© Rootsville.eu

Keeping The Blues Alive Festival
zondag 24 april
Vlierden (NL)

Theo en Martin Brouwers zijn de bezielers van deze Keeping The blues Alive een organisatie die iedere maand een blues concert organiseren in de zaal van Hotel Thijssen in Vlierden, en dan bevinden we ons in de provincie Noord-Brabant, een plaats waar iedereen zich thuis voelt. Prachtige zaal, uitstekende klank en belichting, gewoon af! Niet alleen zetten zij en hun lieftallige dames hun schouders onder 'de blues' maar ze hebben ook een platenlabel dat dezelfde naam draagt.

Ieder jaar houden ze ook een festival en laat dit nu juist het festival zijn waar Jeff Jensen vorig jaar tot ontplooiing is gekomen, een ontdekking die dit jaar de zalen gewoonweg zal plat spelen. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bijvertellen dat de eer om hem op een affiche te plaatsen in België toch enigzins werd voorbehouden aan Paul en Michel van Goorblues want daar zag ik deze Jeff Jensen het eerst ;-)

Ook op het Keeping The blues Alive festival editie 2015 zagen we John Clifton en zijn 'Mofo Party Band' en ook dit jaar zal hij er weerom bij zijn al is het in een speciale bezetting. Voor mij was hier vorig jaar de revelatie 'Howlin' Stone' met zanger Tom Janssen en ook voor editie 2016 zal hij er bij zijn. Het speciale aan het terugkomen van die paar namen is dat ze hier bij KTBA een uniek concept hebben uitgewerkt dat vele blues fanaten zal aanspreken. Dit jaar zullen er enkel bands op de affiche prijken die soms enkel en alleen op dit festival en in deze bezetting te bewonderen zullen zijn. Tom Janssen is daar nu net de kleine uitzondering in...


foto: Tom Janssen © Rootsville

Hier in Vlierden houden tijdens hun festival er 2 podia op na. A en B en op het B-podium is het de bedoeling om tijdens de change-overs de tijd te doden met een optreden van een zorgvuldig gekozen band en die keuze valt dit jaar de beurt aan Ragtime Rumours.

Deze Ragtime Rumours zijn een zeer bijzondere band die afkomstig is uit de Noor-Limburgse Maasdelta en werden onlangs nog de winnaar op het B.R.U.L. (Limburgse Blues en Roots Organisatie). Op 29 november 2014 waren ze hier al te gast en hun pas opgenomen CD wordt uitgegeven op het KTBA label. Deze Ragtime Rumours dat zijn Tom Janssen, Thimo Gijezen, Sjaak Korsten en Huub Steegmans en op de jubileum editie van Southern Bluesnight kon ik de eerste keer met deze geruchten kennismaken. Het B-podium zal dan de plaats zijn op dit festival waar ragtime, swamp-blues, hillbilly en western swing tot elkaar komen.

Tot zover het kleine podium, over tot het grote! Vier bands die nog bijna nooit of nimmer hebben samengespeeld en voor enkele zal dit zo ook blijven. Dit is het originele van de editie 2016, dus zeker niet te missen.


foto: Jan Markus © Rootsville

Als eerste treden aan Dynaflow. Bassist Jan Markus en drummer Eduard Nijenhuis zijn de bezielers van deze band. Naast hun vaste bezetting als ritme sectie bij de Fossen & Struijk Band willen ze met dit project een speciale gelegenheidsformatie in het leven roepen wat hun dan ook al is gelukt. Dit duo zal worden aangevuld met verzekerde waarden in de Nederlandse blues scène en voor deze zondag zijn dit de guitarslingers Fat Harry Dorth en 'Little Steven' van der Nat. Als extraatje komt harper Slim Robin van Roon er nog een push aan geven.


foto: Fath Harry Dorth © Rootsville

Blind B. & The Visionairs zijn de 2de unieke formatie van de middag. Blind B. aka Bart Kamp is de bassit die met het lumineuze idee op de proppen kwam om een band op te richten die zich te goed zou doen aan meeslepende Rhythm 'n Blues.


foto: Bart Kamp © Rootsville

Oudere nummers in een vettig sausje! Het is de bedoeling om de bandleden hun ding te laten doen en ze zo uit hun comfortzone te laten ontsnappen. Veel speelplezier is het resultaat van de soms ter plaatse ontstane arrangementen. Voor dit uniek concept tekenen naast Bart Kamp ook nog gitarist Richard van Bergen, harper Boy Vielvoye en drummer Franky Duijndam.


foto: Richard van Bergen © Rootsville

Met Doghouse Sam aka Wouter Celis zitten we aan de 3de opvallende bezetting. Voor dit festival grijpt hij volledig terug naar zijn roots en dat is de bluesharp. Wat mogen we verwachten? Rauwe blues met een high-energy attitude en daar zorgen zonder meer deze Doghouse Sam Blues Revue voor.


foto: Doghouse Sam © Rootsville

Voor dit festival werd een eenmalige bezetting in het leven geroepen die bestaat uit de ritme sectie Toon Derison (El Fish & Les Generals Jack) en bassist Patrick Indestege. Wanneer Wouter enkel naar zijn 'smoelschuif' wil grijpen moet er dan nog een gitarist bijkomen die dit geheel kan dragen en dat is natuurlijk Stef Paglia en daar hoeven verder geen woorden aan vuil gemaakt te worden. Dit wordt blues met ballen!


foto: Stef Paglia © Rootsville

John Clifton, je weet wel één van de frontmannen samen met zijn broer van de Mofo Party Band, die is altijd wel te vinden om een feestje af te sluiten. We kennen hem als een dynamische speler van de Mississippi saxofoon en onlangs verscheen van hem zijn solo album 'Let Yourself Go'.


foto: John Clifton © Rootsville

Deze John Clifton werkte aan dit album met verschillende internationale artiesten en wil nu ook Europa leren kennis maken met zijn solo-project. Voor dit festival en zijn mini-tour zocht hij als begeleiders naar muzikanten die zijn visie konden delen. Hij vond die bij Johan en Paul de Laat, een broederpaar dat ook als de 'The Laat Brothers' hun weg vinden in de blues wereld. Voor de drums koos hij voor Frank Pauwels en aan de keyboards vinden we ook al een bekende terug van dit festival. De Pool Bartek Szponinski van de 'Boogie Boys'. Geen voltallige band zonder bassist en die is John Clifton gaan zoeken in het Belgische Wallonië en daar is dan Renaud Lesire. Dat wordt feesten met deze John Clifton & His EU Blues Band!


foto: Renaud Lesire © Rootsville

Dus iedereen gewaarschuwd en wanneer je deze unieke bezettingen wil ervaren allen op zondag 24 april naar Keeping The blues Alive!

Timetable Festival:

13.30 - 13.55 Ragtime Rumours en tussen de change-overs.
14.00 - 15.10 The Dynaflow
15.45 - 16.55 Blind B. & The Visionars
17.30 - 18.40 Doghouse Sam Blues Revue
19.45 - 20.45 John Clifton & His EU Blues Band
20.50 - 21.10 Ragtime Rumours