RORY GALAGHER Born: march 02, 1948 Bellyshannon Ireland - Died: june 14, 1995 London.

Rory Gallagher begon zijn carrière als gitarist met de Fontana Showband en formeerde daarna zijn eigen band Taste. In deze band, een driemansband, demonstreerde hij een groot talent om de blues te spelen. In elk opzicht, elektrisch, maar ook in de blues op akoestisch gitaar, blonk hij uit. Deze periode leverde leverde twee studioalbums op. Taste en On The Boards. Een stortvloed van bootlegs werd in die tijd uitgebracht. Om dit tegen te gaan bracht hij zelf Live At The Isle Of Wight uit. Na de periode met Taste heette zijn band eenvoudig nog Rory Gallagher.

De grootste indruk maakte hij tijdens zijn optredens. Zo wild als hij was 'on stage", zo stil en teruggetrokken was hij "off stage".

De beste indruk van zijn talent krijgt men door zijn albums "Live in Europe" uit 1972 en "Irish Tour '74" uit 1974. Een fraaie visuele impressie geeft de film Rory Gallagher - Irish Tour gemaakt door Tony Palmer. Registratie van uitbundige concerten en een interview met de gitarist. Rory werd door het toonaangevende blad Melody Maker tweemaal uitgeroepen tot beste gitarist. In 1972 en 1974!

Gallagher overleed op 47-jarige leeftijd na een aanvankelijk gelukte levertransplantatie. Zijn laatste concerten speelde hij in Nederland in februari 1995. Tijdens het concert in Rotterdam (Nighttown) bleek hij zo ernstig ziek dat het concert voortijdig werd afgebroken. Het concert in Utrecht werd de volgende dag afgelast. Rory werd opgenomen in het AMC te Amsterdam en later overgebracht naar een ziekenhuis in London. Een longontsteking, na een gelukte levertransplantatie in april 1995, werd hem op 14 juni 1995 fataal. Nog altijd wordt de muziek van Rory door diverse groepen gespeeld en wordt hij door middel van tribute concerten herdacht. Jaarlijks is er juni in Cork een tribute weekend "Cork rocks for Rory". Tevens is er jaarlijks in het eerste weekend van juni een groots opgezet tribute-evenement "Going to my home town" in Ballyshannon Ierland (geboorteplaats van Rory) waaraan zeker 40 bands mee doen en waarvoor vanuit de hele wereld fans naar toe reizen.

Special Thanks to ALL MUSIC & WIKIPEDIA