SONNY BOY WILLIAMSON II Born: december 05, 1899 Glendora MS - Died: may 25, 1965 Helena AR.

Over zijn echte naam en geboortedatum zijn nogal wat onduidelijkheden. De bronnen spreken elkaar namelijk nogal tegen. Zijn geboortejaar zit ergens tussen 1897 tot 1909. Hij was wel een heel bijzondere blueslegende, want hij heeft gespeeld met Robert Johnson (die overleed in 1938) maar ook met Eric Clapton en Jimmy Page. Hij is de ontdekker van Elmore James.
Rondom deze humeurige en achterdochtige man hing een scherm van onduidelijkheden. Zijn echte naam is ook niet helemaal duidelijk. Bronnen spreken van zijn voornaam: Aleck of Alex en zijn tweede naam "Rice" of Ford. Zijn echte achternaam was Miller. Over zijn jeugd in Mississippi is niets bekend.
In de jaren 30 en 40 trad hij overal op met artiesten die toen redelijk bekend waren.

Sonny Boy Williamson II werd later een van de meest inventieve en individuele mondharmonica spelers van de blues. Maar de naam Sonny Boy Williamson was helemaal niet origineel en inventief, want hij leende de naam SBW van harmonica-speler John Lee Williamson, de originele Sonny Boy Williamson. In de jaren 30 deed SBW 2 nogal eens alsof hij SBW 1 was. Iets wat nu niet voor te stellen is. Het zou ongehoord zijn als nu bijvoorbeeld een gitaarspeler overal gaat optreden en zich Jimi Hendrix de tweede noemt. Maar toen SBW 1 werd vermoord, noemde SBW 2 zich de enige echte.

Zijn manier van spelen was echter wel uniek, en zijn teksten zijn ook erg goed. Zijn teksten zitten vol met bijtende humor, en gaan vaak over zichzelf.
Hij hield zijn handen rondom de harmonica, een soort kommetje vormend. Op die manier komt er een heel herkenbaar geluid uit het instrument. Ook het open en dicht doen van een van de handen geeft een heel speciaal effect. Hij speelde heel simpel en ritmisch, en gebruikte geen twee noten als het met 1 ook kon. Zijn timing is dan ook perfect.
Hij begon op latere leeftijd (1950) met het maken van opnames, en bekende nummers zijn: “Pontiac Blues” en “Mighty Long Time”.

Vanaf 1955 speelde hij voor het fameuze Chess label. (Ongeveer in de periode waarin ook Chuck Berry daar begon op te nemen.) Zijn eerste opname daar was: "Don't Start Me to Talkin'".
In 1963 ging hij samen met een stel andere blueslegende naar Europa voor het beroemde “American Folk Blues Festival”. Toen de anderen teruggingen naar Amerika, bleef hij nog, en maakte muziek samen met de Animals en de Yardbirds.

In 1964 ging hij als blues-held terug naar Mississippi. Waar hij in op 25 mei 1965 overleed.

Special Thanks to ALL MUSIC & BLUESPUNT