© Rootsville.eu

SPOTLIGHT ON
Little Jimmy


© Rootsville 2019

Wanneer het interviews betreft zullen we met Rootsville er nooit op aandringen. Honderd maal diezelfde vraag aan een muzikant stellen kan niet wegen tegen de spontaniteit van een ongedwongen gesprek. het is daar dat meestal zoveel mooiere (en soms ook niet mooiere) feiten aan het licht komen.

Zo kregen mijn collega Marcel en ikzelf in 2017 de krop in de keel door meer dan een uur lang te zitten luisteren naar Janiva Magness. Een zwaar beladen verhaal dat we gelukkig ook onverbloemd mochten publiceren van haar (Janiva Magness). Of onze ontmoeting in 2008 met Ana Popovic waarbij Witte MVS en ik ongedwongen met haar een gesprek hadden over het moederschap en ze zo ook als een fiere mama over haar zoontje kon vertellen (Ana Popovic). Of een gemoedelijk gesprek met Scottie "Mad Dog" Blinn ergens in Tijuana met een margarita in aanslag (Scottie "Mad Dog" Blinn). Ook onvergetelijk was in 2008 een gesprek met een levensverhaal door Eugene Hideway Bridges, alsof het woord filosoof nog moest worden uitgevonden (Eugene Hideaway Bridges). Er waren ook de aan de tafel kluisterende gesprekken met Doug MacLeod, een Ted Russel Kamp of een Derek Trucks en een Jimmy Tackery. Verhalen om van te genieten.

In de hoop om nog eens een levensecht verhaal te kunnen horen trok ik richting Grimbergen en meer bepaald naar de "CRV". Niet zo maar een gekozen locatie maar een plaats waar deze persoon jarenlang als patron en chef de cuisine de plak zwaaide. Een plaats die door ondergetekende toen ook werd bezocht met de motorclub van het HD "Zenne-Dyle Chapter", een plaats waar ook wij al eens wilde verhalen kwamen te vertellen, en niet in het minst een plek waar we ook met regelmaat getuige waren van goede 'live' concerten op kleinschaligere basis en konden genieten van lekkere Vlaamse stoverij, het signature gerecht van onze persoon. Aangekomen rond "high noon" bleek de "CRV" potdicht en ging het zo naar zijn tweede thuis, "Café Veldkant" in Grimbergen. Dit voor een glaasje druivensap aka rode wijn met niemand minder dan The Original Belgian Blues Tiger...Marc Claeys

Het verhaal van een "Blues Rebel" naar analogie met zijn zopas verschenen album dat op 15 maart door deze "Original Belgian Blues Tiger" werd uitgebracht op het "Sing My Title" Label (album report)


Little Jimmy @ Missy Sippy Gent (2018) © Rootsville

Jungle King, iene kier...

Marc Claeys AKA Little Jimmy AKA Don Croissant werd op 8 november 1944 geboren in Ledeberg als zoon van een banketbakker. Zijn eerste contact met muziek was er eentje bij de plaatselijke fanfare waar hij trompet speelde waarna hij ook gitaar leerde spelen. Op 16 jarige leeftijd was er zijn eerste concert in Gent-Brugge met als gevolg, één en al chaos. Niet dat hij moeilijk deed, bijlange niet, maar gewoon omdat hij iets tegen die scheermachines had, lees "Senneiser microfoon". Zijn alias "Little Jimmy" bedacht hij zelf en daarmee werd ik onderhouden met een oorlogsverhaal waarbij Jimmy's grootouders tijdens de oorlog onderdak verleenden aan een Amerikaanse "G.I.", ook wel hier in de volksmond Jimmy's genoemd. Toen Marc Claeys op zoek moest naar een artiestennaam kwam hij als oorlogskind zo uit bij "Little Jimmy".


Little Jimmy @ Café Veldkant Grimbergen (2019) © Rootsville

Jungle King, twie kiere...

Begin jaren 60-tig richtte hij zijn groep "Litte Jimmy and the Robots" op. Zijn vader was die tijd impresario van "The Robots" en ook later van "The Sharks". Ergens in 1963 speelde Little Jimmy en zijn band ergens samen met de indo-rockband "The Sharks" waarna er een fusie volgde van beide groepen en meteen ook een bijzonder hoofdstuk begon in het leven van deze "Blues Rebel". De samenstelling van de "The Robots" bestond toen uit Little Jimmy (vocals, guitar), Danny Pelfreine (guitar), Maurice Keghels (bass) en Eddy Rupprich  (drums).


Little Jimmy & The Sharks (1963) © unknown
met Little Jimmy, Rudy Dequelou, Robbie Van Raalten, Carlos Van den Berg en Humphrey Jolly

Jungle King, drie kiere...

