© Rootsville.eu

Spotlight on...

DELIRIUM BLUES FESTIVAL
website


reportage: Wim Taveirne
photo archives: Freddie

West-Vlaanderen, welke vroeger 7 blues festivals had, telt nu na het wegvallen van het “Patersfestival” in Tielt , nog amper 2 volwaardige festivals van dit genre. Met name Delrium Blues Festival en Blaublues –Haringe.

Aan het woord Dominiek Hemeryck organisator van het Delirium Blues Festival .Wist je dat Dominiek Hemeryck vooraleer hij muziek organisator werd een goed veldloper was! Zo won hij ooit jongeren interloop te Waregem. Later werd hij een meer dan genodigd wielrenner als spurter klopte hij veel van zijn generatie genoten in de spurt! Hij reed bij o.a. Peter Farazijn Gino Knockaert Nico Mattan Rudi Ponseele etc. Dominiek kwam voor het eerst in aanmerking met de blues op rock Torhout 1986, toen zag hij Robert Cray live aan het werk en was zo gefascineerd door de blues dat hij nog besloot dat zelfde jaar naar Belgium Rhythm 'n' Blues Festival Peer te gaan. En Dominiek was gelanceerd in bluesland steeds meer optredens ging hij doen, en zo kwam het dat hij in 1995 besloot zijn eerste festival op poten te zetten met het gevolg tot op vandaag. 1995, alles begon in een tent achter het café ‘Delirium’ met o.a. Filip Kowlier (was geen blues maar ik wilde mem een kans geven ondanks dat de andere bestuursleden niet akkoord waren), The Refugees en Give Buzze Band, toen de meest smaakmakende bluesband van België.

Het 4de jaar stond alles klaar voor het festival. Maar er werd zware storm voorspeld voor die dag. Het gemeente bestuur vond een festival in een tent te riskant en ze stelden ons de cultuur zaal OC Hansam voor. Zo kwamen we in een zaal terecht. De bands op de affiche waren Marino Noppe, El Fish en Roland. De zaal was goed gevuld en we waren gelanceerd. Door de jaren heen kwam steeds een vast publiek afgezakt naar Handzame die steeds konden genieten van klinkende namen zoals er zijn Alvin Youngblood Hart, Melvin Taylor, Larry Garner Band, Sharrie Williams, Louisiana Red Byther Smith Monti Amundsen, Boyd Small, Alex Schultz, Ian Siegal, Hans Theessink, Hook Herrera, The Animals, Jan Akkerman, Terry Garland.

In 2010 verhuisden we naar Lichtervelde naar zaal Lichtenhove. Jammer genoeg haakte een groot deel van de vaste kern ontgoocheld af. Maar na een paar jaar lukte het toch om de zaal vol te krijgen, wat ik niet voor mogelijk achtte. Ook daar passeerden grote namen de revue: The Delta Saints Tony Spinner (TOTO) Gwyn Ashton, Kaz Lux, Livin' Blues, Aynsley Lister, Paul Lamb, Neal Black, Wishbone Ash, Robin Bibi, Krissy Matthews.Ook hou ik veel leuke over aan het inrichten van het festival. Zo stond Roland (in zijn bewogen jaren) als headliner op de affiche. 30 Minuten voor ) hij er aan moest beginnen was hij nog niet aanwezig. Mijn entourage maakte me bang dat er problemen zouden zijn. Maar 10 minuten voor hij op moest, kwam aan, fris en monter. Roland stelde mij op mijn gemak, en zei dat alles in orde zou komen. En het werd een super optreden.

Ooit kreeg ik cadeau’s van artiesten. Zo gaf Eelco Gelling, de eerste gitarist van Golden Earring, mij een streekproduct en Saxbob Swift bezorgde mij een fles whisky. Snowy White wilde niet in het hotel overnachten waar ik reeds jaren mee werkte (de Voerman). Hij eiste een ander hotel om te overnachten. Stan Webb van Stan Webbs Chicken Chack zat ’s morgens vast in Calais. Vond of had zijn reispas niet. Dus moesten we een andere band zoeken en dat werd de Rob Orlemans Band. De organisatie van het blues festival in Zingem maakte hetzelfde mee met hem. Maar het jaar erop vroeg hij zelf om op de affiche te staan wat ook gebeurde en hij maakte zijn fout goed met een denderend optreden. Ook programmeerde ik een beginnend 2 mans bluesbandje. Er was een mondelinge overeenkomst. maar dat bandje brak op dat moment door waardoor enen Herman Schuermans het bandje, The Black Box Revelation, van mij afsnoepte. Zo zie je maar dat een woord niet telt voor sommigen.

De verhuis naar Beveren Roeselare kwam er ook mede door privé redenen. In Lichtervelde had ik een blues café, Het 13de Gebod, maar deze moest ik stoppen door gezondheid redenen. Het eerste jaar in Beveren stonden Tom Killner Band, Carl Wyatt & Sean Webster Band, Marin Believer Band. Een uitstekende line up . Er was een goede publieke opkomst. Voor mij zeker een reden om verder te doen. Eind 2015 was alles geregeld voor de editie van 2016. Het was een mix van genre blues alsook van nationaliteiten. Patt Mayeu uit Roeselare, Dead Cat Stimpy uit Nederland, Matt Walklate & Paolo Fushi en Roy Mette uit de UK. Als hoofd act Was er Marcus Malone uit de VS. Maar op 22 waren er de aanslagen in Brussel en Marcus Malone wilde niet naar Europa komen voor de verschillende optredens. We moesten nog op het laatste veranderen van headliner en er werd gekozen voor The Filip Casteels Band, de frontman van het vroegere El Fish.


Via mijn goede vriend Kurt kom ik in De Mooie Molen Roeselare terecht voor de Editie van 2017. Met line-up Lil’ Ian Goodsman, Dale Storr, Roy Mete, Ben Cane, Back Porch feat Mean Missy, Steve Hooker & Stripped Down Stompin' & Blind Saints

concert report: Delirium Blues 2016