© Rootsville.eu

Carrie Nation & The Speakeasy (US)
Folk - NOLA - Celtic Punk
't Atrium (Pallieter Café) Herselt (27-06-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Carrie Nation & The Speakeasy
info club: Pallieter café


© Rootsville 2024


Wanneer je als 'die hard' in een trance wordt gebracht door groepen als 'Dropkick Murphys' of 'Flogging Molly' dan ben je ook toe aan dit Amerikaans collectief 'Carrie Nation & The Speakeasy'. Hier in en rond Aarschot zijn deze formatie graag geziene gasten met als frontman medeoprichter Jarrod Starling. Samen met trombone- en mandoline speler Tyler Grubb zijn Jarrod en Tyler de twee overgebleven  originele bandleden van deze 'Carrie Nation & The Speakeasy' die tijdens hun meer dan 16-jarig bestaan als band reeds meer dan 20 bandleden wist te huizen.

Mede door Kurt De Bont van Rootstown zijn ze in onze streek een certitude geworden en speelden in 2022 zo op het 'Gevarenwinkel' festival en kwamen ze zelfs hier tot ontdekking tijdens de jaarlijkse 'Roots in Het Park' editie van 2015. Ondertussen is het een 6-peace band geworden met leden van over gans Amerika. Vorige zaterdag zag ik ze nog aan het werk in het nieuw ontstane 'Circle Of Strings' te Aarschot en als ultieme generale repetitie richting 'Sjock' spelen ze vanavond hier nog in 't Atrium' aka de concertzaal van het 'Pallieter Café' te Herselt.

Zij noemen hun muziek zelf 'Brass 'n Grass' maar in wezen is het een trip langsheen diverse muziekstrekkingen zoals Folk, Celtic Punk en beland je zelfs ook even in het 'French Quarter' van 'The Big Easy'. Met hun opzwepende ritmes wordt je haast onmiddellijk tot een Delirium gedwongen en is stilstaan geen optie meer. Ondanks de zwoele sfeer door, de helaas maar een paar dagen durende zomer', heeft toch een menigte muziekliefhebbers de weg gevonden naar het up-stairs 'Atrium' van dit café.

Naast werk uit hun nieuwe EP 'Logos' krijgen we uiteraard ook ouder werk voor de kiezen zoals 'Consume' uit het in 2013 uitgebrachte album 'Hatchetations'. 'Mama's Lil' Baby' wer dan weer een jaartje eerder uitgebracht op hun self-titled album. Met 'Got Some Walking To Do' gaan ze terug naar de beginperiode van 'Carrie Nation & The Speakeasy' en brengen ze ons zo richting New Orleans, en ja hoor dit is spek voor ieders bek.

Tijd ook om even de ruimte te verluchten want dat is vanavond geen overbodige luxe of we lopen hier 'seffes' als onze nationale voetbalploeg is het nieuwe shirts. Meer woorden gaan we er niet meer aan vuil maken dus terug naar deze 'Carrie Nation & The Speakeasy' die wel de nodige energie en dynamiek voor de dag komen te leggen.

De aanstekelijke ritmes van accordeon en de horny horns van deze 'Carrie Nation & The Speakeasy'hebben een heilzame werking op me en tevens ook op de aanwezige menigte. Ook tijdens het tweede gedeelte krijgen we een mix van Folk met een punkattitude en NOLA wat het allemaal nog verteerbaar houdt.

Vana 'Drunkle' uit hun album van 2012 over 'Tower Hill' uit dat 'Hatchetation' album je wordt gewoon meegezogen in hun 'Brass 'n Grass'. Ook op 'Gnosis' uit het gelijknamige album van 2018 blijven het helse ritmes die het 'Atrium' hier tot een 'place for devil music' komt om te vormen. Helaas is met 'Shit People' het gedaan met de fun al komen ze nog éénmaal terug voor een bisser. Dus wie deze sfeer nogmaals kan beleven is er nog 'Sjock' in Gierle. Voor mezelf en die van Gevarenwinkel wordt het de 20ste verjaardag van 'Hookrock'.