77 el DEORA - ACE CAFE Rumst - sunday march 18
Na ons bezoek aan de Crossroads terug naar huis, maar niet zonder te stoppen in Rumst in het Ace Café. ‘ t Is op de weg. En ware het niet zo geweest, reden we er voor om. Want het Ace Café is nog één van die, zeldzaam geworden, vollen bak toffe kroegen. A place to be. En niet alleen vanwege de sterke gelijkenissen met ondergetekende’s eigenste café in de zeventiger jaren, beken ik deze ervaring. Ditzelfde ‘homecoming’-gevoel overvalt ook de bands die er komen, dunkt me. Dit was zeker het geval met 77 El Deora en hun ‘kith & kin’. Ze kwamen in allerhaasten van Turnhout waar ze een namiddag-gig hadden gedaan voor hun allerlaatste show in belgenland. “We were really exhausted after this intense 10 days touring through Belgium. But arrived in this place, we got these enormous kick of energy. So we’ll give you a great show. This is a nice place. I will hire a neat appartment across the street.” Aldus de gemeende bekentenis van Jenn Courtney de zangeres (met de getatoueerde kousen) van de band. Het was me ook al opgevallen een week tevoren in de Bromfiets in Rijmenam, dat deze gasten uit L.A. spelen met plezier en hun publiek bovendien ook nog respecteren. Met Maurice, de gitarist, is het praten alsof hij al jaren je buur is.
Maar… nu naar de gig. Muzikaal gezien is dit een op en top pure country-band. Je kan er op dansen. Ze zouden niet misstaan in a Kentucky Ballroom.

Maurice heeft zich in zijn gitaarspel laten beïnvloeden door Clarence White (+) en dat is niet niets. Functioneel en gevarieerd. Steve Kallai lijkt naar hogere sferen op te stijgen als hij, met gesloten ogen, zijn zelfgebouwde en gefrette fiddle bespeelt en als het ware streelt. Sommige nummers klimmen als electrische bluegrass langs de muren omhoog. Voor deze wordt de hulp ingeroepen van de banjo van James van onze belgische Moonshine Playboys, die de tijdelijke job op zijn gekende coole manier tot een goed einde brengt. Bijwijlen herinnert de groep ons ook aan Commander Cody and the Lost Planet Airmen, vooral dan in de meer rock-getinte nummers. “’Keep Your Hands to Yourself” is er zo eentje. Veel eigen werk, sommige van het lichtvoetige genre dat helemaat past binnen het genre, andere dan weer neigend naar country-rock. Maar ook enkele schitterende covers zoals Orbison’s “Cryin’ Over You”, of nog “I Walk the Line” het nowadays obligate Johnny Cash nummer, en “Jackson” van Lee Hazlewood. Zoals beloofd in het begin, was dit inderdaad een f…..g great show. Daarna nog ‘enkele’ pinten en dan een geanimeerd afscheid. “See you next year, guys” was de algemene en wederzijdse teneur.
En volgend jaar komen we zeker terug kijken, maar zolang gaan we niet wachten om naar het Ace Café terug te komen. See you there.

Review: witteMVS - Photo's: Freddy B