© Rootsville.eu

Spotlight on...

GRAINNE DUFFY (Irl)

Op donderdag 08 oktober gaat het nieuwe clubseizoen van start bij Move2Blues en zal iedere maand een donderdag in de MOD in teken staan van de blues. Voor de aftrap van het seizoen 2015-2016 was Danny Guilliams gaan zoeken in het land van de Ierse god Rory Gallagher en viel zijn oog op Grainne Duffy. Uiteraard had hij dit uniek talent al eerder aan het werk gezien want zo was zij al te gast op Swing Wespelaar 2013. Toen stond ze op vrijdag samen met onze eigenste Doghouse Sam en Keith Dunn op de affiche. Nu zal ze dus de hoofdstad van Limburg aandoen met een concert dat hopelijk kan blijven nazinderen.

Deze Grainne Duffy is afkomstig uit Castleblayney in Ierland. Haar muziek wordt beschreven als bijzonder krachtig en haar nummers zijn geïnspireerd door de passie die ze heeft ontwikkeld voor de blues. Eén van haar grote voorbeelden in de blues is volgens haar Bonnie Riatt, maar ook de muziek van Peter Green en Fleetwood Mac is haar bijgebleven. Haar debuut album ‘Out Of The Dark’ nam ze op met Ronnie O’Flynn en kwam op de markt in 2007. Een album waarop zij haar skills als singer-songwriter ten volle kon benutten met eigen werk zoals haar favoriete ‘Waiting For You’ maar ook met sterke covers zoals de mooie ballad ‘I’d Rather Go Blind’. In 2012 bracht zij haar 2de album ‘Test Of Time’ uit.  Op dit album probeert ze de invloeden van blues, soul en pop in elkaar te mixen waardoor dit album toegankelijk blijkt te zijn voor iedere muziekliefhebber. Een album waarop ze 11 nummers zelf heeft geschreven.

Alvorens ze zelf aan spelen begon te denken luisterde samen met haar zuster naar muziek van de Stones en Fleetwood Mac maar mede door de muziekverzameling  van haar vader maakte ze ook kennis met de country van o.a. een Linda Ronstadt. Door haar diploma te behalen aan de Nationale Ierse Universiteit, gebruikte ze die ervaring om zelf beginnen muziek te schrijven en leerde ze zo het beroep van muzikant bijzonder goed in te schatten.

Na een leerschool bij diverse Ierse bands begon ze op haar eigen benen te staan en zo evolueerde ook haar stijl tot diegene waarmee ze nu zichzelf probeert te vereenzelvigen. Haar eerste gitaar was een Fender Stratocaster maar ook hier voerde ze een verandering door voelt ze zich nu goed bij de warmere klanken van een Gibson Les Paul.

Om haar nieuwe Europese tournee luister bij te zetten wordt er eind september een nieuw album op de markt gebracht. Deze schijf werd een impressie van een 'live' optreden. Van dit album zal er uiteraard later nog een recensie verschijnen op Rootsville. Een tour die haar naast Engeland ook brengt naar Noorwegen, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Nederland en Oostenrijk om zo ook te belanden in ons kleine maar bluesminded België met als enige concert hier bij Move2Blues in Hasselt en om uiteindelijk terug te eindigen in haar Ierland en meer bepaald in Belfast.

CD review Grainne Duffy 'Live'

Op vraag van Grant Bucknell van Movinmusic Music hadden we ook een klein gesprek met dit Ierse talent...

Rootsville: Je staat voor een grote Europese Tour met 40 optredens in 8 landen, schrikt dat je niet een beetje af?

Grainne Duffy: Nee zeker niet. Ik hou ervan telkens weer op nieuwe locaties te kunnen spelen en daardoor mijn muziek aan zoveel mogelijk mensen te kunnen laten horen. Ik ben steeds weer heel dankbaar aan diegene die naar mijn optredens komen, dat alles maakt het voor mij zeker de moeite waard.

Rootsville: Tijdens je Europese Tour stel je ook een volledig nieuw 'Live' album voor. Zijn er in de toekomst plannen om ook een nieuw studio album uit te brengen?

