FESTIVAL INFO |
MACHELSBLUES 2009 SATURDAY, MARCH 28 - MACHELEN reporter: witteMVS - Michel Preumont (Français)photo: Freddie |
FESTIVAL REVIEW |
…of het verhaal van de aanhouder wint !!! Het geheim van dit hernieuwde succes ? Een beetje brainstorming, een nieuwe indeling van de zaal, een goeie geluidsinstallatie en dito klankingenieurs, een appetijtelijke affiche, een hoop enthousiasme en vertrouwen van de organisatoren, maar vooral hun doorgedreven koppigheid, wa paasde gelle of …het verhaal van de aanhouder wint. Een waarheid als een koe ! And here we go !!... |
ARTIST INFO |
GENEVIEVE DARTVELLE & THE EXCELLO'S (B) Geneviève my space The Excello's website |
In betrekkelijk korte tijd weten de soundengineers van P.S.B. Sonorisation uit Fleurus een klein geluidswonder te bewerkstelligen en dit ondanks de grote spanten en draagbalken die dwars op de geluidsrichting liggen. The Excello’s hebben hierbij geholpen door hen met hun instrumenten van input te voorzien. En daarna blazen ze de plechtige opening van het festival met een bewerking voor harmonica van Freddie King’s “San-Ho-Zay”. Na het opgewekte “Swingin’ in the Street” stelt de nieuwe zanger/gitarist Alain zichzelf voor. De rest van de bezetting is dezelfde gebleven, op Pat "Mc" Jive na, die is weggegaan. Little Gene, harmonica, Buzzin' Claude, bassist, Jumpin' J., lead-guitarist en Swingin' Jerry op drums.
Een spetterende show geven de Excello’s weg. De nieuwe zanger heeft hen een nieuwe impuls gegeven. Ze spelen o.a. “Don’t Leave Me Baby”, “Wasting Time”, “Don’t Slow Me Down” en “Big Fat Mama”. Geneviève is klein van stuk maar groot op de bluesharp. Dat heeft ze vorige week nog bewezen in The Borderline met haar duet met Sugar Blue. En nu doet ze het weer over met haar eigen band. Als bisnummer wordt het “Can’t Hold Out” van Little Walter, haar grootste voorbeeld was eveneens niet van de rijzigste in lichaamsbouw, maar wel op de smoelschuif. Daarin gelijken ze op mekaar. |
ARTIST INFO |
MARIËLLA TIROTTO & THE BLUES FEDERATION(Nl) website my space CD review |
Met Mariella Tirotto haalt Machelen een primeur voor België in huis. Ze was nooit eerder uitgenodigd geweest op onze Belgische podia. Ze kon het niet genoeg gezegd hebben. Ofschoon deze Italiaans ‘fatale’ reeds twintig jaar in Nederland woont en perfect Nederlands praat, heeft ze zichzelf blijkbaar nog niet over de staatsgrenzen heen kunnen verkopen. Daar zal nu wel eens verandering kunnen in komen, na wat ze hier in Machelen gepresteerd heeft. Nummers als “Somewhere Down the Road” en “I Just Wanna Make Love To You” zijn klassebakken en zoals ze door Mariella gebekt worden… Gitarist Harald Koll is een gevarieerd snarenplukker en neemt regelmatig de bass over van collega Heins Greten als deze de piano op moet. Een aantal prachtige eigen nummers worden afgewisseld met keurig gekozen covers. Zo kan smoelschuiver Michel de Kok zijn kunnen tonen op John Mayall’s harmonica-vehikel “Room To Move”. Als encore geven The Bluesfederation een mooie bewerking van Jimi Hendrix’ “Little Wing” ten beste, een arrangement van gitarist Harald durf ik bijna te stellen, en mooi overgoten door Mariella’s zonnige stem.
|
ARTIST INFO |
DEDE PRIEST (US/NL) website my space CD review |
De Texaanse hogepriesteres van de blues verblijft nu al enkele jaren in Amsterdam. Het is er waarschijnlijk beter toeven dan in de Lone Star state. En dan heeft ze Brussel nog niet eens geprobeerd. Vorig jaar viel Dede ons een beetje tegen, de keren dat we haar gezien hebben. De vlam was een beetje zoek. De intensiteit ontbrak. Maar vandaag is ze weer helemaal terug. Ze kondigt zichzelf aan in het openingsnummer “Blues Gypsy”. Een betere omschrijving bestaat er voor haar niet. Woont ze dan in Nederland, haar blues komt nog altijd uit Texas. Ze zet een prachtige versie neer van John Mayall’s hommage aan Freddie King, “In the Palace of the King” dat zij vertaalt in “Palace of the Queen”. Achter haar staan als vanouds een uitgave van The Backbones, uitzendmuzikanten van de bovenste plank. Hoewel ze het in “Baby’s Gone Fishin’” allemaal kwijt zijn, Dede incluis, kan de gitarist dankzij een plotse interventie door middel van een solootje, de draad terug opvissen. Een machtig “I’ll Go Crazy” staat dan alweer als een huis met diepe funderingen. Nochtans geen makkelijk nummer. Na niet minder dan zestien nummers, sluit Dede haar set af met een nummer van den Huibbe “Ti Na Nee Na Noo” (practical joke voor rekening van ondergetekende). Nochtans zal Priest haar bijdrage in songs nog verhogen tot achttien met de bissers. Waaronder een fantastisch mooi “Further On Up the Road” van Johnny Gopeland zaliger, nog zo’n befaamde Texaan.