Als "Little Jimmy & The Sharks" speelden ze zo voorprogramma's voor groepen als "The Who", "The Kinks", "The Spencer Davis Group" en "The Small Faces". Niet mis zou je zo zeggen maar 27 maart 1966 kwam er dan plots dat ene concert waar nu 53 jaar later nog over wordt gesproken. "Little Jimmy & The Sharks" openden toen voor niemand minder dan "The Rolling Stones". Little Jimmy's quote van toen "Ik zweer het u, wij waren beter" galmt nog steeds door de wandelgangen van de blues. Diegene die toen in Schaarbeek op het podium stonden waren Little Jimmy (vocals, guitar), Robbie Van Raalten (guitar), Arthur Bergmann (drums), Walter Bax (guitar)  en Cyril Van den Hemel (bass).


Little Jimmy @ Café Veldkant Grimbergen (2019) © Rootsville

Jungle King, vier kiere...

In 1967 was er de split van "Little Jimmy & The Sharks". Vlak erna begon Jimmy een soulformatie met de naam "The Jimmy Clay Style". Uit die periode komt ook het nummer "Everthing Looks Spic'n Span", maar deze band was geen lang leven beschoren. We schrijven 1971 toen de groep tot stand kwam met de naam "Little Jimmy & The Rock 'n Roll Highschool". Met een kwinkslag kwam "Little Jimmy" nog te vermelden van...nu weet je waar de Ramones hun inspiratie haalden voor hun song. Een band waarmee een singel werd uitgebracht. De A-kant luisterde naar de titel "Roll Suzy Roll" en op de B-Kant was er "Teach Me To Lie". In deze Rock 'n Roll Highschool speelde er naast Little Jimmy ook nog, Cell De Cauwer (drums), Yves Devriendt (guitar), François Maes (tenor sax) en...Jean Blaute, maar ook aan dit verhaal kwam een einde.


Little Jimmy photo © Café Bonnefooi

Jungle King, vijf kiere...

In 1973 sprak hij met Keith Richards die hem een carrière switch voorstelde maar koos Little Jimmy toch voor een veilige haven bij vrouw en gezin. Na een verblijf in de VS belande Jimmy tenslotte terug in Brussel. Het leven als muzikant was niet te vereenzelvigen met een gezin en dus begon Jimmy alles een beetje af te bouwen en opende in 1985 in Brussel een restaurant. Op zekere dag werd hij in de verleiding gebracht om te gaan spelen op de "Mallemunt", dit met Jean Blaute, Roland van Campenhout en Stoy Stoffelen. Schort uit, deur dicht maar helaas betekende dit ook het einde van het restaurant. Met Pascale Janssens uit Schaarbeek vormde hij ook kort een duo onder de naam "China James & The Yellow Doll".


Little Jimmy @ Missy Sippy (2018) © Rootsville

Jungle King, zes kiere...

Na het overlijden van zijn "madam" Grazina ging Jimmy op een woonboot wonen op het kanaal "Brussel-Vilvoorde". Hij was op zoek naar een andere alias van "Little Jimmy" en leerde ook zo Lot Lemm kennen die costumière was bij het theatergezelschap van Jan Lauwers. Tijden een reisje richting Spanje met Lot Lemm zag hij de reclame van een bakkerijketen en kreeg hij een ingeving. "Don Croissant" was geboren. Onder deze naam bracht "Little Jimmy" drie albums en een EP uit.


Don Croissant @ Mallemunt Brussel - photo © unknown

Jungle King, zeve kiere...

Het leven ging verder en aan de oever waar zijn woonboot lag aangemeerd bevond zich het clubhuis van de "Koninklijke Zeilkring Grimbergen", in de volksmond gewoonweg de "CRV". Het was hier dat hij zich kwam te nestelen en ook terug de vreugde vond aan het fornuis. Het was hier ook dat ik Little Jimmy aka Don Croissant persoonlijk leerde kennen. Met regelmaat schoven we met de Harley rijders aan tafel in de "CRV" na een wekelijkse zondagsrit. Concerten in de "CRV" met namen als Kathleen Vandenhoudt, Patrick Rigeulle en Jan Hautekiet wisten ons toen ook wel te vermaken. In 2008 werd er hier op de parking zelfs een heus "Little Jimmy's Rock & Blues Festival" uit de grond gestampt. Tijdens dit festival bracht hij een set als "Little Jimmy" en eentje als "Don Croissant".


Little Jimmy @ Little Jimmy's Rock & Blues Festival (2008) © Rootsville

Jungle King, acht kiere...

Het leven ging verder en zo verdween Jimmy ook bij mij even uit het gezichtsveld tot ik hem in 2014 plots terug tegenkwam als "Don Croissant" op het festival "Bij Ford Genk". Het was Steven Kauffmann die zijn schouders kwam te zetten in het terug opwaarderen van "Little Jimmy". Ook het contact met zijn bluesbrother van weleer Roland kwam terug tot stand. In 2015 stak Tim De Graeve aka Tiny Legs Tim terug het vuur aan de lont en bracht zijn "Tiger Tapes" terug uit op vinyl op het label "Sing My Title". Het was Tim die ook Jimmy kwam aan te porren om terug een album te gaan opnemen. Vorig jaar was er dan samen met Roland een soort warming-up die de menigte in de Missy Sippy wel kon bekoren (concert report).


