© Rootsville.eu

Spotlight on... Delta Groove Productions & Randy Chortkoff

 

 

 

 

In 2004 werd in het stadje Van Nuys Cal. het blues platen label ‘Delta Groove Productions’ opgericht. Dit was een initiatief van ‘harper’ en concert promotor Randy Chortkoff. De vader van Randy was een groot jazzfanaat en door zijn vriendschapsbanden met Louis Armstrong en zijn band kwam het ten huize van Chortkoff met regelmaat tot jam sessies waarbij Randy een aandachtig leerling was.

Vanaf zijn jeugd was Randy Chortkoff niet meer weg te slaan in ‘The Ash Groove’ in Los Angeles. Later verkende hij in San Francisco o.a.  het Bill Graham’s Fillmore Auditorium en The Family Dogs Avalon Ballroom. Het was op deze plaatsen dat hij iconen als Jimi Hendrix, Janis Joplin maar ook blues legenden als Muddy Waters en Jimmy Reed wist te aanschouwen. Begin jaren ’80 richtte Randy zijn eigen band op en begon zo ook de ‘skills’ als producer te ontwikkelen waarna hij als ‘independent' zijn eerste album wist te producen voor Billy Boy Arnold. De ‘mastertapes’ van deze opnamen kwamen toen in handen van Alligator Records.

De daarop volgende jaren begon Randy Chortkoff zich meer en meer toe te leggen op zijn werk als producer en contacteerde verschillende muzikanten om sessies mee te houden. Namen als Kirk Fletcher en Finis Tasby (1940-2014) voegden zich toen al rond de persoon van Chortkoff. Het was tijdens die periode dat Randy de vruchten van zijn werk zou gaan plukken waardoor Delta Groove Productions op de kaart werden gezet.  Randy Chortkoff bouwde gestaag verder aan zijn 'Delta Groove' dat stillaan de vorm kreeg van een gerenomeerd platenlabel met namen als Elvin Bishop, Mitch Kashmar, Rod Piazza & The Mighty Flyers, The Mannish Boys, Phillip Walker, The Hollywood Blue Flames, Candye Kane, Sean Costello, Tracy Nelson e.v.a.

Het eerste album dat zijn release kende onder dit label was ‘That Represant Man’ in 2004 door de All-Stars Blues band ‘The Mannisch Boys’ met als bandleden Finis Tasby (vocals), Kirk Fletcher (guitar), Franck Goldwasser (guitar), Leon Blue (piano), Ronnie James Weber (bass) en June Core (drums).

Het eerste album dat zijn release kende onder dit label was ‘That Represant Man’ in 2004 door de All-Stars Blues band ‘The Mannisch Boys’ met als bandleden Finis Tasby (vocals), Kirk Fletcher (guitar), Franck Goldwasser (guitar), Leon Blue (piano), Ronnie James Weber (bass) en June Core (drums). Later, in 2007 riep Randy Chortkoff ook het label ‘Eclecto Groove Records’ is het leven en één van de toonaangevende vrouwelijke artiesten die zich hier thuis voelde was zeker Ana Popovic. Ook de innoverende Jason Ricci & New Blood vonden hier onderdak alsook o.a. Nick Curran, Mike Zito en The Soul Of John Black.

De eerste keer dat wij van Rootsville in contact kwamen met Randy Chortkoff was op Cognac Blues Passions’ in 2009 waarna een vriendschapsband ontstond. In Cognac was hij daar met artiesten als Jackie Payne, Dave Edmonson en The Soul of John Black. Het daaropvolgende jaar was er terug een meet & greet maar ditmaal op Moulin Blues te Ospel. Hier was hij samen met The Mannish Boys en The Insomniacs en dit voor de viering van 5 jaar Delta Groove.

Randy Chortkoff kwam te overlijden in mei 2015. Gelukkig wordt zijn werk heden ten dagen nog verder gezet en blijft zijn geest verder bestaan door Tammie Barnum, Jeff Scott Fleenor en Steven Dixon.


Randy Chortkoff
(1950-2015)

some recently CD reports Delta Groove Artists:

Andy Santana - Watch Your Step
Anthony Geraci & The Boston Blues All-Stars - Fifty Shades Of Blue
Igor Prado & The Delta Groove All-Stars - Way Down South
Henry Gray & Bob Corritone Sessions - Blues Won't Let Me Take My Rest (vol 1)

some previous CD reports Delta Groove Artists:

Mike Zito - Today (Eclecto Groove)
Mike Zito - Pearl River (Eclecto Groove)
The Mannish Boys - Lowdown Feelin'
The Mannish Boys - Shake For Me
Ana Popovic - Blind For Love (Eclecto Groove)
The Insomniacs - At Least I'm Not With You
Arthur Adams - Stomp The Foor
Rod Piazza & The Mighy Flyers Blues Quartet - Soul Monster
Jackie Payne & Steve Edmonson - Overnight Sensation
Elvin Bishop - Red Dog Speaks
Bob Corritore & Friends - Harmonica Blues
Hollywood Blue Flames - Deep In America
Kirk Fletcher - My Turn (Eclecto Grooves)
Nick Curran & The Lowlifes - Refroms School Girl (Eclecto Grooves)
Phantom Blues Band - Footprints
Jason Ricci & New Blood - Done With The Devil (Eclecto Grooves)
Mitch Kashmar - Live at Labatt

enkele photo's van Delta Groove artiesten...

pictures © Rootsville:
01 Randy Chortkoff (1950-2015)
02 Finis Tasby (1940-2014)
03 Randy Chortkoff (1950-2015)
04 Randy Chortkoff (1950-2015)
05 Leon Blue
06 Kirk Fletcher
07 Jacky Payne
08 Igor Prado
09 Jason Ricci
10 Rod Piazza
11 John Bigham (The Soul Of John Black)
12 Steve Edmonson
13 Nick Curran (1977-2012)
14 Ana Popovic
15 Mike Zito
16 Vyasa Dodson (The Insomniacs)