Dede Priest was weer helemaal terug van weg geweest. Misschien dankzij het laaiende enthousiasme van de mannen die hier de gas doen brannen. Interactie noemen ze dat.
|
ARTIST INFO |
CORA LEE & NO TROUBLE (B) website my space |
Nooit heb ik Ronald zo nerveus gezien. Nu eens niet de spits afbijten, maar de staart. Ze gaan het er echter fantastisch goed van afbrengen. No Trouble Blues Band zijn uit hun kinderschoenen gegroeid, zonder er daarom naast te gaan lopen. Daarbij helpt een juiste dosis podiumvrees ervoor dat de aandacht honderd percent bij het gebeuren blijft en de beat strak. Het nieuwe begin-generieknummer van Cora is “First Time”, al onmiddellijk van bij het begin een smoelschuif duel met Eric Nobels. Cora Lee brengt een schitterende bloemlezing uit het grote tijdloze blues repertorium, “Messin’ With the Kid, Stormy Monday, Can’t Judge a Book….”, afgewisseld met eigen nummers “My Turn, My Man, First Time…” en doorspekt met recentere stevige nummers als John Fogerty’s “Born on the Bayou” in een uiterst vettige swampy versie, Tommy Castro’s “Right As Rain”, The Temptations’ “Shakey Ground”, prachtig toch.
De rijzige gestalte van nonkel Ronald torent boven de anderen uit, zijn bass plukkend in samenspraak met de drummer Dominique, onopvallend maar zeer doeltreffend. Alain loopt met zijn gitaar over en weer als een rusteloze kobold in de nabijheid van een wijwatervat. “I Got My Mojo Working” komt eruit als laatste nummer. Met stevig ritme en behoorlijk tempo. Maar de werkelijke finale wordt aangekondigd door Rudy van Machelblues. Een ware verrassing, een super-jam van alle blues-queens die aan deze wonderlijke avond deelnamen. Of bijna allemaal, want Mariella Tirotto is al vertrokken naar huis. Met zijn drieën, gebackboned door No Trouble, doen ze een aangepast “Hoochie Coochie Girl”. Geneviève op bluesharp, haast virtuoos en Cora Lee en Dede afwisselend zingend. Een supergroup. Een waardige afsluiter voor een festival dat als een Fenix uit zijn as is herrezen. Bravo.
en een 'encore surprise'... Machelen Blues mag meer dan geslaagd genoemd worden. Dankzij de inzet van Daisy, Yves, Rudy en Daniël en alle vrijwilligers die zich belangloos inzetten voor de blues, vond de zevende editie buiten alle verwachtingen, na het fiasco van vorig jaar, toch plaats en betekent, door zijn succes meteen een doorstart naar nog vele jaren Blues in Machelen. Nog even vermelden, voor ik het vergeet, dat er een fijn bluesrestaurant was ingericht, met echt eten, stoofvlees met frietjes, onder andere, en een voorgerecht, nagerecht, koffie, gebak, noem maar op. En dat alles voor een zéér schappelijke prijs. Toegankelijk voor zowel de artiesten, als de pers, als het publiek. Een navolgenswaardig initiatief. Tot slot nog even een woordje van welgemeende bewondering voor de soundengineers uit het zuiden van het land. De klank was nagenoeg perfect en zulks is toch onontbeerlijk bij een manifestatie waar muziek de essentie is. Merçi les hommes de P.S.B. Sonorisation. See you in Ecausinnes, Spring Blues, and in Vilvoorde Pjeireblues later this year. And of course in Machelen next year. witteMVS |
Niet alleen bloemen voor de Ladies maar ook voor...
er was zelfs een 'bluesrestaurant' en nu op naar... Version Français: Michel Pruemont Gemeentelijke feestzaal, Machelen :un festival blues consacré aux ladies. |