MUDDY WATERS Born: april 04, 1915 Rolling Fork MS - Died: april 30, 1983 Westmont IL.

Muddy Waters (pseudoniem van McKinley Morganfield) was een Amerikaanse blueszanger, een waardig opvolger in de blues-muziek van zijn voorgangers Son House, Willie Brown, en Robert Johnson.

Geboren in Rolling Fork, Mississppi groeide Muddy op als neger tussen de blanken. Op zijn zevende begon Muddy met een mondharmonica (bluesharp) en trok daarmee veel bekijks als hij midden op het plein een deuntje speelde. Later, op 17-jarige leeftijd verruilde hij zijn mondharmonica voor een gitaar en speelde op lokale feesten.

In 1943 verhuisde hij naar Chicago waar hij de akoestische gitaar aan de wilgen hing en zich richtte op de elektrische gitaar. Samen met Little Walter, Jimmy Rogers en Otis Spann begon hij een band waarin hij zijn elektrische gitaar liet zingen. De eerste single 'Louisiana Blues' kwam in 1950 uit en werd na lange tijd toch een hit die terug te vinden is in de Top 10 van de Rhythm en Blues. Mick Jagger en Keith Richards vernoemden hun band naar het nummer Rollin' Stone Blues van Muddy Waters.

Latere singles I'm your hoochie Coochie Man (1953), I'm ready (1954) werden net als de voorganger een succes. In 1983 overleed deze blueslegende op 68-jarige leeftijd aan een hartaanval in zijn slaap.

 

Special Thanks to ALL MUSIC & WIKIPEDIA