© Rootsville.eu

Spotlight on...

Ons kleine landje is nu niet meteen dicht bezaaid met platenlabels, zeker wanneer we het hebben over diegenen die tijd en oog hebben voor de kleinere groepen in minder populaire muziekgenres. Fandango Music in Kerkom-Boutersem is zo één van de weinige labels die ons land rijk is. Op zaterdag 17 oktober is het voor deze Fandango Music de hoogdag van het jaar want dan houden ze hun jaarlijkse ‘Fandango Night’ met uitsluitend groepen van eigen huis. Vorig jaar vond dit event in het najaar plaats is ‘De Deugniet’ te Haasrode maar dit jaar verplaatsen ze hun ‘Fandango Night’ reeds voor de 2de maal richting cultuurtempel ‘Het Depot’ te Leuven, nadat in het voorjaar op 3 maart 2014 de eerste editie hier werd opgestart.

Wie is Fandango Music? De drijvende krachten achter deze naam zijn Els Marivoet en Dirk Lekenne die zich dag en nacht inzetten om van hun label een kwaliteitslabel te maken. Dirk Lekenne is zelf een uitstekend muzikant die ook zelf nog actief is bij het huisorkest Fandango Live.  Zonder Els zou hij misschien verdrinken in het werk maar als vriendin en toeverlaat weet zij alle druk naar zich toe te trekken. Het Fandango Music Label is nu niet meteen het platenlabel waar je het bos tussen de bomen niet meer ziet maar gaat er prat op hun artiesten zorgvuldig te selecteren.

Wat is Fandango Studio? Deze opnamestudio bevindt zich in alle rust in het landelijke Kerkom tussen Tienen en Leuven. Hier kunnen de artiesten zonder storende elementen gebruik maken van een op en top professionele opnamestudio. Belangrijk is ook voor Ells en Dirk dat iedereen er zich goed voelt en zo is er hoegenaamd geen grens tussen privé ende studio wat maakt dat lekker eten en chillen hir ontzettend gewaardeerd worden. Voor de adepten onder ons volgen hier enkele technische info.

Control Room – Console
Toft ATB 32
Mac Pro Two 2.4 Ghz quad Core Intel Xeon
HP s2331a LCD 23’ screens x 2
Avid Euphonix Artist Series MC Mix, 8 faders
Avid HDX 16 x 16 System
Waves Horizon Native Bundle
Universal Audio Channel strip LA 610
Adam Near-/Midfield monitor 3-way system 2-7” woofer
Adam Nearfield Monitor 2-way 4” woofer
Presonus 6-channel headphone amplifier
Sony headphones x 4

Studio Hall – Microphones
Charter Oak E700
Mojave Large Diaphragm Cardio Tube Mic
DPA 4006A
Neumann TLM102
Neumann KM84
Neumann KM85
Sennheiser E906
Studio project TB1
Audix drumpackage (1xI5 2xD2 1xD4 1xD6 2x ADX51 4xDvice)
Shure SM57 x 4
Shure SM58 x 4
Audix OM-5 x 4

Instruments & Amplifiers
Gretsch Catalina Maple
Roland RD-700
Fender Twin
Marble Roadking
Fender Deluxe
AER 60W

Fandango Live, is het huisorkest dat indien gewenst ondersteuning geeft bij de opnamen van een single of een album. Sterk in hun bezetting als ze zijn ze ook te boeken als afzonderlijke band die over een groot arsenaal van nummers beschikken. Vorig jaar brachten ze het prachtige album ‘Hands’ op de markt waarop de veelzijdigheid aan genres een grote troef blijkt te zijn. Van roots over blues en met zelfs een knipoog naar popmuziek. Deze Fandango Live zijn ook bijzonder sterk in hun tribute aan JJ Cale en bestaan uit Dirk Lekenne (slide & electric guitar), Luk de Graaff (electric guitar), Walter Mets (drums), Pieter Akkermans (keys) en Tim Van Passel (bass). Recent brachten ze nog de mooie single ‘Homeward Bound’ uit met niemand minder dan Paul Michiels. Hun nieuwste album is te verwachten binnen een aantal weken, dus zullen we die nacht wel enkele nummers in avant-première te horen krijgen.

CD review Fandango Live

The rest of the gang…

Pete Vastenavondt beter gekend als Pete, is een singer-songwriter pur sang. Zijn timbre neemt je vast vanaf de eerste minuut en laat je tijdens een optreden niet meer los. Teksten die boeien en je met momenten enorm weten te beroeren . Solo of bijgestaan door zijn brothers in arms, Ian McCole en Luk de Graaff en Jan De Maeyer brengen ze  nummers die de close harmonie van Crosby, Stills, Nash & Young moeiteloos kunnen evenaren. Zijn solo debuut met het album ‘I Am Wilson’ uit 2013 was dan ook meteen een schot in de roos.

CD review Pete

Kirri’s Travelin’ Kitchen Jam is de naam van de groep waarbij we ‘de Kirri’ terugvinden. In de bluesscène is Kirri Valvekens hier in onze contreien al lang een certitude. Buiten Kirri bestaat de band nog uit Marc Steenbergen (vocals & black & white keys), Erik Hermans (vocals & bass) en Jan Roothooft (drums). In 2014 gingen deze Kirri’s Travelin’ Kitchen Jam in zee met Fandango Music en brachten meteen een sterk staaltje muziek op hun EP 1/One. Een mix van diverse stijlen maar met een instrumentaal nummer, Herman’s Walk waarvan ik hoop dat ze het nog eens ’live’ te horen zal zijn op de Fandango Music Label Night.

CD review Kirri's Travelin' Kitchen Jam

GumboGumbo! zag ik op hun vorige nacht voor de eerste keer. Opmerkelijk was toen dat ze ook mij hun ganse set wisten te boeien en die avond werd dan ook single ‘Charger’ aan het grote publiek voorgesteld. Six, Jack, Jan en Serge kan je best catalogiseren onder de noemer rootsrock. Als liefhebbers van zowel blues als hiphop weten ze deze stijlen ook moeiteloos in elkaar te mixen waardoor je ze als een viertal met passie kan beschrijven.

Handkerchief is het laatste paradepaardje dat deze stal rijk is. Dit jaar brachten ze hier op dit Fandango label een onwaarschijnlijke EP uit. De release werd gehouden in de De Roma te Antwerpen als voorprogramma van C.W. Stoneking, wat meteen mooi staat op hun CV. Verbazend was dat zijn na hun ‘acte de présence’ zowaar van een uitverkochte zaal een staande ovatie kregen en dan weet je meteen dat ze hier bij Fandango enkele raspaardjes hebben binnengehaald. De Antwerpse Handkerchief bestaan uit Christof Annaert (vocals, guitar & blues harp), Tijs Bonner (vocals & keys), Bram Stessel (vocals & double bass), Nicholas Hermans (trumpet) en Werner de Kroes (drums & percussion) en noemden zich in een vorig leven ‘The Woody’s’. In hun muziek kan je alles zo wat in terugvinden zoals ska, gypsy, blues, swing en bepop. Hun bezig zien en horen maken van je avond een geslaagde avond.

CD review Handkerchief

Zo krijg je ook meteen de 5 namen die op de affiche prijken van hun ‘Fandango Music Label Night’ die dus zal plaatsvinden in ‘Het Depot’ op zaterdag 17 oktober. Ambiance en klasse zullen die avond zonder meer hand in hand gaan dus allen op post!

website