© Rootsville.eu

Gene Taylor Blues Band (US) feat. Dave Alvin
605 Boogie!

review: Rootsville (2009)

Afkomstig van de West Coast en meer bepaald Los Angeles begon Gene Taylor al op jeugdige leeftijd piano en gitaar te spelen en was al op 11-jarige leeftijd van de partij in een band met zijn vriend Jim Payne. Op 16 jarige leeftijd werkte hij samen met sterren als Big Joe Turner, T-Bone Walker en Lowell Fullson. Tijdens deze period ontmoette hij James Harman en de broertjes Alvin.

In 1974 speelde hij samen met Harman maar werd al onmiddelijk ook gevraagd door Canned Heat waarmee hij voor het eerst international in beeld kwam. Na zijn split met Canned Heat immigreerde Gene naar Canada en begon er samen te werken met Downchild Blues Band maar tevens werkte hij ook met Amos Garrett en Doug Sahm. Achteraf richhte Gene zijn eigen Gene Taylor Blues Band op waarmee hij een Juno award in de wacht sleepte met ‘The Return Of The Formerly Brothers’ (1987).

In de tachtiger jaren speelde Gene ook gedurende bijna 5 jaar samen met The Blasters en in 1992 speelde hij op de Red Devils ‘live’ recording ‘King King’. Toe taylor in ’93 richting Texas trok werd hij een lid van ‘The Fabulous Thunderbird’ en bleef bij de T-birds bijna 14 jaar. Vandaag de dag is Gene al meer dan 35 jaar een vriend van James Harman en beginnen ze meer en meer terug samen op te treden. In 2007 vond Gene de tijd om samen met die andere vriend..Mr. Dave Alvin een ‘live’ album op te nemen en samen met Bill Bateman (drums) en John Bazz (up-right bass) namen ze deze ‘605 Boogie!’ op, een album dat in 2008 werd gereleased.

12 tracks zijn uit dit live concert geselecteerd en opener van het album is gene’s eigenste en titeltrack boowie woogie instrumentaaltje ‘605 Boogie’.Dit album geeft perfect de swingende stijl mee waarop je wordt geconfronteerd tijdens concerten waarvan Gene Taylor deel uit maakt. ‘Sugarbee’ is nog zo eentje waarbij die sfeer wordt weergegeven al brengen Gene en zijn bluesband dit nummer van Eddie Shuler in een relaxe vorm.

Texas Blues en swingend is ook die van Hudson Whithaker en ‘Don’t You Lie To Me’ staat regelmatig op de setlists van diverse bluesband. Na Texas trekken we richting Mardi gras met Roy Byrd aka Professor Longhair zijn ‘Mardi gras in New Orleans’ samen met een ander ook in New Orleans stijl nummer…de tearjerker ‘What Am I Living For?’. Bijzonder door mij gewaardeerd breangen Gene en Dave er eentje van een grote bluesgitarist die volgens mij te weinig in beeld wordt gebracht. Earl Hooker was trouwens een begaafd guitarist die zijn stempel op de blues drukte tijdens de jaren ’50 en ’60  en deze ‘Earl’s Guitar Rumba vind je ook terug op de Chess Blues Guitar een verzamel album dat door Chess in 1998 werd op de markt gebracht ter ere van hun 50ste verjaardag.

Op track #11 trekken Dave en Gene alle registers open met Bill Monroe’s standaard ‘Blue Moon Of Kentucky’ een nummer dat steevast de ambiance op iedere rootsparty tot een hoogtepunt brengt. Afsluiter van dit album is het toepasselijke ‘Lights Out’ van een stevige rockende afsluiter gesproken.

Nu Gene Taylor hier toch terug in de belangstelling is gekomen en we hem trouwens reeds als een halve landgenoot zijn gaan beschouwen zouden we hem uiterst dankbaar zijn moest hij teweeg kunnen brengen om samen met Dave Alvin en zijn Blues band dit album hier in ons kleine landje te komen promoten


Tracks:

1 605 Boogie
2 Sugarbee
3 Don't You Lie To Me
4 Looped
5 Mardi gras In New Orleans
6 Before You Accuse Me
7 Earl's guitar Rumba
8 That's All Right
9 Down The Road Apiece
10 What Am I Living For?
11 Blue Moon Of Kentucky
12 Lights Out


more info:

year: 2009

artist: Gene Taylor

label: Independent