WILLIE DIXON Born: july 01, 1915 Vicksburg (MS) - Died: january 29, 1992 Burbank (CA).

De Amerikaan Willie Dixon (1915-1992) werd geboren in Vicksburg, Mississippi. Dixon was een belangrijke link tussen de blues en de rock & roll. In de vijftiger jaren schreef hij een groot aantal blues-klassiekers.

In zijn jeugd schreef Dixon gedichten en zong in een kerkkoor. In 1937 verhuisde de familie naar Chicago. In deze stad raakte hij bekend met de speciale wijze waarop bluesmuzikanten bas speelden. Aanvankelijk speelde hij akoestisch, maar later gebruikte hij een elektrische Fender. Met zijn "lopende" baslijn legde Dixon de basis voor de ontwikkeling van de stadsblues.
Rond 1950 verkocht Willie Dixon zijn songs voor dertig dollar per stuk, waardoor hij duizenden dollars misliep. Tot zijn beroemde songs behoren onder meer: "You shook me", "Back door man", "Little red rooster", "I'm your hoochie coochie man", "I just wanna make love to you" en "Spoonful". Nummers die door veel bands werden gecoverd: Led Zeppelin, Cream, Ten Years After en de Allman Brothers Band.

De opnamen die Willie Dixon zelf opnam van zijn materiaal waren niet zo succesvol. Als basgitarist speelde Dixon bij Chuck Berry, Bo Diddley, Muddy Waters en anderen. Vanaf het begin van de jaren zestig kwam Willie Dixon elk jaar voor een tournee naar Europa.
Willie Dixon overleed in Burbank, California.

 Special Thanks to ALL MUSIC & WIKIPEDIA