Grainne Duffy: Zeker en vast, die plannen zijn reeds gemaakt en we hopen in de lente van volgend jaar het nieuwe album te kunnen voorstellen. Diegene die naar de conderten komen luisteren zullen zeker en vast al kennis kunnen maken met enkele nieuwe nummers die dan op het album zullen komen te staan. We krijgen reeds vele positieve racties op deze nummers tijdens onze concerten. We hopen ook dat ons 'Live' album bij iedereen in de smaak zal vallen om zo nog meer nieuwe fans te kunnen aantrekken.

Rootsville: Is er tussen al de drukte van zo een immense tour nog tijd om nieuw materiaal te kunnen schrijven?

Grainne Duffy: Dat hopen we zeker. We hebben ook enkele dagen rust ingelast om zo nieuwe inspiratie te kunnen opdoen wat altijd wel bevordelijk is voor het schrijven van nieuwe nummers.

Rootsville: Grainne, in het begin van je carrière begon je te spelen op een Fender Stratocaster. Geleidelijk ben je beginnen omschakelen naar een Gibson Les Paul, vanwaar die keuze?

Grainne Duffy: Ik hou nog steeds van beiden gitaren. Ik zie mezelf ook als een melodieuze gitaarspeelster die zich graag inleeft bij tragere nummers. De trage akkoorden waar ik zo van hou passen dan perfect bij de Les Paul en daardoor voelt het goed om op deze fijne gitaar te kunnen spelen.

Rootsville: Er staan tal van optredens in Duitsland en Frankrijk op het programma. In België en Nederland hou je het telkens bij één enkel concert?

Grainne Duffy: Ik hoop in de toekomst ook meer concerten te geven in jullie land. Ik vind het zelfs goed dat je deze vraag stelt want zo kunnen we al beginnen werken aan een nieuwe tour.

Rootsville: Er zitten vele concerten aan te komen met als gevolg een hele tijd doorbrengen in het nachtelijk leven van de clubs. Begin je dan na een tijdje het groene Ierland niet te missen?

Grainne Duffy: Het is altijd weer spannend wat we iedere dag van deze tour kunnen beleven. Uiteraard zijn er momenten dat je familie, vrienden en je thuisland soms eens mist. Het is steeds weer een evenwicht zoeken tussen die momenten van gemis en het professionele van mijn beroep. Ik probeer me dan steeds weer op mijn muziek te focussen en weet dat wanneer ik terug op het 'groene eiland' kom het tijd is om voldoende 'quality time' te hebben met vrienden en familie.

Rootsville: Bedankt en tot in België op 08 oktober tijdens het concert in Hasselt.

Grainne Duffy: Zeker en ik hoop dat we dan het gesprek nog kunnen verder zetten.

Het 'Live' album van Grainne Duffy wordt uitgegeven bij M2 Music (Dirk Osterhaus) en zal tijdens de European Tour 2015 te verkrijgen zijn. De officiële release datum voor dit album is 25 september 2015.

 

 

 

Movinmusic Agency bestaat uit Mike Hellier en Grant Bucknell. Beiden zijn oude rotten in het vak wanneer we het over blues hebben in de UK. Mike als booking agent en muzikant zoals we recent nog bij Mike Vernon & The Mighty Combo op Gevarenwinkel konden vaststellen en Music promotor Grant Bucknell wisten elkaar goed te vinden en hebben met hun agentschap een keur aan artiesten in huis.

Het is ook bij dit Movinmusic Agency dat je moet zijn om deze Grainne Duffy en haar band vast te leggen. Wanneer je naar hun website gaat kijken zal je vaststellen voor welke blues, funk en rootsmuzikanten je ook nog bij hen terecht kan. Buiten Mike Vernon & The Mighty Combo zijn er ook de Amerikaanse rhythm & blues sensatie Davina & The Vagebonds te boeken. Of wat dacht je van Alvin Youngblood, Moreland & Arbuckle of Jo Harman.

more info:
Grainne Duffy
Road Management
M2Music
Movinmusic Agency
Move2Blues