© Rootsville.eu

SPOTLIGHT ON
HOOKROCK 2020
info organisatie: Hookrock

© Rootsville 2020

We zouden alweer aan de 17de editie toe geweest zijn van het jaarlijks gezellig Blues & Roots festival. Dit jaar zou het event plaatsvinden op 3 en 4 juli op de reeds vertrouwde locatie OC Rooierheide in Diepenbeek. Voor dit weekend waren er 11 bands voor u geselecteerd in de hoop dat er voor elk wat wils inzit.

Vrijdag 3 juli 2020

Women's Blues (F)
website
video


Photo Dominique Wenta © Paul Jehasse

Met deze "Dominique Wenta" aka "Woman's Blues" halen we meteen een blues madam in huis die van wanten weet. Met een carrière van al meer dan 30 jaar koos ze ook voor de "Blues" en daarmee is Dominique Wenta, al een legende. Ze speelde en zong in "Starmania" de musical van Michel Berger. Ze is een stemcoach, variërend van politici, zangers tot komieken. Vorig jaar was gaf ze in ons land nog een concert in de "Blues Sphere" te Luik. Je zal zonder meer genieten van de "See See Rider Blues" zoals we die kennen van Ma Rainey.

Crossfire (UK)
website
video


photo Crossfire © Crossfire

Ook met de volgende band uit de UK halen we er eentje in huis dat voor onze meeste blues liefhebbers nog een onbeschreven blad zal zijn. "Crossfire" is in 2017 opgericht door Marcus Praestgaard. Hij wordt beschreven als een oude blues-ziel in een jong lichaam. Marcus werd in 2018 genomineerd voor de "UK Young Blues Artist of the Year Award", en haalde 2 nominaties binnen tijdens de "Blues Awards UK 2020". De mosterd haalde hij bij namen als BB King, Albert Collins, en Robben Ford.

The Revolutionairs (UK)
website
video


photo Ed Stephenson © Rootsville

Alles komt terug, en als het dan nog goed is kunnen we daar niets op tegen hebben. Vorig jaar sloten hier "The Revolutionairs" af in het OC Rooierheide. Geen "nuchtere" ziel die toen nog de benen kon stil houden en het werd een feestje dat nog lang in ons geheugen bleef nazinderen. Op vraag van de band zelf halen we deze op en top ambiance band terug in huis maar ditmaal als headliner op vrijdag. Let's shake ratlle 'n roll ;-)

The Strikes (NL)
website
video


photo Big Pete (The Strikes) © Rootsville

Ook onder de noemer van "alles komt terug" wisten Big Pete & The Strikes terug samen te komen. Ze hadden er al een tijdje aan gewerkt en in 2019 was het dan zover en nam de een reünie tour van "The Strikes" een aanvang op "Kwadendamme". Begin deze eeuw brachten "The Strikes" onder aanvoering van frontman en wizzard on the harmonica en met het uitbrengen van hun album "Bathroom Acoustics" het tot de Europese top. Hun blues is rauw en puur en niet zelden vergezeld van een psychedelisch tintje. Deze zomer als afsluiter op vrijdag hier op Hookrock!

Zaterdag 4 juli 2020

One Rusty Band (CH)
website
video


photo Léa (One Rusty Band) © Rootsville

"One Rusty Band" dat is zowel muzikaal als visueel een treffer. Dit uit Genève energiek duo is meteen ook een lust voor oog en oor. "One Rusty Band" bestaat uit Greg die als "OMB" fungeert in samenwerking met de tapdanseres Léa. Vergezeld van de nodige obligate instrumenten als een cigarbox, een smoelschuif en een beatbox moeten we er toch enigszins bij vermelden dat de meeste ogen gaan naar Léa.

De echte muziekliefhebbers zullen zonder meer ook oog hebben voor de geniale neckmoves van een Greg die wel weet waar de noten te pikken. Léa is voorzien van een paar dansschoenen maar dan specifiek voor het onderdeel tapdansen. Haar vierkante meter hier op het podium bestaat uit een houten vloertje, uiteraard versterkt met een micro en verder heeft ze nog een washboard ter beschikking, en niet in het minst een grote dosis energie. In 2016 brachten ze hun debuutalbum uit en verder schopten ze het al tot bij "Jools Holland". Dit als opener op zaterdag.

