© Rootsville.eu

SPOTLIGHT ON
GUTTLIN
info merk: Guttlin

© Rootsville 2017

Karel Phlix aka Mr. Helix is voor onze blues adepten geen onbekende naam. Als medeoprichter van de formatie 'Blues Lee' en als frontman van 'Helix Electrix' speelt hij in 2 blues bands die met regelmaat op onze affiches prijken. Als doorwinterde guitarslinger was het altijd zijn droom om zelf zijn eigen six-string te gaan ontwerpen. Het ging niet zo zeer om er een te maken maar eerder om een gitaar te ontwerpen die zo tot op de podia zou geraken. Het ontwerpen van zijn eigen doordacht model zou een feit gaan worden en zo konden zijn kompanen bij 'Blues Lee' beginnen brainstormen over een naam en na een tijdje kwam de naam 'Guttlin' uit de bus, alsof het een alles zeggend buikgevoel betrof.

Ergonomisch en praktisch is één ding maar een gitaar moet ook nog eens goed klinken en daar begon dan het sleutelen eraan tot na verschillende ontwerpen de 'Classic King' als een 'fenix' kwam te verrijzen. Net als 'de' blues van Blues Lee anders is zou ook dit ontwerp niet zo maar een copy zijn van iets wat al bestond, nee het moest ook nog eens qua ontwerp uit de box springen. Tijdens de verschillende spinsels ontstond dan ook uiteindelijk de 'Supreme Tux' dat verder in de toekomst als basis model zou gaan dienen. Doordat het ontwerp een feit was geworden reikte de honger van Karel Phlix dan ook steeds verder dan dit ene ontwerp. Gaandeweg kwamen zijn skills voor het bouwen van een gitaar dan ook tot ontwikkeling en als een doorwinterde gitaarbouwer kwamen ook alle andere elementen aan bod. De keuze van het hout, het zelf ontwerpen van de 'pickups', een goed doordacht logo, tot het zelf maken van de knoppen, alles zou door zijn eigen twee handen gebeuren. Ook het zich verdiepen in de 'zeefdruk' en het aanbrengen van de kleur, niets zou Karel nog aan het toeval overlaten en leidde tot zelfs het omkappen van zijn favoriete boom waaruit dan zijn eigen 'Guttlin' zou ontstaan. Vandaar ook de slogan, One man, Two Hands, One Vision, One Brand...

De bal was aan het rollen gebracht en ondertussen zijn we sinds het ontstaan van het basismodel een decennium verder. In 2008 werd de 'Supreme Tux' verkozen tot 'Most Beautiful Guitar' op het grootse gitaarforum in de Benelux, Gitaarnet.nl. Dat het niet zomaar een ééndagsvlieg was werd bevestigd in 2009 en 2014 toen twee andere Guttlins in diezelfde competitie op de tweede plaats eindigden. De kelderverdieping van huize Phlix was ondertussen ook getransformeerd in een echt atelier waar momenteel al verschillende Guttlin modellen hun ontstaan kenden.

Voor een paar modellen werd er even gelonkt richting grotere broers zoals bij de 'Helectrix G44' (Danelectro/Harmony) en de akoestische versie voor een Guttlin L-00 (Gibson J-45). De eerste akoestische 'Guttlin' bouwde Karel Phlix voor zijn eigen dochter al moest die als honorarium wel een van haar Barbie poppen afstaan die dan verder zou gaan dienen als mascotte van het merk. Of het een Linda Lu of een Maggie Mae is, dat ben ik vergeten te vragen ;-), misschien een Barbie Blue? Een logisch gevolg van dit alles was dat er ook bestellingen begonnen binnen te komen waarbij Karel opteerde voor diegene die ook daadwerkelijk op de diverse podia te zien en te horen zouden zijn. Eén van de vaste gebruikers op dit vlak zijn onder meer de 'Boogie Beasts' en zeker Mathias aka 'The Goon Mat' is ondertussen onafscheidelijk geworden met zijn 'Guttlin'.

Voor het bouwen van deze authentieke 'Guttlin' gitaren wordt er meestal geopteerd voor de houtsoorten 'esdoorn' en Afrikaanse mahonie. Een hoop zelf ontworpen sjablonen doen dienst voor de verder uitbouw van een Classic King, een Thin King, een Twing King, een Servant, een Joker een Nostrat en ga zo maar verder. Gaandeweg het hele project ontstond ook de vraag voor een basgitaar. Als basis voor het ontwerp werd er door Karel Phlix gekozen voor het model 'Helectrix' en zo ontstonden de four-strings 'BobKing Bass' en 'Baron Bass'. Een brainstorming tussen Karel Phlix en Patrick Indestege (Black Cat Biscuit en Mr. Ale & Mr. Alley) leidde dan weer tot een nieuw model.

Je zou het ook als een sprookje kunnen aanzien maar wonderwel kwam er ook de vraag voor een 'Guttlin' uit het land van Fender, Gibson en Gretch en zo kwam Karel in contact met niemand minder dan Duke Robillard. Deze stichter van 'Roomful of Blues' en ex-lid van 'The Fabulous Thunderbirds' had via het 'world wide web' ook zijn oog laten vallen op een 'Guttlin'. A dream comes true en zo is deze fervente liefhebber van gitaren ook vandaag de dag in het bezit van liefst twee stuks van deze 'Handcrafted Originals'. Ook bij onze noorderburen kan je Richard van Bergen tot een eigenaar van een Guttlin beschouwen. Zo kwam er ook nog meer interesse uit de US en lag er tijdens het maken van deze reportage een 'Guttlin' te wachten om verscheept te worden naar Texas.

Voor Karel Phlix mag het in geen geval een massaproductie gaan worden. Het bestellen van een van deze 'Handcrafted Originals' gaat dan ook samen met het uitwerken van de wensen van de gitarist, of het nu een elektrische, een basgitaar of een akoestische Guttlin betreft. Ieder onderdeel van het produktie proces van een 'Guttlin' gaat door de handen van Mr. Helix samen met het streven naar perfectie.

Interesse? neem contact op met Karel Phlix: mail of bel 00 32 (0)496 17 89 13

some Guttlin guitars @ work


the Guttlin store...

photo credits © Rootsville
uitgezonderd Duke Robillard (Duke Robillard)
en 'The Guttlin Store' (Varidesign)