Zaterdagnamiddag speelden The Insomniacs een verdienstelijke set op het Moulin Blues Festival. Ook zij maken deel uit van de grote Delta Groove familie. Tijd dus voor een verhelderend gesprekje.

Eerst en vooral proficiat met jullie knappe set vanmiddag. Jullie hebben een hele ‘coole’ sound die ons zowaar terugbrengt naar de ‘goeie ouwe tijd’?

Aan het woord is Vyasa Dodson, zanger/gitarist van The Insomniacs, die zijn rare naam dankt aan zijn Californische moeder die hem deze naam in het Sanskriet gaf.

“Bedankt. Wij komen uit Portland, Oregon. Sinds een paar jaren zijn wij samen als The Insomniacs.”

Ook bassist Dean Mueller, toetsenist Alex Shakeri en drummer Dave Meylan komen er intussen bij zitten.

Hoe kwamen jullie bij Delta Groove Records terecht?

“Wel het rare is dat Delta Groove Records, en dan speciaal natuurlijk Randy Chortkoff ons vond in plaats van wij hen! (lacht) Wij bouwen al jaren aan onze ‘reputatie’ in het clubcircuit binnen en buiten Portland en we kregen overal positieve kritieken wat ons deed vermoeden dat we goed bezig waren. Wij proberen zo authentiek mogelijk te klinken.”

De band zweert dan ook bij de oude ‘vintage’ instrumenten versterkers om zo hun sound die lijkt weggeplukt uit de fifties te bekomen. Ook hun voorkomen is een blauwdruk van de oude bluespioniers.

Vanwaar komt die voorliefde voor die ‘old style’?

“Toen ik nog aan de Universiteit studeerde begon ik gitaar te spelen in allerlei bandjes en was Stevie Ray Vaughan mijn grote voorbeeld. Al snel begon ik te luisteren naar al die jaren vijftig stuff, en dan vooral de jump & swing westcoast stijl. Ik raakte er werkelijk van in de ban. Mijn geluk was dan ook compleet dat ik in Dean, Alex en Dave gelijkgestemde zielen vond die ook die specifieke voorliefde voor de westcoast swing hadden (lacht). Toch zijn wij wel degelijk van deze tijd hoor! Ook wij zijn jong (Vyasa is 27) en kennen het fenomeen Facebook en internet hoor! (nogmaals lachen) Onze missie is dat we onze leeftijdgenoten die naar rock en hip-hop luisteren, willen doen inzien waar de muzikale erfenis vandaan komt!”

Hoe voelt het om hier in Europa te spelen tussen al die gerenommeerde muzikanten?

“Great! Het is de eerste keer dat we hier toeren. En we willen zeker nog terugkomen! Eenmaal we nu de smaak te pakken hebben willen we natuurlijk nog meer van dit meemaken. Het is altijd onze droom als band geweest om in Europa te komen spelen en dankzij Delta Groove wordt deze droom werkelijkheid!”

Jullie zitten direct bij een gerespecteerd label (Delta Groove Records). Blijkt dat Randy Chortkoff werkelijk een neus heeft voor aanstormend talent? Zo was gisteravond Mike Zito hier te gast en hij won zopas de Blues Music Award in de categorie ‘Song of the year”….

Vyasa enigszins teleurgesteld…..

“Oh, juist ja, won Mike Zito? Ik was ook genomineerd in die categorie…. Maar geen nood, wij blijven goede songs schrijven. En inderdaad Randy heeft een gave om die bands te tekenen waar hij vooruitgang in ziet. Wij zijn maar al te blij dat we deel mogen uitmaken van dit alles. “At least I’m not with you” onze laatste nieuwe cd is onze tweede op het Delta Groove label. Ook de vorige “Left Coast Blues” werd uitgebracht op Delta Groove en de recensies waren lovend. We kregen er zelfs een nominatie voor als beste nieuwkomer.”

Beschouwen jullie dit optreden op Moulin Blues als jullie definitieve doorbraak?

“Wel we hebben nog een hele weg te gaan. Al zal ik niet ontkennen dat ons optreden hier hopelijk nog vele organisatoren warm kan maken voor ons te boeken. Want wij willen zeker terugkomen! Schrijf dat maar op! In Europa worden we meer geapprecieerd om datgene we doen. Er lopen hier echt toegewijde fans van de bluesmuziek en dan in het bijzonder van de westcoast swing rond. “

En als het aan ons ligt dan mogen de jongens van The Insomniacs zeker terug komen naar onze contreien. Bedankt voor dit gesprek, jongens, en hopelijk tot snel.(Huibbe)