de présence op de podia en is mijns inziens hun muziek wel wat intiemer geworden. Hun naam 'Hymn For Her' moet zo ook het absolute summum betekenen als groep en zo kon Diver, zo jong als ze was, al meteen aan haar carrière als muzikante beginnen. In 2008 brachten ze met 'Year of the Golden Pig' hun debuutalbum uit en zaten toen ook nog volledig in de hippie cultuur. In 2010 volgde dan hun presentatie van 'Lucy and Wayne and The Amarican Stream' en zo maakte sinds toen ook hun thuis deel uit van hun rondreizen als troubadours.

Bij 'Baby Gas Mask Records' brachten ze in 2013 'Lucy and Wayne's Smokin' Flames' en in 2016 het toepasselijke 'Drive Till U Die' uit. In 2018 vonden 'Hymn For Her' onderdak bij het befaamde 'Rhythm Bomb Records' en volgde er het eerder met poppy aangedreven ritmes album 'Pop-N-Downers', een album met als producer Vance Powell, en voor je vraagt van who the f*ck is Vance Powell, wel die werkte ook met namen als Chris Stapleton en Jack White. Meteen ook een aanzet voor de algemene bekendheid hier in onze contreien en zo stonden ze al in 2019 in de rootstent op het 'Gevarenwinkel Blues & Roots' festival.

Hun instrumentarium bestaat uit een basdrum, een hi-hat, een akoestische gitaar, een banjo, een 'lowbow' cigarbox, een keyboards, een melodica en een Hawaiiaanse ukelele. Uiteraard zullen we een heleboel nummers uit hun nieuwste album 'Bloodier Than Blood' gaan horen waarmee ze als familieband op zoek gaan naar de hechte waarden van familie.

Hun muziek kent verschillende stijlen waaronder bluegrass, folk en zo veel meer en we het dus maar gewoonweg bij rootsmuziek zullen houden. Openen doen ze vanavond met een 'Skook' een up-tempo nummer als in de good ol'days en zo zit de sfeer er meteen in. We belanden al meteen bij het album 'Bloodier Than Blood' met de openingstrack 'Been Drinkin' van deze plaat. Of we Waylon Jennings kennen? Jazeker, en ook van een 'fat boy' zijn we niet vies net als van diens 'I'm A Ramblin' Man'.

Uit 'Drive Till You Die' krijgen we met 'Shine' een dosis 'folkrock' over ons heen, en dan hebben ze het in dat nummer over liefhebben. Terug dan maar naar het nieuwe album met het leuk luisterende 'Canine Calypso' waarbij de Ukelele wordt opgevist, een nummer dat werd opgedragen aan alle hondenliefhebbers en een Chihuahua. Opmerkelijk is dat de klankkleur van Lucy en dochter Diver helemaal op elkaar lijken, zo moeder, zo dochter.

We blijven bij 'Bloodier Than Blood' met het met country geïnfecteerde 'Blue Cowboy Boots' waarna we toch ook al een nieuw nummer te horen, krijgen en zo bluegrass deze 'Rootstown Barn' komt te vullen. Met het intiemere 'Elders' belanden we zo ergens op één of andere 'Front Porch' maar zoals ze zingen; out of sight, out of mind, out of time en zo zijn we toch maar weer betoverd door de close-harmony van moeder en dochter.

Op 'Guns, Porn & Jesus' heb ik dan weer alle moeite om tafelgenote 'Inge' tegen te houden om niet een dansvloer te gaan opzoeken maar moet ze het maar doen met de gedachte van 'rollin' in the hay', hell yeah! Met hun 'Yakety Yak' bevinden we dan weer in een ragtime sfeer en dan komt er iets heel moois. Diver neemt dan de vocals waar met een song over hun hond waarvan ik de naam ervan niet heb begrepen maar de betovering kwam door het luisteren naar dit jazzy nummer, eentje dat niets dan bewondering opbrengt voor deze 17-jarige Diver. Net een klein Norah Jones'ke.

We komen zo bijna aan het einde van hun passage hier in de 'Rootstown Barn' en dat doen die van 'Hymn For Her' met Chuck Berry's 'Get Your Kicks on Route 66'. Uiteraard zijn er nog de obligate bisnummers en met het laatste in de rij komen we zo bij Glenn Miller's 'Chattanooga Choo Choo' al doen de stemmen van 'Mama en Kiddy Bear' ons eerder denken aan de Andrew Sisters. Het zit er weer op en voor wie al dit moois heeft gemist is er morgen nog een hetzelfde in het 'Pallieter Café' te Herselt. CU!