INFO | |
SATURDAY, NOVEMBER 28 - OC DE DJOELEN OUD-TURNHOUT website GOEZOT IAN SIEGAL (UK) LEFTIES SOUL CONNECTION (NL) LIGHTNIN' GUY & THE MIGHTY GATORS (B)
review: witteMVS |
|
REVIEW | |
(Op vraag van, en uit respect voor Ian Siegal worden er geen foto's gepubliceerd van zijn onfortuinlijke huidige toestand)
Volledig vrijwillig ben ik vandaag naar hier weergekeerd voor Ian Siegal en natuurlijk ook voor het aflsuiten van het 10-jarig bestaan van GOEZOT!!! waarvoor dit 3-delig optreden was ineengestoken.. De prins van de rauwe blauw-ogige blues, booz and cigarettes heeft de koloniale geesten hier voor mij weggejaagd. Ik kon hier gerust weerkeren en mij wentelen in de rock-soul-Waits-rhythm&blues-captainbeefheart-british-delta sound van enige echte Prince of Wales and Darkness, het enfant terrible van de blues.
Deze West-Vloaminge zullen dat klusje wel klaren zonder veel moeite. Ze openen de show met “Sacred Ground”, een sterk nummer waarin Guy al heel wat uit de kast kan halen. “Cut You Loose” volgt. Guy Verlinde weerstaat de bad mojo die boven zijn hoofd en die van de band hangen. Hij put er zelfs kracht uit om nog steeds met dezelfde overtuigingskracht door te gaan. Hij heeft hier eens te meer bewezen dat hij de enige echte Lightnin’ Guy is, ongeacht wie de Mighty Gators van het moment zijn. Soulvolle ballads als “Ain’t No Sunshine” en “Out of the Rain” weet hij ook vandaag weer ontroerend te brengen en met zijn up tempo nummers “Hip Shake”, “Do That Boogie” en Bon Temps Rouler” gaan de poppen zo aan ’t dansen. Weldra komen er nog een aantal eigen nummers opzetten en hij werkt aan een akoestische live-set, waarvan we in de Borderline al een voorsmaakje kregen. Een perfecte start met The Mighty Gators.
En ik moet toegeven dat ze die aardig op hun plaats hebben. Echte “raw” funk vindt ik net een iets te overdreven gesteld, daarvoor moet er nog een extra dosis half ingeslikte woede aan te pas komen. “Here Come the Girls” komt aardig in de buurt van het werk van de broertjes Neville. “Code 99” doet dan weer eerder denken aan de Stax house band Booker T and the MG’s, en “Succes”” is helemaal The Beastie Boys uitgerold. Hun nieuwe CD “Skimming the Skum” kondigt zich ruiger aan, dan ze in werkelijkheid is, maar is toch een samenhorende verzameling nummers geworden. En wat nog het meest verbaasd bij deze band is zijn line-up : Hammond B3, gitaar, bas en drums. Blazers zijn er niet te bespeuren. Nochtans is dit de soort muziek die volop ruimte biedt aan saxofoons. En dan was het de beurt aan Ian Siegal. Ondanks een gebroken arm en/of pols komt hij hier zijn ding doen. Erop of eronder. Dat is ook één van zijn sterke kanten, wat er ook gebeurd, hij stelt zelden iemand teleur. Omdat hij zelf zijn kleine Harmony gitaar niet kan bespelen heeft hij een beroep gedaan op de Amsterdamse labelgenoot en jonge gitarist, Dusty Cigaar. Deze probeert zo goed als enigszins mogelijk Siegal’s wonderlijke klanken uit zijn electrische snarenplank na te bootsen. Dat lukt hem niet, maar hij weet toch een waardig surrogaat in de plaats te stellen dat de songs helemaal ten goede komt én tot tevredenheid van Siegal stemt. Op de bass vinden we natuurlijk de onafscheidelijke Andy Graham, en op drums uiteraard Nikolaj Bjerre.
Als bisnummer zong hij “John the Revelator” a capella. Daarna een prachtig “Take a Walk in the Wilderness” dat hij ontleende aan George Watt, gevolgd door een medley met “Freight Train - I Shall Not Be Moved – Folsom Prison Blues – That’s Alright Mama – Freight Train – I Shall Not Be Moved”. “Nadine – Little Queenie” van Chuck Berry sloot tenslotte het rijtje af. Een bis van veertig minuten. Typisch Ian Siegal… En welle tevreden naar huis. En gelle ? witteMVS
|
|