Little Jimmy @ Bij Ford Genk (2014) © Freddie

Jungle King, nege kiere...

Het zou een werk worden van zeven barmachtigheden en plots was daar toch dan het nieuwe album. Onder de naam "Little Jimmy" werd het album "Blues Rebel" uitgebracht en hoe toepasselijk kan zo een titel wel zijn. Op het album vinden we 11 nummers terug van rauwe blanke blues met het altijd voor ambiance zorgend nummer "Everthing Looks Spic'n Span" maar niet te vergeten ook met het alles zeggende "Jungle King"...en zo gaat het leven gezwind verder voor deze "Original Belgian Blues Tiger" die in 2019 ook al 75 wordt. Een voorprogramma voor de 'Stones" zit er niet meer in maar wat zou het, Little Jimmy is toch veel beter! Met Jimmy aan den toog is er altijd wel een goed en sappig verhaal in de maak. Jungle King, tien kiere...;-)


Little Jimmy met Roland @ Missy Sippy Gent (2018) © Rootsville

Discography

Love At First Sight/All I Need (single 1966) (Little Jimmy & The Sharks)

musicians:

Little Jimmy: vocals, guitar
Robbie Van Raalten: lead guitar
Arthur Bergmann: drums 
Walter Bax: rhythm guitar
Maurice Keghels: bass

Roll Suzie Roll/Teach Me To Lie (single 1967) (Little Jimmy & The Rock 'n Roll Highschool)

"Live At The Club" (Don Croissant 1996) (CD-LP) Independent

01 Lo-Lo
02 Shake Your Moneymaker
03 T.V Mama
04 9 Below Zero
05 Hounddog
06 Backdoor Man
07 Bring It To Jerome
08 Bo Diddley
09 Tired
10 Jungle King
11 Malanguena

musicians:

Don Croissant: guitar, vocals
Don Wolf: bass
Cel De Cauwer: drums

Loaded With Extras (Don Croissant 1998) (CD-LP) Rowyna Music

01 Big Time Woman
02 O've Got Fuel
03 I Can't Get Out Of My Bed
04 I've Got A Friend
05 Not Now
06 Coffee And Tea
07 Nightmare
08 You Win Again
09 let's All Eat Chinese (Food)
10 5 Bucks In My Alligatorskin Wallet
11 Pick-Nic Break
12 Louisiana Blues

musicians:

Don Croissant: guitar, vocals
Dolf Wolf: bass
Jo Moens: drums

Boogie With The Bluestiger (Don Croissant 2005) (EP) Rowyna Music

01 Too Much Boogie
02 Boogie With The Doctor
03 Walkin' Down Man
04 Call Me On The Phone
05 Baby Don't Love

musicians:

Don Croissant: lead guitar, vocals
Geoffrey Burton: guitar, percussion
Fred Verhaegen: harmonica
Luis Marquez: alt-sax
Maxime Lenssens: drums
Toon Derison: spoons, cowbell

Tiger Tapes (Don Croissant 2006) (CD) Another Tiger Production

01 Bluestiger
02 Me And The Devil
03 Love Makin' Woman
04 Crazy 'Bout Bennies
05 Wicky, Wacky Woman
06 Call Me On The Phone
07 Boogie With The Doctor
08 He La-Bas
09 Moneymaker
10 Goin' Down South

Belgian Vaults vol. 1 (Various Artists 2012)(LP) Starman Records

All I Need (Little Jimmy & The Sharks)

Belgian Vaults vol.2 (Various Artists 2013) (CD-LP) Starman Records

Love At First Sight (Little Jimmy & The Sharks)

Tiger Tapes (Don Croissant 2015) (LP) Sing My Title

01 Bluestiger
02 Me And The Devil
03 Love Makin' Woman
04 Crazy 'Bout Bennies
05 Wicky, Wacky Woman
06 Call Me On The Phone
07 Boogie With The Doctor
08 He La-Bas
09 Moneymaker
10 Goin' Down South

Blues Rebel (Little Jimmy 2019) (CD-LP) Sing My Title

01 Dreamin' About Bo
02 Wabash Avenue
03 Dog Me Around
04 Blues Rebel
05 Blues Before Sunrise
06 I Had A Friend
07 Were You There
08 Everthing Looks Spic'n Span
09 Fred mambo
10 Baby PLease Dont Go
11 Jungle King

musicians:

Little Jimmy: guitar, vocals
Diederik Van den Berghe: drums
Maarten De Groef: bass tuba
Gregory Vanesbrouck: sousaphone
Jasper De Greve: baritone sax
Elias Storme: tenor sax
Nils De Caster: violin
Toon Derison: African drums
Luiz Marquez: persussion

The Original Belgian Blues Tiger © Rootsville

 

 


 

 

 

 

 

 

0