Nick Steed Five (UK)
website
video


photo Nick Steed © Rootsville

Voor deze tweede band op zaterdag mag er alvast wat toelichting bij. Als band is deze "Nick Steed Five" nog niet zo bekend in ons landje. In het Oostblok wist deze Britse toetseman al vele clubs plat te spelen en ook in België waren er vorig jaar enkele concerten zoals in "The Crossover Music Pub" te Gent. Nick Steed is misschien nog beter bekend als toetsenist bij "Norman Beaker". Met zijn blues is hij van alle markten thuis en zo brengt hij ons Chicago tot in de straten van New Orleans. Je staat een wervelend concert te wachten met deze "Nick Steed Five". Boom baby boom!!!

Juwana Jenkins (US)
website
video


photo Juwana jenkins © Juwana Jenkins

Gekend en toch ook nog een beetje onbekend, dat is de volgende naam "Juwana Jenkins". Ze stond ooit bekend als een export soul product uit "Philadelphia". Na bijna 20 jaar on tour zijn Jenkins 'rijke bezorging en met gospel doordrenkte zang haar handelsmerk geworden. Knight & The Pips en Isaac Hayes, aangedreven door Jenkins 'moderne smaak en fel energiek randje. Bekend om haar vurige, feel good-optredens, was Jenkins een verheugend en opbeurend publiek in de Verenigde Staten, Europa en Azië gedurende haar hele carrière en woont al enkele jaren in Tsjechië. Voornamelijk zo goed als een primeur voor België.

Voodoo Twinz & The 2 Patricks (B)
facebook
video


photo Jan Jaspers (Voodoo Twinz) © Rootsville

Misschien wel ontstaan om de gaatjes op te vullen in het iconische café "Blauwe Kater" te Leuven, maar ondertussen wel uitgegroeid tot een fel begeerde band. Er waren vooreerst de "Voodoo Twinz" en dat zijn het Vlaamse duo uit de "Boogie Beasts, met name Jan Jaspers en Gert Servaes. Als hulp vroegen ze in eerste instantie hun Waalse blues brother Patrick Louis. Steeds meer traden ze op de voorgrond en zo werd ook bassist Patrick Indestege in het geheel betrokken. In laatste instantie kwam ook Patrick Cuyvers en zijn "beast" zich bij deze "Voodoo Twinz" te voegen. Op Hookrock kunnen er maar twee Patrick's aanwezig zijn maar de ambiance blijft uiteraard verzekerd! Van Hound Dog Taylor tot John Lee Hooker, maak u klaar voor een feestje.

Archie Lee Hooker (US)
website
video


photo Archie Lee Hooker © Rootsville

Met een naam als een klok kan het niet anders dan gensters geven, en als je daarenboven nog de neef bent van die iconische John Lee Hooker dan is het hek helemaal van de dam. Hij stond hier bij Hookrock al een tijdje aan te vinken en in 2020 is het dan zo ver. Tijdens zijn show ontpopt deze Archie Lee Hooker zich tot een perfect entertainer. Energieke songs en opzwepende boogies als in de tijd van wijlen John Lee. In 2018 bracht hij nog het sterke album "Chilling" uit en is sindsdien niet meer weg te denken van de podia in de Lage Landen.

Big Boy Bloater (UK)
website
video


photo Big Boy Bloater © Rootsville

Onder de noemer Jump ’n Swing Blues hebben we Big Boy Bloater geselecteerd voor u. Ergens gaan de geruchten dat dit de afscheidstour zou gaan worden met zijn band en dus zijn we maar al te blij dat we deze Brit op ons podium hebben gekregen. Big Boy Bloater is the name…Swing the game en de ouderen onder de aanwezigen moeten stilaan met weemoed aan de sixties beginnen denken. ‘Whammy’, ‘Gangster Of Love’ en ‘Man or Monkey’ ze staan allemaal op hun setlist en diegene die hem al die jaren volgden gaan zeker niet bedrogen naar huis want what you hear is what you get…

Mudvibe (B)
facebook
video


photo Henk Van der Sypt (Mudvibe) © Rootsville

Mudvibe is een collectief van Belgische blues giganten die het al allemaal hebben bewezen. Een alliantie die waarschijnlijk voor "Blues Peer" 2018 werd opgericht . Op het "www" vinden we van deze sjarels als groep nog niet al teveel terug maar als ik de namen vermeld van Big Dave, Henk Van der Sypt, Luke Alexander, René Stock en Steve 'Dynamite' Wouters dan weet gans blues-minded België over wie het gaat. Zo staat hier een behoorlijk stukje geschiedenis op het podium zoals we die kennen van groepen als "Last Call" en "The Electric Kings", en zijn we uiteraard benieuwd wat deze krakken hier op Hookrock uit de mouw komen te schudden. 'Commit A Crime' zullen we dan maar zeggen...voilà en nu mogen er stilaan enkele café-concerten de revue gaan passeren ;-)