© Rootsville.eu

Spotlight on...

Missy Sippy Blues & Roots Club Ghent
Missy Sippy the place you call home!

Tijdens het weekend van 6-8 maart van dit voorjaar werd er in de toch al bruisende stad 'Ghent' een stukje geschiedenis geschreven. Door een groep van zeer enthousiaste blues fans werd er immers besloten pal aan de delta van de Leie zomaar een echte juke-joint leven in te zullen blazen. Enkele rasechte ‘beat farmers’ uit het Gentse  besloten toen om mee hun schouders onder dit project te zetten om mee te kunnen gaan schrijven aan een succesverhaal.

Je voelt het onmiddellijk bij het binnentreden van deze in ‘klein Turkije’ liggende club dat er is over nagedacht hoe deze club te zullen gaan benutten. Een plaats waarbij je onmiddellijk de indruk krijgt je dadelijk thuis te voelen. No place for a blue Monday jam maar de plaats waar leven en blues elkaar in de armen sluiten…. the place to be, while dancin’ in the devil’s shoes. Er is werkelijk tijd gestoken in het kleinste detail want zelfs bij het betreden van de 'restrooms' kan je als het ware een conversatie aangaan met ver vergane blues grootheden.

Je zou haast gaan denken dat dit de ‘living’ is van overleden iconen als Bessie Smith (1894-1937) en Fats Waller (1904-1943) want het zijn net deze twee die je onmiddellijk begroeten bij het binnenkomen van deze club . Uiteraard wordt je ook in de armen gesloten door de ‘keepers’ van dit nieuw heiligdom voor de bluesliefhebber. Deze taak wordt waargenomen door Missy Marie en Sippy Jelle oftewel Marie Follebout en Jelle de Boevé.

Tijdens de weekends it's no watchin' channel zero hier want een vakkundige 'blues spinner' laat je heerlijk genieten van jou en mijn favoriete muziek en tovert deze ruimte om tot een authentieke barrelhouse alsof je getransformeerd wordt naar het 'Baton Rouge' van lang vervlogen tijden. Onder de deskundige leiding van 'string benders' Guy Verlinde en Tiny Legs Tim kan je als blues muzikant er op geselecteerde woensdagavonden (concert dates) ook deelnemen aan georganiseerde elektrische en akoestische blues jams. Tijdens de periode van clubconcerten kan je op dinsdagavond eens per maand komen genieten van een met zorg uitgekozen bluesconcert. Ook op andere dagen wordt er gedacht aan locale bluesmuzikanten en ook voor rootsfanaten wordt er een plaatsje vrijgehouden. Voor meer info verwijs ik U graag terug naar hun website voor de allerlaatse updates.

Op donderdagavond 29 oktober is deze Missy Sippy ook de plaats waar de finale van de 'Belgian Blues Challenge' zal plaatsvinden. Dit event wordt georganiseerd door de Brussels Blues Society en zal van start gaan om 19.30h. Na een voorronde werden er door een vakkundige jury vier laureaten geselecteerd om op die avond de dingen naar de winnaar van deze ondertussen meer dan gekende 'Blues Challenge'. De laureaat van deze wedstrijd zal dan als Nationale trots onze Belgische kleuren mogen en moeten gaan verdedigen op de 'European Blues Challenge' die in 2016 zal plaatsvinden in Italië. Van 7 t.e.m. 9 april zal het plaatsje 'Torrita Di Siena' dat weekend de blues hoofdstad worden van Europa waar niet minder dan 40 landen zullen meedingen voor de finale aan deze wedstrijd.

Voor een goede stand van zaken zetten we hier nog eens de 4 Belgische finalisten op een rijtje in volgorde zoals ze op de affiche staan...

Steven Troch Band...deze harper moeten we hoegenaamd aan niemand meer gaan voorstellen. Als meester van het bespelen van de 'Mississippi Saxofoon' is hij met regelmaat ook te zien met diverse bluesbands die nood hebben aan zijn kennis van het bespelen van dit instrument. Jarenlang bepaalde hij ook het uitzicht van 'Fried Bourbon', een bluesband die toch net dat ietsje anders probeerde te zijn. Voor de gelegenheid van deze wedstrijd heeft hij terug een band in het leven geroepen die luistert naar Steven Troch Band. In januray van 2016 mogen we ook een allereerste album verwachten van deze formatie, en dit album werd opgenomen in Californië (US) met de medewerking van Rusty Zinn, Bob Welch, June Core en Kid Andersen.

website artist

Tiny Legs Tim...Tim De Graeve aka Tiny Legs Tim leerde ik kennen toen hij in Ruislede in de Banana Peel zomaar uit het niets het voorprogramma kwam verzorgen voor de Chicago Blues Tour van 2009. Hij zou daar in de 'vloanders' eens laten horen hoe Delta blues moet klinken en deed dit met zoveel verve dat Zac Harmon zijn interesse backstage zo werd aangewakkerd dat deze het niet kon laten om te komen luisteren. Ondertussen heeft Tiny Legs Tim een indrukwekkend parcours afgewerkt en stampte hij zelfs zijn eigen platenlabel 'Sing My Title' uit de grond. Dit jaar bracht hij zijn album 'Steppin Up' op de markt, een album dat zodanig succes kende dat hij overal ten lande aan de bak kon.

website artist
CD report

The Zoomatics...met deze Zoomatics krijgen we in de persoon van Serge Roegiest aka Hoboken Slim nog iemand op het podium voor wie de 'bluesharp' al lang geen geheimen meer heeft. We mogen stellen dat met Hoboken Slim en The Zoomatics een groep met heel wat ervaring op de bandstand zal verschijnen. Zijn eerste stappen in de blueswereld gaan al terug tot 1980 en we kennen hem natuurlijk ook van groepen als 'The Regulators' en 'The Mighty Bandini Brothers'. Ook The Zoomatics hebben al twee albums op hun conto staan en na Where's The Sun Hangin' Out? in 2011 brachten ze dit jaar 'What's With The Weather?!' uit.

website artist
CD report

Shakedown Tim & The Rhythm Revue...Tim Ielegems kennen we uiteraard ook nog als oprichter van Fried Bourbon maar heeft nu naast 'The Soul Messiahs' ook succes als 'Shakedown Tim & The Rhythm Revue. Met deze 'Rhythm Revue' met King Norre (upright bass), Bart Stone (sax) en Dennis Tubs (drums) wisten ze recent nog op 09 september in 'The Music Village' de aanwezige jazzfanaten onmiddelijk te overtuigen van hun kunnen. Een album van 'Shakedown Tim & The Rhythm Revue' daarvoor is het nog even wachten maar de nummers zitten klaar in de 'pipeline'. Wanneer zij als laureaat uit de bus komen zal alles wel in een stroomversnelling komen.

website artist

pictures artists © Freddy Vandervelpen

This place is as Cool as Elvis...

more info:

Missy Sippy
Belgian Blues Challenge
Brussels Blues Society