© Rootsville.eu

Spotlight on... Hat Man Session (F)

Zoals u reeds kon lezen in het verslag van de European Blues Cruise, was er slechts één Europese band aanwezig. Reden genoeg dus om deze band in de schijnwerper te zetten om even kennis te maken.

We hebben het hier over de Franse, uit Marseille afkomstige band, Hat Man Session. De band wordt gevormd rond frontman Nasser Ben Dadoo. Voor mij totale onbekenden maar ze wisten mij gedurende de zesdaagse trip toch van hun kunnen te overtuigen. De band was toen in een bezetting met 4 maar oorspronkelijk zijn ze echter met twee, Nasser aangevuld met een geweldige harmonicaspeler Marko Balland.

De band tast de grenzen van de blues af en pint zich niet enkel vast op de Chicago blues. Ze spelen zeer gepassioneerd in een volledige bluesbeleving, en volgens wat wij van de aanwezige Fransen konden horen, speelden ze overal waar ze kwamen, de zaal plat. We konden na de cruise even een belletje plegen met Nasser om enkele woorden uit tewisselen

Rootsville: “Hey Nasser, alles goed? Al bekomen van de Cruise?”

Ben Dadoo: ” Ja zeker. Ondertussen als in Italië gespeeld, dan naar Spanje en terug naar Frankrijk.”

Rootsville: ”Hoe is alles voor jou begonnen?”

Ben Dadou:“ Wel, ik ben geboren en getogen in de wijken ten Noorden van Marseille, niet altijd de gemakkelijkste dus. (lacht). In die buurten leefden veel zigeuners of gipsy’s zoals ze zeggen en die waren constant op de gitaar aan het spelen. Ik was toen 9 of 10 jaar en dat heeft mij aangezet om gitaar te spelen. Als jonge puber woonde ik niet ver van een bluesclub met de naam “Maybe Blues Club’. Ik knapte al wat klusjes op voor de baas en die liet mij regelmatig binnen. Zo zag ik daar grote namen als Albert King en Bernard Allison, en was ik verkocht.”

Rootsville:“ Is er één iemand specifiek waar jij je inspiratie haalde?”

Ben Dadoo:“ Het is niet gemakkelijk om één naam te noemen, maar mijn grote voorbeeld is toch wel Muddy Waters, maar ook Taj Mahal. Die laatste vooral om zijn veelzijdigheid en zijn zin om alle vlakken van de blues af te tasten.”

Rootsville:“ Hoe zit het juist met de bezettingen van Hat Man Session?”

Ben Dadoo: ” Normaal ben ik het samen met Marko Balland. Doch voor bepaalde gelegenheden treden wij ook met drie, vier en soms zelfs met 5 op.”

Rootsville:“Hoe heb je eigenlijk Marko leren kennen?”

Ben Dadoo: (lacht) “Echte blues, een vrouwenkwestie, maar dat moet je Marko dan maar zelf eens vragen hahaha…”

Rootsville:” Jullie nieuwe cd heet ‘Dogs ’n Wolf”, hoe komen jullie aan die naam?”

Ben Dadoo:“ Wel, het is eigenlijk de vertaling van het Franse ‘Entre chien et Loup’, de periode voor het vallen van de totale duisternis waarin alles moeilijk te herkennen is. Dat slaat ook op de muziek die op de cd staat. We wilden niet alles in Chicago blues spelen en hebben er dus voor gekozen om de zaak wat te variëren, vandaar de naam.”

Rootsville:“ Staan er nog projecten op stapel?”

Ben Dadoo:” Ja, onze nieuwe EP is bijna af en zal worden voorgesteld op het festival van Blues Sur Scene op 13 november. We zijn ook een videoclip aan het opnemen en die zal uitkomen in januari 2017.Verder nog tal van optredens. Onze agenda is goed gevuld Ik kom trouwens naar België samen met Marko. We spelen op 08 oktober in Luik op het Harmoliège festival, alle Belgische bluesfans kunnen Marko en mij daar aan het werk zien. »

Rootsville: « Nasser, bedankt voor het gesprek en tot ergens ten velde »

Ben Dadoo: « Graag gedaan, bedankt en we komen elkaar zeker nog eens tegen. »

Harmoliège gaat door van 07 tot 09 oktober in het Centre Culturel de Chénée,Rue de l'Eglise, 1 - 4032 CHENEE-LIEGE (Belgique)

interview by Marcel


CD report: read more
Dog N'Wolf (2015)