© Rootsville.eu

Hadacol Tremblers (B) - Carrie Nation & The Speakeasy (US)
Circle of Strings
Gasthuisschuur Aarschot i.s.m. Rootstown (22-06-2024)

reporter & photo credits: Freddie


info band: Hadacol Tremblers - Carry Nation & The Speakeasy
info organisatie: CC Het Gasthuis - Rootstown


© Rootsville 2024


In een samenwerking met 'CC Het Gasthuis' in Aarschot en roots promotor 'Rootstown' werd voor de 'Zomer van Aarschot' een nieuw concept uitgewerkt onder de naam 'Circle of Strings' waarbij Folk en Bluegrass in de spotlights zouden worden geplaatst. De plaats van het gebeuren is de 'Stenen Cirkel' in de museumtuin van 'CC Het Gasthuis'. Een nobel initiatief ware het niet dat de zomer van 2024 roet in het eten blijft gooien en het podium zo werd verhuisd richting 'Gasthuisschuur'.

Met Folk en Bluegrass houden we het dus maar op 'Rootsmuziek' want de twee deelnemende bands voor deze eerste editie van deze 'Circle of Strings' komen uit twee andere genres die wel een nauwe band hebben met rootsmuziek. Vooreerst is er 'Western Swing', een sub genre dat in Amerika het zuiden en het westen muzikaal kwam te verbinden met als bekendste band 'Bob Wills &and the Texas Playboys' die tijdens zijn carrière als 'King of Western Swing' werd gekroond. Bob Willis bracht 'Western Swing' onder de aandacht in de eerste decennia van vorige eeuw. Bob Willis overleed op 13 mei 1975 en hem zo naar Aarschot halen zou op zich als een huzarenstukje zijn geweest. Geen nood want in België hebben we sinds vorig jaar onze eigen 'Hadacol Tremblers' die onze podia al swingend onveilig komen te maken.

Normaliter bestaan deze 'Hadacol Tremblers' uit een kwartet maar in ons kleine landje is het verdomd moeilijk om van muziek te gaan leven of je moest Clouseau of Bart Peeters noemen. Dus hebben de muzikanten in de kleinere genres wel ook ergens een nevenproject waar ze kunnen op terugvallen en daardoor moest bassist Kurt Lens voor dit optreden verstek laten gaan. Zijn kompanen van deze 'Hadacol Tremblers' vonden zo wel de weg naar Aarschot en 'zij' dat zijn Steven Hollanders (gitaar en zang), Kris Laukens (viool, kazoo en zang), Jurgen De Wilde (banjo, gitaar, lapsteel en zang). Trouwens tijdens de 'Winter Rumble' van december 2023 wisten zij toen ook al het publiek op te warmen.

Met een instrumentale intro van 'Western Swing' weet dit trio de bezoekers van deze 'Circle of Strings' meteen iedereen mee te krijgen en nummers als 'Know How To Truck and Swing' en het in close harmony gebrachte 'Shine On Harvest Moon' uit 1908 weten die van 'Hadacol Tremblers' de nostalgische sfeer te creëren van uit de katoenplantages van 'The Lone Star State'. De tonen van de 'hot' fiddle, de six strings en banjo ritmes doen het ook hier op een zaterdagavond in de 'Gasthuisschuur'. Deze nummers zijn ook terug te vinden op hun vorig jaar uitgebrachte vinylplaat 'Pills and Powder' gaande van Cole Porter's 'You've Got That Thing' tot 'Take Me Back To Tulsa' van fiddlin' Bob Tulsa. Ook te horen vanavond is het instrumentale 'Lone Star Rag' en zo zitten we hier vanavond in het Texas van het Hageland.

'MC' Kurt laat deze 'Hadcal Tremblers' niet zomaar huiswaarts keren en zo krijgen we nog een warme en spontane sing-a-long op 'Goodnight Irene' en zo zitetn we bij de blues van 'Lead Belly' die dit nummer in 1933 als eerste kwam op te nemen. Prachtig einde.

Voor de volgende band is het nog even het podium herbouwen want deze 'Carrie Nation & The Speakeasy' bestaan maar liefst uit zes muzikanten. Met de EP 'Logos' hebben ook deze vrolijke bende uit Wichita KS. nieuwe nummers in hun valies meegebracht. Hier in Aarschot zijn deze 6-peace band al lang geen onbekenden meer want zo speelden ze in 2022 nog op het ons aller gekende 'Gevarenwinkel' festival.

Deze 'Carrie Nation & The Speakeasy' hebben reeds een solide aanhang opgebouwd die heel wat staten en landen speelt dank hun energieke liveshows. Hun acts variërend van bluegrass tot rockabilly, punk naar ska zorgen voor de nodige dynamiek. Zij noemen het Streetfolk met een serieuze toevoeging van punk.

In alle eerlijkheid is het 'kot' hier te klein om je volledig te kunnen uitleven op hun aanstekelijke muziek vandaar dat de 'streets' ook door deze band worden onveilig gemaakt. Of het nu ouder werk betreft als 'Rümpeltum' of het ophitsende 'Bowles and Constants', of nieuwe nummers als 'Soot Follws Cinder' en 'Gulls of the Glow' betreft het blijft doordachte songwriting wordt geleverd door middel van unieke arrangementen en onconventionele instrumentatie. 

Deze 'Brass 'n Grass' formatie deden de 'Gasthuisschuur' hier op zijn grondvesten daveren en zo kunnen die van 'Het Gasthuis' en Kurt De Bont al beginnen nadenken aan hun tweede editie van deze 'Circle of Strings'....volgend jaar hé!