© Rootsville.eu

SPOTLIGHT ON
BLUE MOON MARQUEE


© Rootsville 2019

Na al die jaren van talloze bands te ontmoeten duikt er plotseling eentje op die je onmiddellijk bij de strot nemen. Dit gebeurde me op 13 september 2017 toen ik een café-concert in CC Palethe (concert report) ging bijwonen. Een jaartje ervoor had ik van het Canadese muziekagentschap "Sarah French Publicity" een album ontvangen van "Blue Moon Marquee". Door dit album met als titel "Gyspsy Blues" (album report) was ik meteen fan en toen ik een concert tour aangekondigd zag van deze "Blue Moon Marquee" stond ik uiteraard op de eerste rij. Totaal van m'n melk door de puurheid van deze band en uiteraard ook als trouwe Waits fan zou ik ze dat jaar tot 6 x toe gaan bewonderen.


Blue Moon Marquee (2017) CC Palethe © Rootsville

"Blue Moon Marquee" bestaat uit A.W. Cardinal (vocals, guitar) en Jasmine Colette aka Badlands Jass (double bass, drums, vocals). Het spijtige eraan dat het dat jaar een intense tour betrof waaraan weinig of geen goede herinneringen van overbleven voor Jazz en Al. De grootste fout toen was dat ze in een circuit verzeild raakten waar ze niet op hun plaats zaten. "Blue Moon Marquee" dat is Gyspy blues en Jazz 'n Blues uit de "Badlands" van Canada en daarmee werd dit een verloren jaar voor "Blue Moon Marquee". Haast onmiddellijk kwam bij Rootsville de reclamemolen op gang en verkondigden we aan allen die het wilden horen wat een bezieling eruit ging van dit duo. Ze terug naar België halen werd dan meteen ook een huzarenstuk want de teleurstelling voor België zat toen diep. Bij één iemand was de boodschap goed aangekomen en dat was Gust van "Duvel Blues". Samen met Danny De Man van het agentschap "DIMP" werd de interesse bij Jass en Al terug aangewakkerd en staan ze er opnieuw in 2019, ditmaal voor een nieuwe kennismaking met België en zijn bluesscène. Er stonden meteen optredens gepland op festivals als "Duvel Blues", "Goezot in 't Hofke" en "More Blues". Naar aanleiding van hun aantreden op "Duvel Blues" hadden we dan ook een toffe babbel met Jass en A.W.


Blue Moon Marquee (2017) Begijnhofpoort Lier © Rootsville

Het betrof hier een hartelijk weerzien met Jasmine en Alexander. Hun optreden was gepland in "de schuur" op "Duvel Blues" en meteen verzekerde ik hen ervan dat het daar een luisterend publiek betrof, een publiek die hen achteraf ook naar waarde wisten te waarderen (concert report). Hun verhaal begon in 2012 toen ze na een nachtelijke jam besloten om samen te gaan werken. Voor elkaar waren ze geen nieuwelingen want Jass en A.W. kenden elkaar al sinds hun late tienerjaren. Ze brengen meestal originele composities waarbij ze de authenticiteit van hun muzes als Louis Armstrong, Blind Willie Johnson, Django Reinhardt en Tom Waits proberen te behouden, dit om er maar een paar te vermelden.

De klankkleur van A.W Cardinal leunt zeer dicht aan bij deze van een Tom Waits en die gave heeft A.W. helemaal van zijn vader. A.W. groeide op in het olie stadje "Rocky Mountain House", de noordelijke toegangspoort tot de "Rocky Mountains". Door het leven in Alberta waar de prairies het landschap domineren groeide hij midden in de ruige cultuur van "Cowboys & Indians". Onderworpen aan de ruige mentalitiet en het racisme ging hij net als zijn familie eerst aan het werk in de olie-industrie. Ook meteen de roots waardoor hij zijn interesse voor muziek en kunst begon te ontwikkelen.

Jasmine Colette groeide op in een graanboerderij in Carbon, een stadje in het centraal gedeelte van Alberta, en stond al sinds haar 8ste levensjaar in de dagdagelijkse realtiet van het leven. Door het luisteren naar een bandje van home singer-songwriter Bill Bourne besloot ze dat haar toekomst verder in de muzikale wereld zou worden uitgetekend. Ze speelde eerst elektrische basgitaar bij enkels bands maar later en aangepord door A.W. besloot ze de "upright bass" als instrument te kiezen. Meteen nam ze er ook de bass-, snare- en kickdrum bij alsook het bespelen van de "high Hat". De manier om dit alles samen te combineren maakt haar zowat uniek en bovendien bezit Jass ook nog een warme en zeer aangename stemintonatie. De vriendelijkheid en de looks krijg je er bovendien nog gratis bij.

In hun thuisland Canada gaat het sinds de start van deze "Blue Moon Marquee" het hen allemaal voor de wind en ook al staan ze hier nog enkel bekend als duo toch treden ze veelal ook op met band. Als duo zijn ze één van de meest gevraagde bands en bracht hen al meteen in 2016 een nominatie op bij de "Maple Blues Awards" als "Best New Artist of the Year". Ondertussen is hun 4de album "Bare Knuckles & Brawn" een feit welk hier meteen op "Duvel Blues" een primeur was. In 2017 werd "Blue Moon Marquee" genomineerd al "Indigenous Artist" door het Aboriginal Peoples Television Network (APTN).

Hun muziek is dan ook vaak verbonden met de arbeidsklasse en kan als tijdloos worden bestempeld. De jazzy rifjes van A.W. Cardinal en zijn rokerige Waits stem samen met de multi- instrumentale inbreng van Jamine Colette hebben een heilzaam effect op je. Ze verweven stijlen al gypsy, jazz, pre-war blues, country blues, hokum en western swing moeiteloos door elkaar wat dan ook als handelsmerk kan worden aanzien van deze "Blue Moon Marquee". When Waits meets Reinhardt!


Blue Moon Marquee (2019)Duvel Blues © Rootsville

website: Blue Moon Marquee
facebook: Blue Moon Marquee

How to by Blue Moon Marquee records: link

discography Blue Moon Marquee:

Bare Knuckles & Brawn (2019)01 Big Black Mamba
02 Smoke Rings For My Rider
03 Fever Flickering Flame
04 Hard Time Hit Parade
05 As I Lay Dying
06 High Noon
07 The Real Devil Himself
08 Big Smoke
09 52nd Street Strut
10 Wayward
11 Lost & Wild

Gyspy Blues (2016)01 Trickster Coyote
02 Hoodoo Lady
03 Saddle Sore
04 Runaway Lane
05 Pour Me One
06 Double Barrel Blues
07 Ain't No Stranger
08 Spy Hill
09 Tossin' N' trunin'
10 Shading Tree
11 Driftin'
12 Gyspsy Blues

Lonseome Ghosts (2015)01 What I Wouldn't Do
02 Pipeliner Blues
03 Troubles Callin'
04 Scotch Whiskey
05 Bishop Street
06 Gypsy's Life
07 In The Henhouse
08 Sugar Dime
09 Lonesome Ghosts

Last Dollar (EP)(2014)01 December Rain
02 Fester & Flume
03 Stumblin' Fool
04 This House

Stainless Steel Heart (2012)


01 Sin City
02 Moon Gone Down
03 Fester & Flume
04 Driftin'
05 December Rain
06 Hangin' at the Bottom
07 Jailhouse Whore
08 Shading Tree